Geitrams er en av de vanligste plantene å se i veikanter og hager rundt om i Norge, og denne planten kan faktisk brukes til noe nyttig. Man kan nemlig plukke blomsterbladene til planten for å lage en egen saft av det! Geitramssaft er en klassisk sommerdrikk som har en helt egen smak, og er perfekt til å nytes iskald på en varm sommerdag.

For å komme i gang med å lage geitramssaft må du jo først og fremst ut og finne geitrams. Disse er mer eller mindre overalt. Fra juni og utover blomstrer de, og det er kun blomstrene man skal plukke for å lage saften.

For å lage 1 liter saft trenger du ca. 150g med geitramsblomster, så du må plukke en hel del.

Oppskriften for 1 liter geitramssaft er som følger:

Kok opp 1l vann og bland 7dl sukker og ca. 25g sitronsyre. Rør rundt til alt sukkeret er løst opp i blandingen, og hell blandingen over en bolle med omtrent 150g med geitramsblomster. La bollen stå kjølig i omtrent 4 dager før du siler ut blomstene igjen.

Dette gir så en saft som må blandes sammen med vann for å drikkes. Bland den sammen med en ønsket mengde vann, avhengig av hvor sterk du vil ha den. For de fleste fungerer det godt med vanlig blandingforhold på omtrent 4 deler vann og 1 del geitramssaft.

Man bør ikke oppbevare saften i mer enn rundt en ukes tid i kjøleskap, men det er mulig å fryse den ned i fryseren dersom man ikke kommer til å drikke opp i løpet av uka.

Les også: