Dersom man har reist utenlands de siste årene har man sikkert lagt merke til at man ikke kan bruke de vanlige strømmetjenestene sine på samme måte når man kommer utenfor Norges landegrenser. Har man et abonnent på for eksempel Netflix merker man at man får tilgang til det utvalget som er for det landet du er i, mens andre tjenester som NRK Nett-TV ikke fungerer i det hele tatt.

Grunnen til at man ikke kan strømme NRK Nett-TV i utlandet er fordi NRK bare har lisens til å sende disse TV-seriene og filmene i Norge, og ikke i resten av verden. Man må derfor ta i bruk litt kreative hjelpemidler for å kunne gjøre dette.

Bruk VPN for å streame NRK i utlandet

NRK bruker IP-adresser for å bestemme hvem som kan se innholdet sitt. Enkelt forklart betyr det at en norsk IP-adresse lar deg få se alt på NRK Nett-TV, mens IP-adresser fra utlandet ikke kan se de. Disse IP-adressene får du automatisk tildelt når du kobler deg mot internett, og identifiserer omtrent hvor i verden du befinner deg.

Det er mulig å forfalske IP-adressen sin, og den enkleste måten å gjøre det på er ved å bruke en VPN som NordVPN. Dette er en tjeneste som maskerer hva du gjør på internett slik at ingen kan spore deg, men den lar deg også velge hvor i verden du vil maskere deg fra. Det betyr at du hvor som helst i verden kan velge å bruke en norsk IP-adresse, og få full tilgang til NRK Nett-TV!

Å ha en VPN koster noen tiere i måneden, så det er ikke helt gratis. Vi anbefaler å enten bruke ExpressVPN eller NordVPN. Begge disse er veldig gode, billige og lar deg bruke en norsk IP-adresse. Du kan også skifte IP-adresse om du for eksempel ønsker amerikansk utvalg på Netflix-kontoen din.

Det er veldig enkelt å bruke VPN; gå til enten NordVPN eller ExpressVPN sine nettsider (bare klikk på navnene) og registrer deg. Der betaler du for hvor lenge du vil ha tjenesten, og laster ned en app på mobilen, datamaskinen eller nettbrettet. På denne appen må du logge inn, velge hvilket land du vil maskere trafikken din fra (velg Norge for å få tilgang til NRK Nett-TV), og så er alt klart til bruk. Det tar vel 10-15 minutter å få det i gang,

Det er ikke mulig å bruke VPN på selve appene til NRK Nett-TV, så du må åpne en nettleser og se på streaming via denne med VPN installert i nettleseren din. Det finnes også VPN-apper for Android og iOS, så man må ikke ha en laptop for å bruke det.

Og om noen lurer, ja, VPN er 100 % lovlig å bruke i alle vestlige land. Det kan derimot regnes som et brudd på vilkårene om du bruker VPN for å se på innhold fra andre land på tjenester som Netflix eller lignende, så der må du vurdere risikoen selv.

Snart kan man streame som vanlig på ferie i EU/EØS

En ny lov fra EU pålegger alle streamingtjenester å la kunder få lov til å beholde det vanlige utvalget av TV-serier når de reiser på ferie til utlandet, så i fremtiden kommer man ikke til å måtte stresse med å lage en VPN for å se NRK Nett-TV i resten av EØS eller EU. Teknisk sett må ikke engang NRK forholde seg til denne loven siden de tilbyr innholdet sitt gratis, men de har likevel lovet å gjøre det. Så neste gang du reiser til Spania kan du fint strømme NRK Nett-TV!

Om du reiser utenfor Europa må du derimot benytte deg av VPN for å se NRK Nett-TV, akkurat som beskrevet ovenfor.