ForklarMeg.com

Svar på alt du noen gang har lurt på!

Mest populære artikler på Forklarmeg i juni 2020

Juni er over, og nok en gang har vi samlet en oversikt over hvilke artikler her på Forklarmeg.com som har vært mest lest den forrige måneden.

Det er ikke den aller største forskjellen fra hva som var mest lest i mai 2020, men «koronaeffekten» har dabbet ennå mer av, og færre av disse artiklene om hjemmekontor og lignende har vært blant de mest populære.

De mest populære artiklene i juni 2020

1) Kan man laste ned fra NRK Nett-TV? Forklart.

2) Så mye koster en Nova scotia duck tolling retriever valp – pris på toller forklart

3) Trygge frukter, bær og grønnsaker for kanin – stor liste over alle trygge frukt og grønnsaker man kan fôre med!

4) Hvordan se The Office UK i Norge?

5) Hva er prisen for å kastrere en kanin?

6) Kvister som er trygge for kaniner

7) Hvordan lage eget mandelmel

8) Er det lov med axolotl i Norge? Forklart

9) Hvordan se om en morkel er spiselig

10) Pris for mops valp – så mye koster en mops!

11) Er Huawei Y6 2019 en grei telefon?

12) Lov med ekorn som kjæledyr? Forklart

13) Hvordan streame The Mandalorian i Norge

14) Hva betyr det når «Forsendelsen er ankommet utkjøringsterminal»? Forklart

15) Kan man ha en kanin alene?

Hvordan bli brannmann / brannkonstabel

Brannmann, eller brannkonstabel som det egentlig heter, er en krevende, men svært givende jobb. Som brannkonstabel er man ansvarlig for både sikring og sjekk av brannforskriften, i tillegg til å skulle rykke ut i situasjoner hvor det brenner eller er andre problemer knyttet opp mot brann. 

Det er en litt spesiell måte å bli brannkonstabel på, for i motsetning til mange andre typer utdanning kan man ikke bare gå på skole eller ta et kurs for å bli brannkonstabel. Istedenfor må man først søke jobb som brannkonstabel, og deretter får man utdanningen som en del av jobben

Å bli brannkonstabel er dermed egentlig helt omvendt fra de fleste andre jobber. Rent praktisk fungerer det ved at man søker på en brannkonstabelaspirantstilling som lyses ut. Her er det ikke bare et normalt jobbintervju, for både psyke og fysikk er viktig når man er brannkonstabel, så du kan regne med å gjennom flere tester før du får jobben. 

Om du er heldig nok til å få jobben vil du bli sendt på et åtte ukers langt grunnkurs på Norges brannskole. Etter dette grunnkurset kan man jobbe som brannkonstabel, men den første perioden jobber man altså som aspirant og får veiledning av erfarne bannkonstabler. 

Det er ikke mulig å søke seg inn på Norges brannskole uten å ha blitt ansatt i stilling som brannkonstabel. 

Det er noen formelle krav for å bli brannkonstabel

For å få jobb som brannkonstabelaspirant må man ha et par formelle krav på plass. De viktigste er å ha bestått videregående skole, ha førerkort klasse B med minst to års erfaring (vanlig bilsertifikat), og ha to år med arbeidserfaring etter videregående skole. 

Det er også mulig for hver enkel søknad å stille ekstra krav, selv om disse ikke er sentralt regulert. Man ser ofte at det er krav om spesifikke utdanninger, typisk fra yrkesfaglig utdanning som er relevant for brannkonstabler. 

Å bli brannkonstabel krever at man går målrettet inn for det, for selv om det ikke er noen formell utdanning er det en populær stilling med mange søkere. Så nåløyet for å få stillingen er liten, og man må derfor jobbe for å treffe så godt man kan. Lykke til! 

Det kan bli en egen utdanning for brannkonstabler i fremtiden

Det er ofte snakk om å opprette en egen utdanning for brannkonstabler, og det er mye mulig at dette opprettes i fremtiden. Dette vil trolig være snakk om en treårig utdanning som resulterer i at man er kvalifisert for å jobbe som brannkonstabel. Denne artikkelen vil oppdateres om denne utdanningen går fra planleggingsstadiet til virkeligheten. 

Er det farlig å bli bitt av grevling? Forklart!

Grevlinger har som rykte at de kan bite til de hører beinet knuse, og det har lenge gått historier rundt om at man kan ha litt kull i støvelen sin for å få til en knaselyd når den biter – så unngår man at den biter i beinet.

