ForklarMeg.com

Svar på alt du noen gang har lurt på!

Priser for å bruke Google Maps på nettsiden din forklart

Frem til 2018 kunne man helt fritt bruke så mye av Google Maps man ville på alle nettsider man eide, men på dette tidspunktet bestemte Google seg for å endre retningslinjene sine for tjenesten, og ta seg betalt av de som vil ha fullversjonen av Google Maps på nettsiden sin.

Heldigvis for de som har relativt små nettsider, får man tilgang til en viss bruk av dynamiske kart helt gratis. I utgangspunktet får man de første 28 000 dynamiske kartvisningene gratis, og må deretter betale for resten.

Selve betalinsmodellen fungerer ved at man får $200 av Google hver måned. Disse brukes deretter til å vise disse 28 000 kartene til brukerne dine, og deretter koster det $0,007 per visning av vanlige, dynamiske kart.

Merk også at visninger først teller når brukeren for første gang har en interaksjon med kartet, så om en person så vidt er innom nettsiden din uten å bruke kartet koster det deg ikke noe. Så du kan i prinsippet ha ganske heftig volum på nettsiden din før du må betale noe for bruken.

Andre moduler og funksjoner koster andre summer, og om du for eksempel vil ha veibeskrivelser inne i kartet må du betale mer enn om du bare viser et dynamisk kart med en beliggenhet. Her kan du se hele prislisten for alle funksjonene.

Om nettsiden din har enorme antall besøkende får du rimeligere priser, men da må du opp i over 100 000 visninger i måneden.

Les også: Stor guide til Google Maps Local Guides.

Å bruke et enkelt Google Maps er fortsatt gratis

Detaljene om bruken av kart ovenfor er såkalt dynamiske kart, som gir brukeren mulighet til alle funksjoene til Google Maps, som å sette på Street View, lage veibeskrivelser, søke opp andre steder og så videre. Dette kan være nyttig for mange som driver med nettsider, spesielt om det kan være litt vanskelig å finne frem til dit man skal, men for andre holder det lenge med basisversjonen av Google Maps.

Med basisversjonen av Google Maps kan man innebygge Google Maps på nettsiden sin uten å la brukeren få tilgang til Street View, veibeskrivelser og sånt, men kun få se kartet. Man kan fortsatt dra rundt på kartet, zomme det og sånne basisting, men mangler de mer avanserte funksjonene.

Denne basisversjonen av Google Maps er fortsatt helt gratis å bruke, og heter «Google Maps embed».

Hvordan fjerne serier og filmer fra “Fortsett å se” på Netflix

Hver eneste gang du ser på en TV-serie eller ser litt av en film på Netflix dukker den opp på listen over “Fortsett å se”. Det er jo veldig praktisk når man følger med på en serie, men det kan være skikkelig irriterende dersom man egentlig ikke har planer om å se resten av filmen eller flere episoder av serien. Dessuten kan det jo være at man har en “guily pleasure”-serie eller film som man vil se i fred uten at de andre som bruker kontoen biter seg merke i det! 

For ikke så lenge siden var det faktisk litt stress å fjerne filmer og serier fra denne oversikten, men nå om dagen er det veldig enkelt. For å fjerne gjenstander fra “Fortsett å se”-fanen på Netflix trenger du bare å klikke på de tre prikkene under serien eller filmen, og velge “Fjern fra rad” i menyen som dukker opp. Når dette er gjort vil filmen eller TV-serien fjernes fra “Fortsett å se”-raden på Netflix for alltid! 

Når dette er gjort kan du nyte guily pleasure-serier i fred, eller bare slippe å irritere deg over at Netflix maser om at du skal se ferdig den dårlige filmen du begynte på forrige helg. 

Hvordan få trådløst nett på stasjonære PC-er

De fleste stasjonære PC-er kommer kun med nettverkskort som lar deg koble deg opp til internett ved bruk av en kabel, i motsetninger til laptoper som derimot kommer med trådløst nettverkskort. Men hva skal man gjøre dersom man ønsker å få trådløst nett på den stasjonære PC-en sin?

