ForklarMeg.com

Svar på alt du noen gang har lurt på!

Hva kan man gjøre om noen bruker bildene dine ulovlig?

Når man tar bilde av noe spennende er det ofte fristende å laste dem opp på Facebook, nettforum eller noe sånt, men når man først har lastet dem opp på internett kan det være ganske vanskelig å ha kontroll over hvordan de blir brukt. 

Som fotograf av et bilde har man en rekke rettigheter, så hva skal man gjøre dersom man oppdager at noen har brukt bildet ditt ulovlig?

I prinsippet er det fritt frem for å sende faktura for bruk av bildet ditt. Dersom det er en seriøs aktør som har sniklånt bildet ditt vil det sjeldent være at de motstrider kravet. Normalt kan man be om tre ganger vanlig pris for bildebruket, typisk 6-7 tusen kroner. 

Dette fungerer godt dersom bildet har blitt stjålet av en relativt seriøs aktør som en norsk nettside eller mediehus hvor du enkelt får tak i kontaktinformasjon om hvem som eier nettsiden og hvem som publiserte bildet ditt der. Om det f.eks har blitt brukt i en sak i en nettavis er det jo fort gjort å finne ut av hvem man skal kontakte for å sende faktura til. 

Hvis de nekter å betale kan du vurdere bryderiet med å kontakte en advokat for å komme videre med saken. Dette er jo litt stress, men så lenge du har tydelig eierskap til bildet vil du nesten 100 % sikkert vinne saken, og motparten må betale både for bildebruken så vel som saksomkostninger (som da inkluderer det du har betalt advokaten din). 

Hvordan går man frem når en useriøs aktør har stjålet bildet ditt?

Det er jo ofte at bildet blir stjålet av en aktør man kan regne som mye mindre seriøs enn en stor, norsk nettside, så hvordan går man frem da?

Om bildet ditt har blitt lastet opp på et internasjonalt forum, blitt brukt på en spam-side hvor det ikke er tydelig hvem som er ansvarlig, eller bare har havnet et sted hvor du ikke får sendt faktura på en fornuftig måte, kan det være litt vanskeligere å få betalt for arbeidet sitt. 

I disse tilfellene kan man gjerne prøve å sende et krav om betaling, men om de ikke betaler må du selv vurdere om det er verdt å bruke tid og penger på å etterfølge det. Om eieren av nettsiden har brukt et falskt navn og adresse for nettsiden kan det jo åpenbart være umulig å løse opp i det på en fornuftig måte, og det kan ofte være like greit å bare be dem vennlig om å fjerne bildet. Dette pleier de fleste å gjøre, og du kan godt true med å rapportere dem til Google for å ha stjålet innholdet ditt. 

Å bruke tid og penger på advokat hvis du ikke vet hvem som har stjålet innholdet ditt er jo et sjansespill, da du selv må dekke disse utgiftene om du ikke klarer å finne ut av hvem du skal dra for retten. Det gjør det også mer krevende om motparten holder til i et annet land enn Norge. 

Om de fortsatt ikke fjerner bildet etter varsler og forespørsler kan du sende et DMCA-skjema til Google hvor de fjerner nettsiden og bildet fra søkemotoren sin. Dette gjør i alle fall at det blir vanskelig for andre å finne bildet ditt på disse nettsidene. 

Ofte kan det også lønne seg å gå over hodet på de som har lastet opp bildet ditt ulovlig. Ta kontakt med de som driver webhotellet og fortell dem at kunden deres stjeler innhold, for dette pleier å være imot retningslinjene til nesten alle webhotell! Det samme gjelder om bildet lastes opp på et forum, på Facebook eller lignende; kontakt de ansvarlige aktørene om du ikke får kontakt med den som lastet opp bildet. Her får du nok ikke betalt fakturaen du sender ut, men du får i alle fall trolig fjernet bildet som ble brukt. 

Hvilken solfaktor bør man bruke på barn?

På sommerhalvåret er det viktig å huske solkremen, både for barn og oss voksne. Selv på dager hvor himmelen stort sett er dekket av skyer bør man bruke solkrem om man skal være utendørs, for selv om skyene minsker litt av solstrålene er det fortsatt en del som kommer gjennom skyene og kan treffe huden vår. 