Men er det egentlig noe hold i disse mytene om at grevling kan bite til benet knuser? I virkeligheten har ikke grevlingen et spesielt sterkt bitt i det hele tatt, og kan i alle fall aldri klare å vite over bein. Grevlingen er et mårdyr, så den er teknisk sett er rovdyr, men i naturen spiser den for det meste egg, meitemark, insekter og smådyr den kommer over. Den jakter ikke på større dyr, og har heller ikke bitt eller tenner som er utviklet for å klare det.

Grevlinger vil stort sett holde seg langt unna å bite mennesker, men kan bite for å forsvare seg dersom den for eksempel blir fanget i et hjørne hvor den ikke har noen muligheter for å stikke av. Om den først da biter vil den neppe klare å få bittet rundt ankelen til et normalt menneske, men den kan trolig klare å bite gjennom huden i disse tilfellene. Her kan det lønne seg med en stivkrampesprøyte, men ellers er det liten risiko for noen skade.

Det er med andre ord ikke farlig å bli bitt av grevling, og den vil i alle fall aldri klare å knuse bein! I tillegg er det veldig enkelt å unngå å bli bitt, og så lenge du enten selv trekker deg unna eller lar grevlingen få en rømningsvei vil den alltid foretrekke å stikke av fremfor å gå til angrep.

Er det egentlig farlig å svelge tyggis? Forklart!

Det er mange som har hørt den klassiske fortellingen om at det er farlig å svelge en tyggegummi, enten fra foreldre, venner eller lærere når de var unge. Men hvor mye hold er det egentlig i denne påstanden? Er det egentlig farlig å svelge en tyggis?

Det er faktisk helt ufarlig å svelge en tyggis, så lenge du ikke gjør det veldig ofte. I utgangspunktet blir en stor del av tyggisen brutt ned i magesekken og tarmen, men det er også noen deler som ikke kan brytes ned i kroppen, og blir sendt ut igjen i samme form som den kom inn.

Tyggegummi er derfor nesten helt næringsfattig, så kroppen har verken positive eller negative effekter av å svelge den. Om du svelger mange tyggiser, for eksempel flere ganger om dagen, kan det føre til litt problemer med forstoppelse. Dette går derimot raskt over når du slutter å svelge tyggisen sin.

Les også: Hvordan fjerne tyggis fra sofaen.

Det er med andre ord helt ufarlig å svelge en tyggis i ny og ne, men ikke noe du bør gjøre til en vane hver gang du tygger tyggegummi.

Hvordan finne personnummer til barna sine

Å huske personnummer kan bli krunglete, spesielt med småbarn hvor man egentlig aldri har hatt bruk for personnummeret tidligere. Man får jo dette personnummeret på fødselsattesten, men denne er det fort gjort å legge langt vekk i et skap når årene går. Men det finnes faktisk enkle måter å finne personnummeret til barna sine på uten å måtte lete frem gamle papirer i skapet!

En rask og grei måte å finne personnummeret til barne sitt på er ved å logge inn på Helsenorge.no. Dette er den offentlige helseportalen som kan brukes for å bestille legetimer, bytte fastlege osv. Her kan man logge inn med Min ID, og deretter velge om man vil bruke tjenesten som seg selv, eller som barnet sitt. Velg barnet ditt, så står personnummeret skrevet helt oppe i hjørnet når du bruker tjenesten.

Merk at du må være oppført med foreldreansvar for å kunne få tilgang til å bruke Helsenorge.no som barnet ditt, så dette fungerer ikke hvis du ikke har foreldreansvar.

Og det er alt som må til for å finne personnummeret til barna sine digitalt. Så om du blir litt usikker på hvilke tall det var igjen, er det bare å dra frem laptopen eller mobilen og logge inn, så får du sjekka det på to minutter!

Hvordan finne steinsopp

Steinsopp er en av de beste soppene vi har her i Norge, og i tillegg er den også enkel å kjenne igjen, så den egner seg ypperlig for nybegynnere. Den har ingen giftige forvekslingsarter, og finnes dessuten i hele Norge, selv helt nord i Finnmark.

En ung steinsopp.

Så når høsten kommer anbefaler vi å gå ut for å lete etter steinsopp som kan brukes i gryteretter utover høsten og vinteren om du tørker soppen. Men hvor finner man egentlig steinsopp?

