Lønn som politi forklart – så mye tjener politibetjent

Det er mange som drømmer om å bli politibetjent, og for å kunne bli det krever det jo en ganske lang og omfattende utdanning. Men hvor god lønn har egentlig politibetjenter som jobber som politi?

Gjennomsnittlig årslønn for politibetjenter i 100 % stilling ligger på omtrent 610 000 kroner i året, noe som tilsvarer nesten 51 000 kroner i måneden. Dette er gjennomsnittet, noe som også inkluderer turnusskift, for politibetjenter vil jo ofte ha ubekvem arbeidstid. De som jobber kun normale arbeidstider tjener som regel litt mindre. Men de fleste politibetjenter jobber turnusskift, så lønna er ganske representativ.

Ellers får de fleste politibetjenter en del overtidsbetalt i løpet av et år. Når man inkluderer gjennomsnittlig overtidsbetaling med grunnlønna ligger årlig gjennomsnittslønn for politibetjenter på 628 000 kroner.

Politibetjenter er altså et yrke hvor man tjener en helt ålreit lønn, og har mer enn nok til å klare seg, samtidig som man ikke har noen superlønn. Det er lite rom for å forhandle seg frem til bedre lønn, men man vil gå opp i lønn med ansiennitet og forfremmelser.

Folk flest har derimot lite problemer med å leve med en vanlig politilønn, selv om man heller ikke kommer til å bli rik av det. De fleste kommer til å tjene en del over den vanlige årslønnen, rett og slett fordi man får en del overtidsarbeid og ubekvem arbeidstid som gir tillegg når man jobber som politi. Det er nemlig de færreste som jobber vanlige arbeidstider.

Lønnstallene er basert på data fra Statistisk sentralbyrå fra februar 2020.

Les også:

4 kommentarer om “Lønn som politi forklart – så mye tjener politibetjent”

    • Ja, det er jo en god basislønn det, uten at den er nevneverdig høy i forhold til hvor lang utdannelse det er, og hvor mye kveldsarbeid de har. Men det er jo godt at polititjenestemennene våre har greit med penger i alle fall 🙂

      Svar

Legg igjen en kommentar