Men hvilken solfaktor egner seg best for barn? Svaret er at jo høyere solfaktor, jo bedre er det for huden. Ideelt sett bør man bruke solfaktor 50+ på barn, da dette blokkerer det aller meste av solstrålene som treffer huden

Dersom man synes solfaktor 50+ er litt drøyt er det også greit med solfaktor på rundt 30. Man bør derimot ikke gå noe lavere enn dette på barn, for de kan bli godt solbrente med solfaktor under 30. 

En god solkrem som også fungerer godt når man bader er denne solkremen.

Les også: Så lenge kan du bruke en solkrem før du bør bytte den ut med en ny.

Så lenge man smører jevnlig med solfaktor 50+ er man ganske godt beskyttet mot å bli solbrent, selv når sola står på som sitt verste i juni og juli. Man må huske å smøre seg jevnlig, for det er ikke slik at solkremen holder seg god hele dagen lang. Etter 4-5 timer bør man ta på et nytt lag, samt dersom man har badet eller vært i kontakt med vann. 

Denne artikkelen inneholder annonselenker for Apotekhjem.

Hvordan får man tak i billig ved? Forklart

Når vinteren treffer for alvor er det få ting som er like godt for å få varme i huset som god, gammeldags ved. En god vedovn kan være blant de aller billigste måtene å varme opp boligen sin på, men det krever jo at man får tak i relativt billig ved. 

Å få tak i billig ved krever litt planlegging, for det er jo som med andre ting at veden kan være svindyr om man kjøper den på feil sted til feil tid. Det er mange som tar med seg noen sekker når gradestokken ligger på tyve minusgrader, men på dette tidspunktet vet butikkene å ta seg godt betalt for sekkene. 

Med litt planlegging kan du derimot gjøre vedfyringen billigere. Et godt tips for å få tak i billig ved er å kjøpe i større kvantum og være tidlig ute. Midt på sommeren er det høysesong for å kappe ved, og mange som driver med skogsdrift ønsker gjerne å kvitte seg med varene først som sist. På sommeren er prisene for ved mye lavere enn på vinteren, og det er ganske enkelt å få tak i. 

Gå gjerne til nettsider som Finn.no eller “kjøp og salg”-grupper på Facebook for å finne noen som selger ved privat. Her kan man typisk kjøpe et favn eller to til noen få tusenlapper, og få det levert på døra. 

Ulempen med å bestille ved fra private aktører på døra på denne måten er at du neppe får levert kun én sekk eller to. Man må gjerne bestille store mengder, så det er perfekt for oss som har en vedkjeller, men litt dumt for alle andre. Prisen per sekk blir som oftest bare en brøkdel av prisen for samme sekken om du kjøper den på butikken. 

Det er også ofte mulig å få kjøpt hele favn med ved fra personer som driver med hogst på vinteren, men som oftest er prisen flere hakk høyere på vinterhalvåret. Dette kommer rett og slett av at det er mange som kjøper nå, så det er mulig å sette opp prisene uten å miste salg på det. 

‘Så kjøp store kvantum, gjerne rett fra bonden, på sommerhalvåret, så får du knallbillig ved sammenlignet med ellers. Så lenge du kan lagre den over tid er det mye penger å spare på å være tidlig ute med å skaffe seg årets ved! 

Hold deg langt unna bensinstasjoner!

På samtlige pristester har bensinstasjoner kommet dårligst ut på prisen på vedsekker. Ofte kan prisen på hver vedsekk på bensinstasjoner være den dobbelte av samme sekken hos en dagligvare- eller byggvareforretning, så det er mye penger å tape på å kjøpe sekkene dine der. Det er jo kanskje ikke så overraskende, for bensinstasjoner er sjeldent spesielt billig når det kommer til ting som dette. 

Dagligvareforretninger er hakket billigere enn bensinstasjoner, men literprisen blir fortsatt betydelig høyere enn når du kjøper større kvanta fra en privat bonde. Byggvareforhandlere har vist seg å være blant de billigste på pristester, så det er som oftest vel verdt å sjekke ut disse dersom du bare trenger noen få sekker til hytta på vinteren. 

