ForklarMeg.com

Svar på alt du noen gang har lurt på!

Kan man tappe sevje som en del av allemannsretten? Forklart

Man kan lage sirup ved å tappe sevje fra trærne. Den mest kjente sirupen er trolig lønnesirup fra Canada, men de norske lønnetrærne egner seg ikke til dette. Vi har derimot gode bjørketrær som gir bjørkesevje som kan bli til god bjørkesirup hvis man lager det. Spørsmålet er bare hvordan man skal gå frem for å få tappet bjørkesevje.

Det er mange som tror at man kan tappe sevje som en del av allemannsretten, men det stemmer ikke. For selv om man ikke skader treet ved å tappe sevje er ikke trær eller produkter fra trær dekket av allemannsretten, men tilfaller heller grunneier.

Det betyr at man må ha tillatelse fra grunneier for å få lov til å tappe sevje, selv om det er midt i skogen!

Les også: Kan man lage egen lønnesirup? Forklart!

Man må med andre ord kontakte de som eier skogen og spørre før man begynner å tappe sevje. Det er mange grunneiere som lar deg gjøre dette gratis, mens en hel haug av dem også kommer til å nekte. Dersom du får nei er det ikke stort du kan gjøre med det annet enn å spørre et annet sted.

Hvordan fjerne stearin fra sofaen

Det er kanskje ikke ofte det skjer, men når uhellet først er ute og man får stearin i sofaen kan det føles ekstremt kjipt. Det er jo ikke noe gøy å måtte bytte ut en ellers fin sofa bare fordi man var uheldig og fikk stearin på den, men finnes det en måte man kan fjerne stearin fra sofaen?

Å fjerne stearin fra sofaen er ikke akkurat den letteste flekken, men det er fullt mulig. Start med å fjerne så mye du klarer med fingrene dine, slik at det bare er en flekk igjen. Legg deretter en ufarget serviett eller litt kjøkkenpapir på flekken, og finn frem strykejernet. Sett dette på full styrke, og stryk raskt over servietten eller papiret.

Her vil varmen fra styrkejernet være med på å få stearinet til å løsne seg og bli flytende, mens papiret eller servietten vil suge det opp. Når du har gjort det bytter du enkelt nok papiret/servietten med en ny, og gjør det hele igjen. Hver runde med dette vil ta vekk litt og litt av flekken med stearin, helt til den blir helt borte.

Om det fortsatt er en mørk flekk der hvor flekken var kan du ta en klut med vann og oppvaskssåpe på og tørke den forsiktig vekk mens stoffet fortsatt er varmt etter strykejernet.

Når det tørket vil flekken mest sannsynlig være helt borte, og sofaen er god som ny!

OBS. denne metoden må ikke brukes på skinnsofaer. Her kan man isteden i stor grad klare å pelle vekk og vaske vekk stearinen fra sofaen uten å bruke varme.

5 tips for forsikring til hund

Det kan være veldig lurt å forsikre sin firbente venn, da det aldri er noe gøy å måtte ha en dårligere behandling som følge av stram økonomi. En operasjon på en hund kan nemlig fort koste 20 000 kroner eller mer, så det skal ikke veldig mye til før en god forsikring lønner seg.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på noen tips angående forsikring til hund. Det er nemlig ikke bare-bare å velge riktig forsikring, og man bør faktisk bruke litt tid på å sette seg inn i det. Så sjekk over tipsene nedenfor, så kan du ta et bedre valg når du skal forsikre hunden din.

Finn ut hva som er inkludert i forsikringen

Innhold er viktigere enn pris når det kommer til forsikring, både for hundeforsikringer og andre. Om en forsikring er 100 kroner billigere i måneden, men ikke betaler for mange normale problemer som en annen forsikring gjør, kan det fort være at den ikke holder mål.

Så se godt gjennom hvilke operasjoner og behandlinger som er inkludert i forsikringen din, og vurder det opp mot hverandre. Sørg for at du får en forsikring som dekker alt du trenger, for det er bedre å betale litt mer for en god forsikring som faktisk dekker de behovene du har enn en billig en hvor du ender opp med å betale behandlinger av egen lomme.

Les også: Omtrent hvor mye koster det å forsikre hunden sin?

Trenger du livsforsikring?

