11 ting du må ha når du skal holde reptiler

Reptiler har blitt lov her i Norge, men kun artene som står på den såkalte positivlista. Til sammen er det 19 arter på denne lista, og både øgler, slanger, gekkoer, firfirsler og skilpadder er representert.

Man kan kjøpe disse dyrene på vanlige dyrebutikker over hele landet, og noen av artene er naturligvis mer sjeldne enn andre. Til tross for at det er veldig enkelt å skaffe seg en reptil er det krevende dyr som må ha spesialiserte boforhold, og man må ha mye utstyr for å kunne holde reptiler uansett om man skal ha en skilpadde eller en slange.

I denne artikkelen har vi samlet 11 helt nødvendige ting man må kjøpe når man skal kjøpe sin første reptil, og med dette utstyr skal du i prinsippet ha alt du trenger for å kunne holde reptiler. Det er lurt å kjøpe inn utstyret minst noen få dager i forveien slik at du har god tid til å sette deg inn i hvordan du bruker det, får innredet terrariet, og får sjekket at alt fungerer før du kjøper selve dyrene.

Les også: Hvilken reptil er best for nybegynnere? Forklart.

#1) Terrarium

Et terrarium er jo selve steder hvor reptilen skal bo, og man bør investere i et romslig terrarium som kan dekke alle behovene til arten du velger deg. Her er det bedre med for mye plass enn for lite, og dette er jo et engangsinnkjøp som skal vare veldig lenge.

Prisen ligger typisk på fra et par tusen kroner til 4-5 tusenlapper for et komplett terrarium som egner seg for reptiler.

Fysisk er et terrarium ulikt fra et akvarium ved at det kan åpnes fra siden, ikke bare ovenifra. Det kommer gjerne med lås, og er laget for å være helt rømningssikkert.

Sjekk ut PetXL sine terrarier her. Der har de flere ulike modeller og størrelser som kan leveres rett til dørstokken din.

Det går jo an å bruke et akvarium også, men da må man sørge for riktig ventilasjon og sikring mot rømming selv.

#2) Bunnmateriale / underlag

For de fleste reptilarter er det veldig viktig at underlaget passer for dem, og hva man bør velge avhenger litt av hvilket dyr man skal holde. Her er det viktig å sørge for riktig underlag eller bunnmateriale fra dag en, for feil valg kan skade dyret.

#3) UV-lys

Et godt UV-lys er helt essensielt for trivselen til reptiler, for alle reptiler er vekselvarme dyr, noe som betyr at de ikke kan lage sin egen varme når det blir kaldt. De vil derfor raskt dø uten en direkte varmekilde, og et UV-lys er helt nødvendig når man skal drive med reptiler. Denne bør plasseres slik at man får både varme og kaldere deler i terrariet.

En vanlig feil mange gjør er at de får en for svak UV-lampe, da det kan være fristende å kjøpe en billigere modell. Dette er derimot en investering som er vel verdt pengene, for dette er noe av det viktigste utstyret man trenger når man skal drive med reptiler.

Les også: Pris på leopardgekko forklart.

#4) Termometer

Alle reptiler trenger en jevn og stabil temperatur, og da må man jo ha et godt termometer for å måle denne. Her kan man bruke alt fra et gammelt, analogt termometer til et mer moderne digitalt et. Om du virkelig vil være trygg på at alt skal gå bra kan du dessuten kjøpe et termometer med varsling på app eller SMS, så får du beskjed dersom temperaturen i terrariet synker. Dette kan være livreddende om det skulle skje noe galt, men kommer jo med en prislapp som er flere hakk dyrere enn vanlige termometer.

#5) Gjemmesteder

For de aller fleste reptiler er det veldig viktig med et greit utvalg av gjemmesteder. Nøyaktig hvilken type gjemmesteder du skal velge avhenger igjen veldig mye av hvilken art du har, men så godt som alle reptiler bør ha tilgang til minst ett eller to gjemmesteder hvor de kan trekke seg litt tilbake.

Det er også mulig å lage kokosnøtthuler selv. Da får man et fint gjemmested til 10-15 kroner, og alt du trenger å gjøre er å dele kokosnøtta i to og skjære ut en slags inngang. Det ser dessuten veldig fint og naturlig ut, og passer for flere øgler.

#6) Vannskåler

Alle reptiler må ha tilgang til vann, og et par gode vannskåler er viktige. Sørg for å ha noen som tåler reptilen uten å velte, gjerne i keramikk. Disse koster jo ikke stort, men det er veldig kjedelig om man ikke har gode vannskåler som ender opp med å søle vann i hele terrariet.