Steinsopp finnes kun i skogen, men kan til gjengjeld vokse i både løv- og barskog. Se etter områder med mosebunn hvor det er litt fuktig, men ikke direkte bløtt. Den vokser ut fra en mykorrhiza, noe som betyr at om du finner én steinsopp er det store sjanser for å finne mange flere like i nærheten.

Les også: Slik finner du kantarell – skogens gull!

Ellers er steinsopp en sopp som vokser raskt! Om du ser mange småsopp kan du komme tilbake etter tre-fire dager, så er de mye, mye større. Men ikke vent for lenge! Steinsopp er god mat for både mark, larver og til og med større dyr, så om du venter for lenge kan de være markspist eller borte.

Det er også vanlig at steinsopp kommer i enorme mengder noen år, men er nesten fraværende andre år. Så om det rett og slett er et dårlig år for steinsopp er det ikke stort annet å gjøre enn å lete etter andre typer sopp, og håpe at det blir et bedre år neste år.

På gode år finner man derimot steinsopp mer eller mindre overalt i skogen, så det er bare å komme seg ut for å fylle opp soppnettet med denne smakfulle og gode soppen. Lykke til, og god tur!

Hvor lenge kan man bruke en jobbreferanse?

Når man slutter i en jobb får man normalt både en skriftlig attest, så vel som muligheten til å sette opp arbeidsgiver som referanse. Med sistnevnte kan eventuelle nye arbeidsgivere kontakte disse for å spørre om hvordan du utførte arbeidet ditt i den forrige jobben, og er en ganske normal prosess.

Det er derimot mange som er usikre på hvordan de skal gjøre det med referanser. Hvor lenge kan man liksom ha den gamle arbeidsgiveren som referanse? Skal man la de stå der permanent, eller bør man kun bruke den nyeste? Og bør man si ifra for hver gang man er på jobbintervju?

Det er selvsagt ikke er helt konkret svar på hvor lenge man skal la en gammel arbeidsgiver stå som referanse, men det er noen tydelige normer man kan følge. Det er stort sett vanlig å kun liste opp arbeidsgivere man har hatt de 5 siste årene som referanse. Eldre enn dette så er det liten sjanse for at de husker all verdens av hvordan du gjorde det på jobben, med mindre du jobbet der i lang tid da.

Det er også vanlig kutyme å informere tidligere arbeidsgiver som står oppført som referanse hver gang de kan bli oppringt. Dette kan virke litt masete, men de fleste setter pris på å være klar over at en slik telefonsamtale kan dukke opp i nærmeste fremtid. Så send en SMS eller e-post og si ifra om det når du avtaler jobbintervjuet ditt. Si gjerne ifra hvilken stilling det også er snakk om, så får de muligheten til å reflektere litt på forhånd.

Ellers er det ikke mer hokuspokus enn det. Det er selvsagt mulig å avvike fra disse normene, og for noen gir det mening å ha med gamle referanser, mens for andre gir det mye mer mening å kun ta med noen av de nyeste. Lykke til!

Hvem kan være jobbreferanse for deg?

Det er greit å ta med at det ikke kun trenger å være en tidligere sjef som må være jobbreferansen din. Det er også mulig å bruke kolleger, kunder du har samarbeidet tett med, veiledere fra utdanningen din eller lignende. Disse kan i mange tilfeller være ennå bedre til å si noe om hvor godt du hadde passet i den stillingen du søker på, spesielt når det er snakk om personer du har jobbet tett sammen med i lang tid.

Hvordan fjerne tyggis fra sofaen

Å ha både barn og sofa i hus er en konstant risiko, og før du vet ordet av det sitter det fast en tyggisklase i stoffet på sofaen. Å rive den av fungerer heller dårlig, og om man har riktig uflaks gjør det bare hele problemet større. Så hvordan kan man fjerne tyggis fra sofaen? Dette skal vi se nærmere på nedenfor!

For alle sammen må du ha litt tålmodighet, for tyggegummien må stivne før du får gjort noe med den. Om du begynner å løsne den før den stivner er det igjen stor risiko for at du bare gjør problemet større.

Det magiske trikset for å få tyggis vekk fra stoff er å kjøle det ned. Det spiller egentlig ingen rolle hvordan du gjør det, men noen populære måter er å:

  • Ta av trekket og legg det i fryseren.
  • Ta hele sofaen utendørs hvis det er minusgrader ute.
  • Fyll en pose med isbiter som legges rett over tyggisen.
  • Bruk en isspray (da slipper du også å vente i flere timer).