Priser for å bruke Google Maps på nettsiden din forklart

Frem til 2018 kunne man helt fritt bruke så mye av Google Maps man ville på alle nettsider man eide, men på dette tidspunktet bestemte Google seg for å endre retningslinjene sine for tjenesten, og ta seg betalt av de som vil ha fullversjonen av Google Maps på nettsiden sin.

Heldigvis for de som har relativt små nettsider, får man tilgang til en viss bruk av dynamiske kart helt gratis. I utgangspunktet får man de første 28 000 dynamiske kartvisningene gratis, og må deretter betale for resten.

Selve betalinsmodellen fungerer ved at man får $200 av Google hver måned. Disse brukes deretter til å vise disse 28 000 kartene til brukerne dine, og deretter koster det $0,007 per visning av vanlige, dynamiske kart.

Merk også at visninger først teller når brukeren for første gang har en interaksjon med kartet, så om en person så vidt er innom nettsiden din uten å bruke kartet koster det deg ikke noe. Så du kan i prinsippet ha ganske heftig volum på nettsiden din før du må betale noe for bruken.

Andre moduler og funksjoner koster andre summer, og om du for eksempel vil ha veibeskrivelser inne i kartet må du betale mer enn om du bare viser et dynamisk kart med en beliggenhet. Her kan du se hele prislisten for alle funksjonene.

Om nettsiden din har enorme antall besøkende får du rimeligere priser, men da må du opp i over 100 000 visninger i måneden.

Les også: Stor guide til Google Maps Local Guides.

Å bruke et enkelt Google Maps er fortsatt gratis

Detaljene om bruken av kart ovenfor er såkalt dynamiske kart, som gir brukeren mulighet til alle funksjoene til Google Maps, som å sette på Street View, lage veibeskrivelser, søke opp andre steder og så videre. Dette kan være nyttig for mange som driver med nettsider, spesielt om det kan være litt vanskelig å finne frem til dit man skal, men for andre holder det lenge med basisversjonen av Google Maps.

Med basisversjonen av Google Maps kan man innebygge Google Maps på nettsiden sin uten å la brukeren få tilgang til Street View, veibeskrivelser og sånt, men kun få se kartet. Man kan fortsatt dra rundt på kartet, zomme det og sånne basisting, men mangler de mer avanserte funksjonene.

Denne basisversjonen av Google Maps er fortsatt helt gratis å bruke, og heter «Google Maps embed».

Hvordan fjerne serier og filmer fra “Fortsett å se” på Netflix

Hver eneste gang du ser på en TV-serie eller ser litt av en film på Netflix dukker den opp på listen over “Fortsett å se”. Det er jo veldig praktisk når man følger med på en serie, men det kan være skikkelig irriterende dersom man egentlig ikke har planer om å se resten av filmen eller flere episoder av serien. Dessuten kan det jo være at man har en “guily pleasure”-serie eller film som man vil se i fred uten at de andre som bruker kontoen biter seg merke i det! 

For ikke så lenge siden var det faktisk litt stress å fjerne filmer og serier fra denne oversikten, men nå om dagen er det veldig enkelt. For å fjerne gjenstander fra “Fortsett å se”-fanen på Netflix trenger du bare å klikke på de tre prikkene under serien eller filmen, og velge “Fjern fra rad” i menyen som dukker opp. Når dette er gjort vil filmen eller TV-serien fjernes fra “Fortsett å se”-raden på Netflix for alltid! 

Når dette er gjort kan du nyte guily pleasure-serier i fred, eller bare slippe å irritere deg over at Netflix maser om at du skal se ferdig den dårlige filmen du begynte på forrige helg. 

Hvordan få trådløst nett på stasjonære PC-er

De fleste stasjonære PC-er kommer kun med nettverkskort som lar deg koble deg opp til internett ved bruk av en kabel, i motsetninger til laptoper som derimot kommer med trådløst nettverkskort. Men hva skal man gjøre dersom man ønsker å få trådløst nett på den stasjonære PC-en sin?