Det er lurt å kjøpe et par stykker, og ikke regne med å holde seg til en. Da får man god tid til å vaske den ene vannskåla mens den andre kan settes inn i buret så lenge.

#7) En transportboks

Noen ganger er det helt nødvendig å ta med reptilen sin til veterinær, eller andre steder, og da må man ha en transport boks stående klar. Så dette er uten tvil en av tingene man må kjøpe med seg når man skal skaffe utstyr for å holde reptiler, for det er ekstremt kjedelig å begynne å lete etter en egnet pappboks når dyret er sykt og må til dyrlegen.

Transportbokser koster ikke stort, men er veldig nyttig å ha liggende klart.

#8) Hygrometer

Et hygrometer måler luftfuktigheten inne i terrariet, og er også en helt nødvendig dings du bare må ha når du skal holde reptiler. Denne passer for at terrariet verken blir for fuktig eller for tørt, og begge disse tingene kan være med på å skade reptilen din om de holdes i feil verdier over tid.

Et hygrometer kan kjøpes fra PetXL for under en hundrelapp. Det er altså ikke dyre sakene, men det er utrolig viktig å ha kontroll på luftfuktigheten for visse reptiler, og da er hygrometer den beste måten å måle det på.

#9) Riktig type mat!

En av de største grunnene til at reptiler i fangenskap dør er feil ernæring, så sørg for å få med deg riktig type mat hjem fra dyrebutikken. Noen arter må ha levende insekter, mens andre kan klare seg med frosne rotter, så sørg for å sjekke dette opp på forhånd.

Vi anbefaler også å ha litt ekstra mat liggende, for plutselig går man tom før man hadde planlagt det. Noen ganger kan det også være tomt i dyrebutikken, eller vanskelig å få tak i, så ha alltid et lite lager liggende for å unngå slike situasjoner.

#10) Et sted hvor du kan oppbevare maten over tid

Som nevnt ovenfor bør du ha et lite matlager, og da trenger du også et egnet sted til å oppbevare denne maten. Mange vil trolig helst foretrekke å ha en egen, liten fryser til å ha døde mus eller rotter i, mens levende ormer eller insekter må oppbevares i en egnet boks med tilgang til litt mat og drikke for at de skal klare seg over tid.

#11) Utstyr for å rengjøre terrariet

Naturligvis kommer terrariet over tid til å bli møkkete, og man trenger faktisk litt utstyr for å rengjøre det ordentlig. Vårt tips er å bruke litt ekstra på å skaffe seg skikkelig rengjøringsutstyr først som sist.

Vær også obs på at man bør ha eget utstyr til å rengjøre terrariet med, og man bør ikke bruke vanlig rengjøringsutstyr som har blitt brukt til andre ting.

Hvor mye koster det med alt man trenger for å holde reptiler?

Den totale summen for alt man trenger for å komme i gang med å holde en reptil varierer jo stort etter hvilken art man skal ha, men man bør likevel beregne mellom 8 000 og 12 000 kroner for alt utstyret inkludert dyret. Selve terrariet er jo den største utgiften, men også UV-lys, annet teknisk utstyr og innredningen koster en del når man legger samme alle summene.

Det er selvsagt mulig å spare en del på å kjøpe brukt, og det er ingenting i veien med å kjøpe det meste brukt, så sant det fungerer som det skal, og at det blir rengjort skikkelig før det tas i bruk.

De 11 tingene på listen ovenfor er det meste man trenger for å komme i gang med å holde reptiler, men det kan selvsagt være noen andre småting som er nødvendig å skaffe seg, igjen avhengig av hvilken art du har tenkt å holde.

Bruk god tid på å gjøre research

Når man skal kjøpe seg en reptil, eller en hvilken som helst type dyr egentlig, så er det veldig viktig å gjøre god research før man skaffer seg dyret. Selv om reptilen er på positivlista her i Norge betyr det ikke at den nødvendigvis er enkelt å ha med å gjøre, og det er flere av de på lista som faktisk er ganske krevende. Så bruk god tid på å lese deg godt opp på reptiler generelt så vel som spesifikt for den arten du har tenkt å kjøpe, så vet du i alle fall hva som skal til for å få den til å trives.

Denne artikkelen inneholder annonser for PetXL.

Les også:

Legg igjen en kommentar