Livsforsikring er et ekstratilbud hvor man kan betale ekstra i måneden for å få utbetalt kjøpesummen om hunden din skulle dø. Dette gjelder først og fremst for rasehunder som koster en del tusenlapper, og lar deg få penger til å kjøpe en ny valp dersom hunden din skulle bli syk og dø.

«Problemet» med livsforsikring er derimot at det koster en del, og for mange kan det være like greit å heller spare dette mellomlegget på egen konto, og bruke dette til å eventuelt kjøpe en ny hund. For mange er det heller ingen hast å skaffe seg en ny hund med det samme når den gamle dør, og da er det kanskje ikke så viktig med livsforsikringen til å begynne med.

Så vi anbefaler å tenke over om dette er noe man vil ha eller ikke før man begynner å sammenligne priser, for det kan være store prisforskjeller og forskjeller i utbetalinger hos de ulike forsikringsselskapene.

Kan du spare på å ha samme forsikring på hunden som ellers?

Det tredje tipset er å sjekke om du kan spare penger på å forsikre hunden din hos det forsikringsselskapet du allerede bruker. Mange forsikringsselskap gir gode fordeler til de som er totalkunder eller har flere forsikringer hos dem, og det kan ofte være lurt å sjekke dette når man skal forsikre hunden sin.

Det er ikke alltid at man sparer penger på å velge det samme forsikringsselskapet som man allerede brukte, men noen ganger kan det være lønnsomt.

Få tilbud fra flere selskap!

Dette er kanskje det aller viktigste tipset når du skal forsikre hunden din, og det er at du ber om tilbud fra flere ulike forsikringsselskap. Søk hos minst et par-tre stykker, og se hvilket tilbud de kan gi deg.

Når du får tilbudene, ikke se deg blind på prisen. Gå også over avtaledetaljene for å se hva som er inkludert, og minst like viktig, hva som er ekskludert. Ofte er vanlige rasesykdommer ekskludert fra forsikringsavtalen, men noen er litt mer hissige på å ekskludere sykdommer enn andre, så ta en god titt på dette.

Pass på at forsikringen ikke stopper ved en viss alder!

Det siste tipset er å være ekstra overvåken i forhold til når forsikringer slutter å løpe. Det er nemlig en del forsikringsselskap som har tendens til å ha forsikring som kun varer til en viss alder, typisk ved 8-9 års alder for de fleste hunderaser. Etter denne alderen slutter rett og slett forsikringsavtalen!

Problemet med dette er at det er jo i denne alderen det er størst risiko for at det skal skje noe galt med hunden din, og det er både dyrt og vanskelig å skaffe en ny forsikringsavtale for en seniorhund. Så sørg for å velge en forsikring som varer livet ut!

Hvordan laste ned vitnemål

Når man skal søke på jobber eller videre utdanning må man som regel vise frem vitnemålet som en del av søknadsprosessen. For kort tid tilbake måtte man be skolen om å printe ut og signere en fysisk kopi til deg som du kunne levere, noe som er svært tungvindt. Ikke bare måtte skolene bruke mye tid på dette, det var også veldig stress for de som har studert på 3-4 ulike skoler gjennom studietiden, og derfor måtte be om kopi av vitnemålet fra alle disse.

Nå har det derimot kommet en god løsning på dette, nemlig et digitalt vitnemål. Dette er jo genialt, og gjør det enkelt for deg å sende med vitnemålet på jobbsøknader eller lignende. Det er en del som har hatt problemer med å forstå akkurat hvordan dette digitale vitnemålet fungerer, og et vanlig spørsmål er hvordan man laster ned det digitale vitnemålet.

For å få lastet ned det digitale vitnemålet ditt, gå til Vitnemålsportalen sine nettsider. Der må du så logge inn med ID-Porten eller FEIDE, og får tilgang til alle vitnemålene dine fra høyere utdanning. Her må du velge skolen du vil ha vitnemål fra, og hvilke fag eller grader som skal vises. Velg disse, og klikk deg videre. Når det er gjort får du opp valget mellom å sende vitnemålet som en klikkbar lenke eller som en PDF-fil.

Denne PDF-fila kan man så sende til den potensielle arbeidsgiveren.

Vitnemålsportalen er en offentlig nettside som samarbeider med alle skoler som tilbyr høyere utdanning, men fungerer ikke for ungdomsskole eller videregående utdanning. Den fungerer med andre ord kun for universiteter og høyskoler. For å få vitnemål fra videregående utdanning må man fortsatt ta kontakt med utdanningsinstutisjonen.