For å få trådløst internett på en stasjonær PC trenger man enten et nytt nettverkskort med trådløse mottagere, eller en trådløs mottager som kobles til en USB-port. Av disse løsningene er den siste absolutt enklest, men resultatet blir ikke like stabilt og raskt som den første løsningen.

Slik kobler du deg på trådløst internett med en USB-mottager

Å bruke en trådløst nettverksmottager som går via USB er veldig enkelt. Du kan f.eks kjøpe dingsen til 150 kroner. Her får du koblet deg på trådløst internett når du kobler denne inn i en USB-port, og det går for det meste av seg selv!

Ulempen med disse er at de gjerne ikke er like raske og stabile som litt bedre løsninger, så om du synes denne blir litt for dårlig kan du for eksempel heller gå for denne litt dyrere modellen. Her får du med antenner og sånt for å gi deg en bedre kobling til nettverket.

Uansett hvilken du kjøper så er det bare å plugge de inn. Noen datamaskiner vil installere driveren av seg selv, men om den ikke gjør det følger det med drivere når du kjøper disse USB-baserte nettverksmottagerne.

Slik skaffer du deg et nettverkskort med trådløst mottager

Et internt nettverkskort med en trådløs mottager er stort sett ennå mer stabilt enn å bruke en som går via USB, da den er koblet rett på hovedkortet ditt, så ledninger vil ikke være et svakpunkt på samme måte som hos USB-kablene. Disse interne nettverkskortene vil ha lengre levetid og fungere mer stabilt.

Disse trådløst nettverkskortene kalles også PCI-kort, og det finnes en hel haug ulike modeller. Dette er en grei modell som gir stabil og god tilkobling til trådløst nettverk.

Det et hakket vanskeligere å installere disse PCI-kortene enn en USB-modell, men om du har litt peiling på datamaskiner skal du nok få det til. Her er det bare å åpne kabinettet og koble den på en ledig plass (eller bytte ut det gamle nettverkskortet), og koble ledningene på hovedkortet ditt. Man må nok også installere drivere for disse som regel.

Denne artikkelen inneholder annonselenker for NetOnNet.

Kan man selge bringebær man har plukket selv? Forklart

Bringebær er både godt og sunt, men det er fort gjort å plukke store mengder når de først er modne. Om man har for mye bringebær kan man jo lage syltetøy eller fryse dem, men er det også mulig å selge bringebær man har plukket selv?

Det er faktisk helt lovlig å plukke og selge så mye bringebær man ønsker. Dette gjelder både kultiverte bringebær fra egen hage, så vel som villbringebær man finner ute i naturen, så lenge de plukkes i utmark.

Når du først har plukket bringebær i egen hage eller i utmark kan du gjøre hva du vil med dem. Her er det altså lov å for eksempel videreselge dem til naboer eller butikker i nærheten om du skulle ønske det.

Det er jevnlig en del folk som legger ut både bær og sopp til salgs på grupper på Facebook eller på Finn.no, så disse kanalene er en god arena for å finne ut hvilken pris du kan legge deg på. Her er det også mulig å legge ut sin egen annonse dersom du har for mye bringebær som du vil få solgt.

Hvordan streame Eliteserien / Tippeligaen

Eliteserien er det øverste nivået i norsk fotball, og gikk tidligere under navnet Tippeligaen. Frem til 2020 kunne man se og streame Eliteserien via TV2 Sumo, men etter at de mistet rettighetene til Discovery i 2020 har ting forandret seg.

For å streame Eliteserien i 2020 må man gjøre det via Dplay. Der trenger man et såkalt «Dplay + Sport»-abonnent som koster 159kr i måneden for å få tilgang til å streame Eliteserien. Når man har dette abonnementet kan man streame så mye fotball fra både Eliteserien og OBOS-ligaen som man bare måtte ønske uten å betale noe mer enn den månedlige summen.

Det er også mulig å se Eliteserien på vanlig TV dersom man har tilgang til Eurosport sine kanaler. En del av de mest populære kampene sendes på vanlig Eurosport, mens de mindre populære kampene går på egne «Eurosport Fotball»-kanaler som krever at man har tilgang til disse.