Etter noen timer, når tyggisen er helt fryst ned skal det være veldig enkelt å skrape den vekk. Med mindre den har blitt skikkelig dytta ned i stoffet vil dette være mer enn nok til å fjerne hele tyggisen pluss eventuelle rester av den.

Slik fjerner du de siste restene som sitter igjen

Om ungene har klart å gni tyggisen skikkelig inn i sofatøyet kan det være at det ikke holder med istrikset. Kanskje sitter noen små, hvite rester igjen i stoffet som du rett og slett ikke klarer å gni løs.

Heldigvis finnes det er godt triks for å kvitte seg med disse siste restene også, og her må man finne frem en flaske med whitesprit. Dette helles rett over tyggisrestene, og vil løse den opp. Når det er gjort kan du bare tørke vekk whitespriten med tyggisrestene, så er problemet løst.

Whitesprit luker jo en del, så det er nødvendig å lufte ut sofaen etterpå. Man kan eventuelt bruke potetmel for å hjelpe til med å suge til seg fuktigheten.

Merk at whitesprit i noen tilfeller kan påvirke fargen på stoffet i sofaen, noe som kan føre til flekker. Så du må selv vurdere om det er verdt risikoen eller ikke. Mange sofaer tåler det fint, mens andre har stoff som ikke tåler det så bra.

Hvordan laste ned torrents på Chromebook

Chromebook er et godt alternativ til både Windows og Mac, og fungerer stort sett veldig godt. For noen kan det derimot være litt krevende å bli kjent med hvordan alt fungerer på dette operativsystemet, og et spørsmål man stiller er hvordan man kan laste ned torrents på en Chromebook.

Man kan laste ned filer via torrent-klienter på en Chromebook ved å laste ned en torrent-app. Disse finnes i Play Store, og det er et godt utvalg av dem. Vi på Forklarmeg.com anbefaler å bruke appen LibreTorrent (da vi har kun god erfaring med denne), men det er også mange andre gode valg.

En klassisker er jo µtorrent, og den fungerer også godt. Bare vær klar over at den inneholder mye reklame på Chromebook-versjonen!

Når du har lastet ned en torrent-app fra Play Store kan du åpne en .torrent-fil i denne klienten. Da får du muligheten til å laste ned filer via torrent-nettverket. Selve nedlastingen går mer eller mindre helt av seg selv når du får åpnet .torrent-fila i denne nye torrent-appen du har lastet ned, og etter en stund er fila klar og ferdig.

Les også: Slik laster du ned torrents på Android-telefoner.

For å laste ned filer via .torrent-filer må du jo først og fremst ha tilgang til .torrent-filen du vil bruke. Det er mange nettsider som lar deg laste ned slike filer, og denne teknologien brukes til både lovlig fildeling så vel som ulovlig.

Kan man hogge juletre i skogen som en del av allemannsretten? Forklart!

Allemannsretten er en del av friluftsloven som gir deg som friluftsmenneske en del rettigheter når du er ute og ferdes i utmark. Den gir deg blant annet rett til å ferdes fritt i utmark, rett til å sanke bær og sopp, og litt annet. Men kan man hogge ned et juletre som en del av allemannsretten?

Allemannsretten gir deg ikke rett til å hogge juletrær! Skog og ressurser knyttet opp til denne er nemlig ikke regulert av allemannsretten, og er isteden eid av grunneier. Du kan med andre ord ikke ta deg til rette og hogge ditt eget juletre i skogen uten å få til en avtale med grunneier.

Om du bare tar deg en tur ut i skogen og hogger ned en gran for å bruke som juletre kan du risikere å få bot, og i verste fall også måtte erstatte treet for grunneieren. Dette høres kanskje billig ut, men det er det faktisk ikke.

Det vil derfor sjeldent lønne seg å gå ut i skogen, så dra heller til et sted hvor du kan kjøpe ditt eget juletre. Da slipper du å bryte loven, og kan heller kose deg i jula med god samvittighet selv om et fint juletre koster en del hundrelapper.

Det finnes også en del grunneiere som selger rettigheter til å hogge ditt eget juletre. Dette er en fin måte å få følelsen av å skaffe sitt eget juletre samtidig som man faktisk betaler den som eier det. Dette fungerer enkelt nok ved at man betaler for et tre til grunneieren, så får du tillatelse til å felle et tre på tomta. Enkelt og greit, og ikke minst en koselig aktivitet for familien.

« Eldre innlegg

© 2020 ForklarMeg.com

Tema av Anders NorénOpp ↑