Hvor mange fjellrev har vi i Norge? Forklart

Fjellrev er kanskje en av de søteste dyrene vi har i naturen i Norge, og har lenge vært en art som har slitt med å klare seg her i landet. En av de største utfordringene for fjellreven er rødreven – den både tar over fjellrevhi så vel som dreper fjellrev den kommer over, og har virkelig gjort det vanskelig for fjellreven å klare seg på fastlandet. 

Men hvor mange fjellrever har vi faktisk igjen i Norge?

I Norge i 2020 har vi 212 fjellrever som har hatt 26 kull med unger det siste året. Bestanden er med andre ord ikke spesielt stor, men det er mange prosjekter som prøver å hjelpe fjellreven med å øke i antall. 

Dersom vi også skal telle med fjellrever som bor på Svalbard blir tallet veldig mye høyere. Der er det nemlig trolig flere tusen fjellrever. Her har de ingen store konkurrenter, og de får god tilgang til mat via åtsler som blir etterlatt av isbjørn. 

Hvordan fjerne passord fra PDF-filer

Det er mange som liker å bruke passord på PDF-filer for å unngå at de blir lest av feil personer, men dette kan også være en stor ulempe for deg som skal bruke den. Ikke bare må du alltid ha passordet klart når du skal åpne filen, for i tillegg er det også sperrer mot å printe ut PDF-filer med passordbeskyttelse. Dette kan derfor fort være et problem om du trenger å skrive ut disse sidene! 

Dessverre kan det være litt komplisert å fjerne passordet fra PDF-filer, og den nøyaktige fremgangsmåten avhenger litt av hvilken PDF-leser du bruker. Om du f.eks bruker Adobe Acrobat er det en egen funksjon for å “dekryptere” filen, men mange andre PDF-lesere mangler denne funksjonen. Så hvordan skal man gå frem for å fjerne passord fra PDF-filer?

Den enkleste måten er å bruke en nettbasert app som fjerner passordet for deg. For eksempel kan du klikke deg inn på https://smallpdf.com/unlock-pdf og laste opp filen der. Du må fortsatt ha passordet for å låse den opp, men når du gjør det kan du også velge å laste ned en kopi av PDF-fila uten passord. Så lenge du har denne nye kopien kan du både åpne uten passord, så vel som printe ut PDF-fila akkurat når du måtte ønske det. 

Men hva skal du gjøre dersom du ikke kjenner til passordet til PDF-fila? Her er det dessverre egentlig ingenting du kan gjøre foruten å begynne å gjette eller få tak i en person som kjenner til passordet. Å bryte seg inn på fila uten å kjenne til passordet krever enormt med datakraft, langt mer enn det privatpersoner har tilgang til, og er i praksis nesten umulig. 

Hva skal man gjøre når man blir brent av brennmanet? Forklart!

Brennmaneter kan dukke opp over mer eller mindre hele kysten vår, og et kontaktemøte med en er langt ifra behagelig. Det er i utgangspunktet ikke farlig å bli brent av en brennmanet, men det kan være veldig vondt og ubehagelig. Dessverre er det en del personer som gjør store feil når de blir stukket av brennmanetene, og dette kan gjøre vondt verre.

Om du for eksempel prøver deg på det klassiske tipset fra Friends hvor de anbefaler å tisse på området hvor du har blitt brent, vil du raskt oppdage at det gjør vondt verre. Å tisse på området vil nemlig få alle de udetonerte stikkecellene til å sprekke, og dermed påføre ennå mer smerte.

Det samme gjelder om du vasker området i ferskvann. Dette går også stikkcellene til å sprekke, og du får bare ennå mer vondt. Så hva skal man egentlig gjøre når man blir brent av en brennmanet?

Om du blir brent av en brennmanet bør du begynne med å skylle området med saltvann. Pass på at du tar saltvann fra et område hvor det ikke er noen manettråder i vannet, men isteden helt rent saltvann. Dette skyller vekk stikkcellene uten at de sprekker, og du får i alle fall ikke mer vondt.

Deretter bør du varme opp området. Varme dreper nemlig giften til brennmanenen, og du kan ta så varmt vann som du tåler. Her snakker vi 40-45 grader varmt vann, avhengig av hvor på kroppen du har vondt. Om du orker å ha området i såpass varmt vann kan det være med på å begrense smerten ganske betraktelig.