For å få trådløst internett på en stasjonær PC trenger man enten et nytt nettverkskort med trådløse mottagere, eller en trådløs mottager som kobles til en USB-port. Av disse løsningene er den siste absolutt enklest, men resultatet blir ikke like stabilt og raskt som den første løsningen.

Slik kobler du deg på trådløst internett med en USB-mottager

Å bruke en trådløst nettverksmottager som går via USB er veldig enkelt. Du kan f.eks kjøpe dingsen til 150 kroner. Her får du koblet deg på trådløst internett når du kobler denne inn i en USB-port, og det går for det meste av seg selv!

Ulempen med disse er at de gjerne ikke er like raske og stabile som litt bedre løsninger, så om du synes denne blir litt for dårlig kan du for eksempel heller gå for denne litt dyrere modellen. Her får du med antenner og sånt for å gi deg en bedre kobling til nettverket.

Uansett hvilken du kjøper så er det bare å plugge de inn. Noen datamaskiner vil installere driveren av seg selv, men om den ikke gjør det følger det med drivere når du kjøper disse USB-baserte nettverksmottagerne.

Slik skaffer du deg et nettverkskort med trådløst mottager

Et internt nettverkskort med en trådløs mottager er stort sett ennå mer stabilt enn å bruke en som går via USB, da den er koblet rett på hovedkortet ditt, så ledninger vil ikke være et svakpunkt på samme måte som hos USB-kablene. Disse interne nettverkskortene vil ha lengre levetid og fungere mer stabilt.

Disse trådløst nettverkskortene kalles også PCI-kort, og det finnes en hel haug ulike modeller. Dette er en grei modell som gir stabil og god tilkobling til trådløst nettverk.

Det et hakket vanskeligere å installere disse PCI-kortene enn en USB-modell, men om du har litt peiling på datamaskiner skal du nok få det til. Her er det bare å åpne kabinettet og koble den på en ledig plass (eller bytte ut det gamle nettverkskortet), og koble ledningene på hovedkortet ditt. Man må nok også installere drivere for disse som regel.

Denne artikkelen inneholder annonselenker for NetOnNet.

Kan man selge bringebær man har plukket selv? Forklart

Bringebær er både godt og sunt, men det er fort gjort å plukke store mengder når de først er modne. Om man har for mye bringebær kan man jo lage syltetøy eller fryse dem, men er det også mulig å selge bringebær man har plukket selv?

Det er faktisk helt lovlig å plukke og selge så mye bringebær man ønsker. Dette gjelder både kultiverte bringebær fra egen hage, så vel som villbringebær man finner ute i naturen, så lenge de plukkes i utmark.

Når du først har plukket bringebær i egen hage eller i utmark kan du gjøre hva du vil med dem. Her er det altså lov å for eksempel videreselge dem til naboer eller butikker i nærheten om du skulle ønske det.

Det er jevnlig en del folk som legger ut både bær og sopp til salgs på grupper på Facebook eller på Finn.no, så disse kanalene er en god arena for å finne ut hvilken pris du kan legge deg på. Her er det også mulig å legge ut sin egen annonse dersom du har for mye bringebær som du vil få solgt.

Hvordan streame Eliteserien / Tippeligaen

Eliteserien er det øverste nivået i norsk fotball, og gikk tidligere under navnet Tippeligaen. Frem til 2020 kunne man se og streame Eliteserien via TV2 Sumo, men etter at de mistet rettighetene til Discovery i 2020 har ting forandret seg.

For å streame Eliteserien i 2020 må man gjøre det via Dplay. Der trenger man et såkalt «Dplay + Sport»-abonnent som koster 159kr i måneden for å få tilgang til å streame Eliteserien. Når man har dette abonnementet kan man streame så mye fotball fra både Eliteserien og OBOS-ligaen som man bare måtte ønske uten å betale noe mer enn den månedlige summen.

Det er også mulig å se Eliteserien på vanlig TV dersom man har tilgang til Eurosport sine kanaler. En del av de mest populære kampene sendes på vanlig Eurosport, mens de mindre populære kampene går på egne «Eurosport Fotball»-kanaler som krever at man har tilgang til disse.

