Hvordan unngå å unngå å bli svindlet på Finn.no?

Finn.no er en genial nettside for deg som liker å kjøpe eller selge brukte ting, men dessverre er det jo sånn at slike nettsider også brukes av svindlere. Man ser svindelforsøk både av svindlere som utgir seg for å ønske å kjøpe noe, så vel som svindlere som utgir seg for å selge noe. Sistnevnte er kanskje mest vanlig, og også enklest for svindleren.

Det er aldri mulig å bli 100 % trygg mot svindel verken på Finn.no eller andre steder, men det er likevel noen gode forhåndsregler man kan ta for å minimere risikoen. Om du følger alle rådene nedenfor vil risikoen for å bli svindlet være sterkt redusert.

Og generelt sett vil vi bare anbefale om at dersom noe føles rart med handelen, er det trolig også det. Følg magefølelsen, spesielt om det er snakk om en del penger. Dersom en handel ser ut til å være for god til å være sann er den gjerne det.

Kort oppsummert kan du i stor grad unngå å bli svindlet på Finn ved å få god kontaktinformasjon om selgeren, be de ta et nytt bilde av gjenstanden, sjekke at personen du snakker med faktisk er den, og møte selgeren for å overta varen i virkeligheten. Dersom tilbudet virker for godt til å være sant er det også en risiko for at det er det.

Få kontaktinformasjon om selgeren

Når man skal kjøpe noe på Finn.no bør man få god kontaktinformasjon om selgeren. Dette er for å sikre seg mot at de bruker falskt navn når de prøver å svindle noen. Spør gjerne etter navn og telefonnummer, og sjekk opp personen på Facebook. Det kan være helt innafor å sende en Facebook-melding og si noe som «Hei, er det du som selger den tingen på Finn? Ville bare forsikre meg om at det faktisk er deg, og ikke noen som bruker ditt navn».

Sjekk også at telefonnummeret de gir deg fungerer, og stemmer overens med navnet.

Man har mulighet til å verifisere brukerkontoen sin med BankID på Finn, og alle som har gjort dette bruker i alle fall sitt eget navn, så da er det grunn til å anta at de ikke har noen tanker om å svindle deg. Man kan ikke være helt trygg bare fordi de har verifisert seg, men det er en god start.

Be selgeren ta et nytt bilde av gjenstanden

Når personer skal svindle ved å selge gjenstander på Finn er det ofte slik at de ikke engang har gjenstanden de selger. Man kan derfor be selgeren om å ta et nytt bilde av gjenstanden. Spør gjerne om de kan ta et detaljbilde av en spesiell del av gjenstanden, så vet du at de faktisk har denne tingen de selger, og ikke bare finner bilder på internett. Du kan til og med spørre om de kan skrive noe på en lapp og ta bilde av gjenstanden sammen med lappen dersom du føler deg usikker.

I dag har alle kamera på mobilen, så om selgeren nekter å ta et nytt bilde er det god grunn til å holde seg unna!

Les også: Derfor bør du ta gode bilder når du skal selge noe på Finn.no.

Ta et omvendt søk av bildet selgeren bruker

Dette henger sammen med tipset ovenfor, men som sagt bruker mange selgere bilder de finner på internett når de skal svindle. Det du kan gjøre er å laste ned bilde, gå til en nettside som heter TinEye og last opp bildet der. Denne nettsiden vil så søke etter bildet i en enorm database, og dersom den finner bildet brukt på andre nettsider er det stor sjanse for at selgeren har «lånt» bildet, og du har fått et stort rødt flagg.

Dette kunne kanskje vært et bilde på Finn.no, men er i virkeligheten fra internett. Foto: Pang Kakit / CC BY-SA 1.0.

La all kommunikasjon foregå over Finn.no

Mange svindlere ønsker å få kommunikasjonen vekk fra Finn.no, og grunnen til dette er enkelt nok at de ikke ønsker at meldingene som sendes kan brukes som dokumentasjon på svindel om Finn prøver å kjøre en sak mot dem. De vil derfor være iherdige med å få kommunikasjon over på e-post, da dette er en form for kommunikasjon hvor alle kan lage seg falske adresser enkelt. Det er derfor lurt å holde seg til å kommunisere på Finn.no.

Åpne opp pakken på postkontoret med en ansatt som vitne

Dersom du skal motta en pakke på postkontoret (hvis du for eksempel betaler med postoppkrav), kan du be en ansatt på postkontoret om å se deg åpne pakken. De kan ikke nødvendigvis gjøre stort om du blir svindlet (og det bare er grus eller en murstein i pakken), men de kan vitne mot svindleren hvis du går til anmeldelse. Det er alltid lettere å levere en slik sak når man har et vitne enn når det bare er ord mot ord.

Møt selgeren i virkeligheten

Det er alltid en risiko forbundet med å kjøpe noe som skal sendes i posten, enten det er fare for at selgeren aldri sender varen, eller at varen forsvinner i posten. Om du vil være helt 100 % sikker på at du ikke blir svindlet er den beste måten å møte selgeren i virkeligheten, og bytte kontanter mot varen. Eventuelt kan du møte selgeren og betale med Vipps eller nettbank når dere snakker sammen.

Ikke send varer før du har fått penger

Svindlere som kontakter selgere og utgir seg for å ønske å kjøpe produktet bruker ofte en veldig enkel metode for å svindle selgere. De klarer rett og slett å overbevise selgeren om at de skal betale så fort de har fått varen. Ofte kan de lokke med å betale veldig mye ekstra som takk for at du stoler på dem og sender varen først. Dette er derimot en klassisk svindelmetode med gode odds for at du sitter igjen uten penger eller vare.

Les også: Er det tryggere å velge postoppkrav når man handler på nettet? Forklart.

Denne typen svindel er mest utbredt med ting som er enkle å omsette, som mobiltelefoner og lignende. Her klarer ofte svindlerne å lure til seg gjenstandene uten å betale, for så å selge de igjen til andre.

Så om du skal selge noe på Finn.no, bruk postoppkrav eller forskuddsbetaling, så er du sikret at du ikke sitter igjen uten verken vare eller penger.

Les også:

Legg igjen en kommentar