Når du kommer hjem i ettertid kan det være like greit å kjøle ned området, f.eks ved bruk av aloe vera eller lignende. Dette gir ingen effekt på selve brennmanetsåret, men lindrer huden og får det til å føles mindre smertefullt. Mange får en god effekt av dette, så det er verdt å prøve ut. Men unngå å kjøle ned såret før du har eventuelt varmet det opp som i avsnittet ovenfor.

Hva kan man gjøre om noen bruker bildene dine ulovlig?

Når man tar bilde av noe spennende er det ofte fristende å laste dem opp på Facebook, nettforum eller noe sånt, men når man først har lastet dem opp på internett kan det være ganske vanskelig å ha kontroll over hvordan de blir brukt. 

Som fotograf av et bilde har man en rekke rettigheter, så hva skal man gjøre dersom man oppdager at noen har brukt bildet ditt ulovlig?

I prinsippet er det fritt frem for å sende faktura for bruk av bildet ditt. Dersom det er en seriøs aktør som har sniklånt bildet ditt vil det sjeldent være at de motstrider kravet. Normalt kan man be om tre ganger vanlig pris for bildebruket, typisk 6-7 tusen kroner. 

Dette fungerer godt dersom bildet har blitt stjålet av en relativt seriøs aktør som en norsk nettside eller mediehus hvor du enkelt får tak i kontaktinformasjon om hvem som eier nettsiden og hvem som publiserte bildet ditt der. Om det f.eks har blitt brukt i en sak i en nettavis er det jo fort gjort å finne ut av hvem man skal kontakte for å sende faktura til. 

Hvis de nekter å betale kan du vurdere bryderiet med å kontakte en advokat for å komme videre med saken. Dette er jo litt stress, men så lenge du har tydelig eierskap til bildet vil du nesten 100 % sikkert vinne saken, og motparten må betale både for bildebruken så vel som saksomkostninger (som da inkluderer det du har betalt advokaten din). 

Hvordan går man frem når en useriøs aktør har stjålet bildet ditt?

Det er jo ofte at bildet blir stjålet av en aktør man kan regne som mye mindre seriøs enn en stor, norsk nettside, så hvordan går man frem da?

Om bildet ditt har blitt lastet opp på et internasjonalt forum, blitt brukt på en spam-side hvor det ikke er tydelig hvem som er ansvarlig, eller bare har havnet et sted hvor du ikke får sendt faktura på en fornuftig måte, kan det være litt vanskeligere å få betalt for arbeidet sitt. 

I disse tilfellene kan man gjerne prøve å sende et krav om betaling, men om de ikke betaler må du selv vurdere om det er verdt å bruke tid og penger på å etterfølge det. Om eieren av nettsiden har brukt et falskt navn og adresse for nettsiden kan det jo åpenbart være umulig å løse opp i det på en fornuftig måte, og det kan ofte være like greit å bare be dem vennlig om å fjerne bildet. Dette pleier de fleste å gjøre, og du kan godt true med å rapportere dem til Google for å ha stjålet innholdet ditt. 

Å bruke tid og penger på advokat hvis du ikke vet hvem som har stjålet innholdet ditt er jo et sjansespill, da du selv må dekke disse utgiftene om du ikke klarer å finne ut av hvem du skal dra for retten. Det gjør det også mer krevende om motparten holder til i et annet land enn Norge. 

Om de fortsatt ikke fjerner bildet etter varsler og forespørsler kan du sende et DMCA-skjema til Google hvor de fjerner nettsiden og bildet fra søkemotoren sin. Dette gjør i alle fall at det blir vanskelig for andre å finne bildet ditt på disse nettsidene. 

Ofte kan det også lønne seg å gå over hodet på de som har lastet opp bildet ditt ulovlig. Ta kontakt med de som driver webhotellet og fortell dem at kunden deres stjeler innhold, for dette pleier å være imot retningslinjene til nesten alle webhotell! Det samme gjelder om bildet lastes opp på et forum, på Facebook eller lignende; kontakt de ansvarlige aktørene om du ikke får kontakt med den som lastet opp bildet. Her får du nok ikke betalt fakturaen du sender ut, men du får i alle fall trolig fjernet bildet som ble brukt. 

Hvilken solfaktor bør man bruke på barn?