Mest populære artikler på Forklarmeg i juni 2020

Juni er over, og nok en gang har vi samlet en oversikt over hvilke artikler her på Forklarmeg.com som har vært mest lest den forrige måneden.

Det er ikke den aller største forskjellen fra hva som var mest lest i mai 2020, men «koronaeffekten» har dabbet ennå mer av, og færre av disse artiklene om hjemmekontor og lignende har vært blant de mest populære.

De mest populære artiklene i juni 2020

1) Kan man laste ned fra NRK Nett-TV? Forklart.

2) Så mye koster en Nova scotia duck tolling retriever valp – pris på toller forklart

3) Trygge frukter, bær og grønnsaker for kanin – stor liste over alle trygge frukt og grønnsaker man kan fôre med!

4) Hvordan se The Office UK i Norge?

5) Hva er prisen for å kastrere en kanin?

6) Kvister som er trygge for kaniner

7) Hvordan lage eget mandelmel

8) Er det lov med axolotl i Norge? Forklart

9) Hvordan se om en morkel er spiselig

10) Pris for mops valp – så mye koster en mops!

11) Er Huawei Y6 2019 en grei telefon?

12) Lov med ekorn som kjæledyr? Forklart

13) Hvordan streame The Mandalorian i Norge

14) Hva betyr det når «Forsendelsen er ankommet utkjøringsterminal»? Forklart

15) Kan man ha en kanin alene?

Hvordan bli brannmann / brannkonstabel

Brannmann, eller brannkonstabel som det egentlig heter, er en krevende, men svært givende jobb. Som brannkonstabel er man ansvarlig for både sikring og sjekk av brannforskriften, i tillegg til å skulle rykke ut i situasjoner hvor det brenner eller er andre problemer knyttet opp mot brann. 

Det er en litt spesiell måte å bli brannkonstabel på, for i motsetning til mange andre typer utdanning kan man ikke bare gå på skole eller ta et kurs for å bli brannkonstabel. Istedenfor må man først søke jobb som brannkonstabel, og deretter får man utdanningen som en del av jobben

Å bli brannkonstabel er dermed egentlig helt omvendt fra de fleste andre jobber. Rent praktisk fungerer det ved at man søker på en brannkonstabelaspirantstilling som lyses ut. Her er det ikke bare et normalt jobbintervju, for både psyke og fysikk er viktig når man er brannkonstabel, så du kan regne med å gjennom flere tester før du får jobben. 

Om du er heldig nok til å få jobben vil du bli sendt på et åtte ukers langt grunnkurs på Norges brannskole. Etter dette grunnkurset kan man jobbe som brannkonstabel, men den første perioden jobber man altså som aspirant og får veiledning av erfarne bannkonstabler. 

Det er ikke mulig å søke seg inn på Norges brannskole uten å ha blitt ansatt i stilling som brannkonstabel. 

Det er noen formelle krav for å bli brannkonstabel

For å få jobb som brannkonstabelaspirant må man ha et par formelle krav på plass. De viktigste er å ha bestått videregående skole, ha førerkort klasse B med minst to års erfaring (vanlig bilsertifikat), og ha to år med arbeidserfaring etter videregående skole. 

Det er også mulig for hver enkel søknad å stille ekstra krav, selv om disse ikke er sentralt regulert. Man ser ofte at det er krav om spesifikke utdanninger, typisk fra yrkesfaglig utdanning som er relevant for brannkonstabler. 

Å bli brannkonstabel krever at man går målrettet inn for det, for selv om det ikke er noen formell utdanning er det en populær stilling med mange søkere. Så nåløyet for å få stillingen er liten, og man må derfor jobbe for å treffe så godt man kan. Lykke til! 

Det kan bli en egen utdanning for brannkonstabler i fremtiden

Det er ofte snakk om å opprette en egen utdanning for brannkonstabler, og det er mye mulig at dette opprettes i fremtiden. Dette vil trolig være snakk om en treårig utdanning som resulterer i at man er kvalifisert for å jobbe som brannkonstabel. Denne artikkelen vil oppdateres om denne utdanningen går fra planleggingsstadiet til virkeligheten. 

Er det farlig å bli bitt av grevling? Forklart!

