Hvordan bli fosterhjem for dyr

Det er dessverre altfor mange dyr som ender opp hos Dyrebeskyttelsen, Foreningen for Omplassering av dyr, og lignende organisasjoner her i Norge, enten fordi de blir forlatt eller fordi eieren av en eller annen grunn ikke kan ha dyrene lenger. Mange lokale dyrebeskyttelser har egne lokaler hvor de har dyrene inntil de finner nye eiere, men det er også slik at de aller fleste har behov for fosterhjem for dyr.

Et fosterhjem for dyr fungerer ved at du melder deg opp hos en lokal Dyrebeskyttelse og forteller om hvilke type dyr du kan ta hånd om i en periode. Deretter må de fleste vente, men noen får også dyr med det samme. Nå er det jobben din å passe på dyret inntil dyrebeskyttelsen finner en ny eier til det.

Les også: Hva bør man tenke over når man skal ha en omplasseringshund?

Denne prosessen kan gå raskt, men den kan også ta flere uker eller til og med flere måneder. Man må derfor være beredt på å ta seg av et nytt dyr i en relativt lang periode, og være villig til å bruke tid på å stelle dyret som det trengs. Det betyr at man må regne med å bruke god tid på lufting, aktivisering, kosing og eventuelt temming.

Mange av dyrene som skal omplasseres er helt fine og friske dyr, men noen kan lide av stress, angst eller fysiske lidelser som gjør at det er ekstra krevende å ta seg av dem.

Les også: Hvordan kan man omplassere hunden sin?

Får man betalt for å være fosterhjem for dyr?

Nei, man får ikke betalt for å være fosterhjem for dyr. De fleste organisasjoner som omplasserer dyr dekker kostnader man har knyttet opp mot dyret, så du trenger ikke å kjøpe inn egen mat, leker, spon eller lignende.

Noen organisasjoner kjøper inn og deler ut mat og utstyr til de som er fosterhjem for dyr, mens andre gir tilbake penger mot at du tar vare på kvitteringen for alt du kjøper til dyret.

Hvilke dyr kan man være fosterhjem for?

Det er mulig å være fosterhjem for så godt som alle slags dyr. Både hunder, katter, hamstere, marsvin, kaniner, chinchillaer, deguser, fugler, reptiler, fisk og mer trenger fosterhjem i en midlertidig periode, så du kan bidra selv om du ikke har mulighet til å ha en stor hund i boligen din.

Det er katt og kanin som er de mest vanlige dyrene for omplassering, og det er også til disse to artene at det er størst etterspørsel for fosterhjem.

Les også: Kan man ha en kanin alene?

Er det vanskelig å være fosterhjem for dyr?

Det kan være krevende å være fosterhjem for dyret, men det spørs helt på hva du får. De fleste organisasjonene har egne fosterhjem for «vanskelig» dyr, altså katter som nesten ikke har hatt menneskelig kontakt, hunder som har blitt neglesjert og lignendne, og ofte må man ha hatt noen friske dyr får man får mulighet til å ta seg av de litt vanskeligere sakene.

Man trenger derfor ikke å være redd for å ende opp med et dyr som er mer krevende enn det man kan håndtere, og man får dessuten god hjelp av de som jobber i organisasjonen som omplasserer dyret.

Les også:

Legg igjen en kommentar