På sommerhalvåret er det viktig å huske solkremen, både for barn og oss voksne. Selv på dager hvor himmelen stort sett er dekket av skyer bør man bruke solkrem om man skal være utendørs, for selv om skyene minsker litt av solstrålene er det fortsatt en del som kommer gjennom skyene og kan treffe huden vår. 

Men hvilken solfaktor egner seg best for barn? Svaret er at jo høyere solfaktor, jo bedre er det for huden. Ideelt sett bør man bruke solfaktor 50+ på barn, da dette blokkerer det aller meste av solstrålene som treffer huden

Dersom man synes solfaktor 50+ er litt drøyt er det også greit med solfaktor på rundt 30. Man bør derimot ikke gå noe lavere enn dette på barn, for de kan bli godt solbrente med solfaktor under 30. 

En god solkrem som også fungerer godt når man bader er denne solkremen.

Les også: Så lenge kan du bruke en solkrem før du bør bytte den ut med en ny.

Så lenge man smører jevnlig med solfaktor 50+ er man ganske godt beskyttet mot å bli solbrent, selv når sola står på som sitt verste i juni og juli. Man må huske å smøre seg jevnlig, for det er ikke slik at solkremen holder seg god hele dagen lang. Etter 4-5 timer bør man ta på et nytt lag, samt dersom man har badet eller vært i kontakt med vann. 

Denne artikkelen inneholder annonselenker for Apotekhjem.

Hvordan får man tak i billig ved? Forklart

Når vinteren treffer for alvor er det få ting som er like godt for å få varme i huset som god, gammeldags ved. En god vedovn kan være blant de aller billigste måtene å varme opp boligen sin på, men det krever jo at man får tak i relativt billig ved. 

Å få tak i billig ved krever litt planlegging, for det er jo som med andre ting at veden kan være svindyr om man kjøper den på feil sted til feil tid. Det er mange som tar med seg noen sekker når gradestokken ligger på tyve minusgrader, men på dette tidspunktet vet butikkene å ta seg godt betalt for sekkene. 

Med litt planlegging kan du derimot gjøre vedfyringen billigere. Et godt tips for å få tak i billig ved er å kjøpe i større kvantum og være tidlig ute. Midt på sommeren er det høysesong for å kappe ved, og mange som driver med skogsdrift ønsker gjerne å kvitte seg med varene først som sist. På sommeren er prisene for ved mye lavere enn på vinteren, og det er ganske enkelt å få tak i. 

Gå gjerne til nettsider som Finn.no eller “kjøp og salg”-grupper på Facebook for å finne noen som selger ved privat. Her kan man typisk kjøpe et favn eller to til noen få tusenlapper, og få det levert på døra. 

Ulempen med å bestille ved fra private aktører på døra på denne måten er at du neppe får levert kun én sekk eller to. Man må gjerne bestille store mengder, så det er perfekt for oss som har en vedkjeller, men litt dumt for alle andre. Prisen per sekk blir som oftest bare en brøkdel av prisen for samme sekken om du kjøper den på butikken. 

Det er også ofte mulig å få kjøpt hele favn med ved fra personer som driver med hogst på vinteren, men som oftest er prisen flere hakk høyere på vinterhalvåret. Dette kommer rett og slett av at det er mange som kjøper nå, så det er mulig å sette opp prisene uten å miste salg på det. 

‘Så kjøp store kvantum, gjerne rett fra bonden, på sommerhalvåret, så får du knallbillig ved sammenlignet med ellers. Så lenge du kan lagre den over tid er det mye penger å spare på å være tidlig ute med å skaffe seg årets ved! 

Hold deg langt unna bensinstasjoner!

På samtlige pristester har bensinstasjoner kommet dårligst ut på prisen på vedsekker. Ofte kan prisen på hver vedsekk på bensinstasjoner være den dobbelte av samme sekken hos en dagligvare- eller byggvareforretning, så det er mye penger å tape på å kjøpe sekkene dine der. Det er jo kanskje ikke så overraskende, for bensinstasjoner er sjeldent spesielt billig når det kommer til ting som dette. 

Dagligvareforretninger er hakket billigere enn bensinstasjoner, men literprisen blir fortsatt betydelig høyere enn når du kjøper større kvanta fra en privat bonde. Byggvareforhandlere har vist seg å være blant de billigste på pristester, så det er som oftest vel verdt å sjekke ut disse dersom du bare trenger noen få sekker til hytta på vinteren. 

« Eldre innlegg

© 2020 ForklarMeg.com

Tema av Anders NorénOpp ↑