Mest populære artikler på Forklarmeg i juni 2020

Juni er over, og nok en gang har vi samlet en oversikt over hvilke artikler her på Forklarmeg.com som har vært mest lest den forrige måneden.

Det er ikke den aller største forskjellen fra hva som var mest lest i mai 2020, men «koronaeffekten» har dabbet ennå mer av, og færre av disse artiklene om hjemmekontor og lignende har vært blant de mest populære.

De mest populære artiklene i juni 2020

1) Kan man laste ned fra NRK Nett-TV? Forklart.

2) Så mye koster en Nova scotia duck tolling retriever valp – pris på toller forklart

3) Trygge frukter, bær og grønnsaker for kanin – stor liste over alle trygge frukt og grønnsaker man kan fôre med!

4) Hvordan se The Office UK i Norge?

5) Hva er prisen for å kastrere en kanin?

6) Kvister som er trygge for kaniner

7) Hvordan lage eget mandelmel

8) Er det lov med axolotl i Norge? Forklart

9) Hvordan se om en morkel er spiselig

10) Pris for mops valp – så mye koster en mops!

11) Er Huawei Y6 2019 en grei telefon?

12) Lov med ekorn som kjæledyr? Forklart

13) Hvordan streame The Mandalorian i Norge

14) Hva betyr det når «Forsendelsen er ankommet utkjøringsterminal»? Forklart

15) Kan man ha en kanin alene?

Hvordan bli brannmann / brannkonstabel

Brannmann, eller brannkonstabel som det egentlig heter, er en krevende, men svært givende jobb. Som brannkonstabel er man ansvarlig for både sikring og sjekk av brannforskriften, i tillegg til å skulle rykke ut i situasjoner hvor det brenner eller er andre problemer knyttet opp mot brann. 

Det er en litt spesiell måte å bli brannkonstabel på, for i motsetning til mange andre typer utdanning kan man ikke bare gå på skole eller ta et kurs for å bli brannkonstabel. Istedenfor må man først søke jobb som brannkonstabel, og deretter får man utdanningen som en del av jobben

Å bli brannkonstabel er dermed egentlig helt omvendt fra de fleste andre jobber. Rent praktisk fungerer det ved at man søker på en brannkonstabelaspirantstilling som lyses ut. Her er det ikke bare et normalt jobbintervju, for både psyke og fysikk er viktig når man er brannkonstabel, så du kan regne med å gjennom flere tester før du får jobben. 

Om du er heldig nok til å få jobben vil du bli sendt på et åtte ukers langt grunnkurs på Norges brannskole. Etter dette grunnkurset kan man jobbe som brannkonstabel, men den første perioden jobber man altså som aspirant og får veiledning av erfarne bannkonstabler. 

Det er ikke mulig å søke seg inn på Norges brannskole uten å ha blitt ansatt i stilling som brannkonstabel. 

Det er noen formelle krav for å bli brannkonstabel

For å få jobb som brannkonstabelaspirant må man ha et par formelle krav på plass. De viktigste er å ha bestått videregående skole, ha førerkort klasse B med minst to års erfaring (vanlig bilsertifikat), og ha to år med arbeidserfaring etter videregående skole. 

Det er også mulig for hver enkel søknad å stille ekstra krav, selv om disse ikke er sentralt regulert. Man ser ofte at det er krav om spesifikke utdanninger, typisk fra yrkesfaglig utdanning som er relevant for brannkonstabler. 

Å bli brannkonstabel krever at man går målrettet inn for det, for selv om det ikke er noen formell utdanning er det en populær stilling med mange søkere. Så nåløyet for å få stillingen er liten, og man må derfor jobbe for å treffe så godt man kan. Lykke til! 

Det kan bli en egen utdanning for brannkonstabler i fremtiden

Det er ofte snakk om å opprette en egen utdanning for brannkonstabler, og det er mye mulig at dette opprettes i fremtiden. Dette vil trolig være snakk om en treårig utdanning som resulterer i at man er kvalifisert for å jobbe som brannkonstabel. Denne artikkelen vil oppdateres om denne utdanningen går fra planleggingsstadiet til virkeligheten. 

« Eldre innlegg

© 2020 ForklarMeg.com

Tema av Anders NorénOpp ↑