Grevlinger har som rykte at de kan bite til de hører beinet knuse, og det har lenge gått historier rundt om at man kan ha litt kull i støvelen sin for å få til en knaselyd når den biter – så unngår man at den biter i beinet.

Men er det egentlig noe hold i disse mytene om at grevling kan bite til benet knuser? I virkeligheten har ikke grevlingen et spesielt sterkt bitt i det hele tatt, og kan i alle fall aldri klare å vite over bein. Grevlingen er et mårdyr, så den er teknisk sett er rovdyr, men i naturen spiser den for det meste egg, meitemark, insekter og smådyr den kommer over. Den jakter ikke på større dyr, og har heller ikke bitt eller tenner som er utviklet for å klare det.

Grevlinger vil stort sett holde seg langt unna å bite mennesker, men kan bite for å forsvare seg dersom den for eksempel blir fanget i et hjørne hvor den ikke har noen muligheter for å stikke av. Om den først da biter vil den neppe klare å få bittet rundt ankelen til et normalt menneske, men den kan trolig klare å bite gjennom huden i disse tilfellene. Her kan det lønne seg med en stivkrampesprøyte, men ellers er det liten risiko for noen skade.

Det er med andre ord ikke farlig å bli bitt av grevling, og den vil i alle fall aldri klare å knuse bein! I tillegg er det veldig enkelt å unngå å bli bitt, og så lenge du enten selv trekker deg unna eller lar grevlingen få en rømningsvei vil den alltid foretrekke å stikke av fremfor å gå til angrep.

Er det egentlig farlig å svelge tyggis? Forklart!

Det er mange som har hørt den klassiske fortellingen om at det er farlig å svelge en tyggegummi, enten fra foreldre, venner eller lærere når de var unge. Men hvor mye hold er det egentlig i denne påstanden? Er det egentlig farlig å svelge en tyggis?

Det er faktisk helt ufarlig å svelge en tyggis, så lenge du ikke gjør det veldig ofte. I utgangspunktet blir en stor del av tyggisen brutt ned i magesekken og tarmen, men det er også noen deler som ikke kan brytes ned i kroppen, og blir sendt ut igjen i samme form som den kom inn.

Tyggegummi er derfor nesten helt næringsfattig, så kroppen har verken positive eller negative effekter av å svelge den. Om du svelger mange tyggiser, for eksempel flere ganger om dagen, kan det føre til litt problemer med forstoppelse. Dette går derimot raskt over når du slutter å svelge tyggisen sin.

Les også: Hvordan fjerne tyggis fra sofaen.

Det er med andre ord helt ufarlig å svelge en tyggis i ny og ne, men ikke noe du bør gjøre til en vane hver gang du tygger tyggegummi.

Hvordan finne personnummer til barna sine

Å huske personnummer kan bli krunglete, spesielt med småbarn hvor man egentlig aldri har hatt bruk for personnummeret tidligere. Man får jo dette personnummeret på fødselsattesten, men denne er det fort gjort å legge langt vekk i et skap når årene går. Men det finnes faktisk enkle måter å finne personnummeret til barna sine på uten å måtte lete frem gamle papirer i skapet!

En rask og grei måte å finne personnummeret til barne sitt på er ved å logge inn på Helsenorge.no. Dette er den offentlige helseportalen som kan brukes for å bestille legetimer, bytte fastlege osv. Her kan man logge inn med Min ID, og deretter velge om man vil bruke tjenesten som seg selv, eller som barnet sitt. Velg barnet ditt, så står personnummeret skrevet helt oppe i hjørnet når du bruker tjenesten.

Merk at du må være oppført med foreldreansvar for å kunne få tilgang til å bruke Helsenorge.no som barnet ditt, så dette fungerer ikke hvis du ikke har foreldreansvar.

Og det er alt som må til for å finne personnummeret til barna sine digitalt. Så om du blir litt usikker på hvilke tall det var igjen, er det bare å dra frem laptopen eller mobilen og logge inn, så får du sjekka det på to minutter!

« Eldre innlegg

© 2020 ForklarMeg.com

Tema av Anders NorénOpp ↑