Bør man bruke AMP på nettsiden sin? Forklart

AMP er forkortelsen for Accelerated Mobile Pages, og er ment som en måte å gjøre det slik at personer på mobiler og nettbrett får raskt tilgang til innholdet på nettsiden din. Systemet er laget av Google, og de anbefaler alle å bruke det, men hvorvidt det er fornuftig å legge det til på nettsiden sin er litt opp til hver enkelt.

Vi har sett nærmere på fordeler og ulemper med AMP, så er det enkelt for deg å vite om dette er noe du bør satse på, eller om du bare skal klare deg uten.

Hvordan AMP fungerer

AMP fungerer i praksis ved å la leserne dine få en enkel, nedstrippet versjon av nettsiden din. Her er det verken design eller funksjonalitet som er i fokus, men heller at siden skal være enkel å lese, og laste inn veldig raskt. AMP-versjonen av siden din vises bare til brukere på mobil, så de som besøker den fra vanlige nettlesere får fortsatt se nettsiden som vanlig.

Når noen besøker siden din via AMP får de en rask versjon. Dette skjer ved at Google kan forhåndslaste siden på sine egne servere, og derfor servere den raskere til brukere. Samtidig er den nedstrippede koden med på å gjøre det enkelt å laste den raskt.

Fordeler med AMP

Den aller største fordelen med AMP er at den skal la brukere laste siden din ekstremt raskt. Hvor stor forbedring det er avhenger av hvor treg nettsiden er i utgangspunktet. Dersom du har en god nettside som laster inn raskt vil du neppe merke store forskjellen, men store og trege nettsiden kan absolutt få en betydelig forbedring.

Alle sider som har AMP får også et lite lyn-ikon ved siden av nettsiden sin på søkeresultatene hos Google. Hvorvidt dette er spesielt positivt er ukjent, men slike ting pleier å være med på å fange oppmerksomheten til folk når de skal velge et resultat.

Les også: Slik får du Google til å indeksere nettsiden din.

Ulemper med AMP

Det er også en del ulemper med AMP. Den største er kanskje at det er utrolig avansert å installere. Det finnes egne plug-ins for å gjøre det på WordPress, men disse fungerer sjeldent spesielt godt, og uten erfaring med å endre på ting og innstillinger på webserveren din kan det fort bli en del problemer.

Når man har installert AMP feil vil den ikke gi deg noen av fordelene, men kan fortsatt gi deg alle ulempene.

Ellers er det mange som synes nettsidene som vises i AMP-versjonen stort sett er grisestygge. Her er det bare enkel tekst, og dersom du prøver å få brukere til å kjøpe noe, melde seg på en e-postliste eller noe annet slik vil du trolig se en betydelig nedgang ved å installere AMP.

Nettsidene til AMP-versjonen lastes for øvrig rett fra Google sine servere, så man ser URL-adressen til Google på toppen der, ikke din egen. Dette kan være forvirrende for brukere, og dessuten føre til kluss med affiliateavtaler eller lignende man har.

En del brukere mener også at de har fått betydelig lavere AdSense-inntekter ved å bruke AMP. Dette gjelder derimot ikke alle, og noen mener også at de har fått mer. Så vær klar over at det kan endre seg i alle fall.

Les også: Slik gjør du nettsiden din klar for AdSense.

Bør du bruke AMP på nettsiden din?

Det er som sagt opp til hver enkelt om de bør bruke AMP, eller bare holde seg vekk fra det. De fleste er per 2021 enige i om at fordelene med AMP er for dårlige i forhold til ulempene, og at det ikke er verdt å bruke med mindre det skjer noen store forbedringer i løpet av den nærmeste tiden.

Er det vanskelig å installere AMP på nettsiden sin?

Dersom man bruker WordPress på nettsiden sin er det overraskende enkelt å installere AMP, i alle fall til en viss grad. Da kan man bare laste ned en plug-in som heter «AMP», slå den på, og endre litt på innstillingene slik at den fungerer. For mange holder dette når de skal bruke AMP på nettsiden sin, i alle fall til en viss grad.

Om man virkelig vil dykke ned i detaljene krever det mer kjennskap til serverkonfigurasjon, og det krever at man har litt peiling på hvordan sånt fungerer. Men for mange er det vel verdt å bruke litt ekstra tid på å sørge for at det fungerer ordentlig, for AMP har lett for å gå i kluss om du bare setter pluginen til å jobbe uten å gjøre noe mer med det.

Les også:

Legg igjen en kommentar