Må man melde adresseendring når man flytter for å studere? Forklart

Det er mange som flytter langt hjemmefra når de begynner på høyskolen eller universitet for å studere, selv om de ikke har noen tanker om å egentlig flytte vekk fra hjemplassen forutenom denne lille perioden hvor de studerer. Spørsmålet blir da om man skal melde adresseendring når man flytter? Faktisk er det litt opp til hver enkelt, og det er fordeler og ulemper med begge delene.

Før vi går videre må vi bare nevne at det er flere steder man kan melde adresseendring. De to vanligste stedene er Posten og Folkeregisteret. I tillegg kan man endre adresse hos steder man er kunde for å fortelle dem hvor de skal sende fakturaer og brev.

Hos Posten endrer man enkelt nok adresseendring slik at Posten og Bring vet hvor de skal levere pakker og brev. Når man endrer adressen sin der får man sendt posten som er adressert til deg på tidligere adresse til ny. Med det sagt så kan man i prinsippet godt motta pakker og brev uten å melde adresseendring, så lenge man har en tydelig merket postkasse på hybelen eller leiligheten sin. Det blir bare litt mer tungvindt for Posten når du ikke er i systemene deres.

Folkeregisteret er derimot den offentlige adressen den, og er med på å avgjøre hvilken kommune du skal stemme i, skatte til, ha fastlege i og lignende. Denne gir deg en del rettigheter når det kommer til det offentlige, samtidig som mange firmaer og lignende kun velger å sende brev eller pakker til den folkeregistrerte adressen til noen.

Man ikke endre adresse når man skal flytte vekk for å studere. Det er helt greit for både Posten og Folkeregisteret om du vil ha fastadresse hos for eksempel foreldrene dine eller andre familiemedlemmer. Tanken er at de som primært bor hjemme, men som kanskje har en liten hybel med det viktigste i studiebyen, skal gjøre det på denne måten.

Om man gjør det slik kommer all post i utgangspunktet til den vanlige hjemmeadressen din. Det er også mulig å få post begge plasser ved å legge til en såkalt tilleggsadresse hos Posten. Dette kan jo være kjekt om du f.eks trenger å motta pakker i posten som er knyttet opp mot skolen, og det blir veldig tungvindt å reise helt til hjembyen for å hente den. Som nevnt ovenfor er det ikke 100 % nødvendig, men du kan risikere at Posten går litt i surr om du ikke gjør det.

Om man velger å ikke bytte adresse i Folkeregisteret har man heller ikke krav på ting som fastlege i den byen hvor man studerer. Samtidig mister man ikke plass hos fastlegen i hjembyen sin. Så her må man velge selv hva man foretrekker. Det samme gjelder de andre spørsmålene som hvor man skal stemme ved fylkes-, og kommunevalg. Noen liker å fortsette å stemme i hjembyen fremfor en midlertidig boplass, mens andre liker å stemme der hvor de faktisk er bosatt.

På Lånekassen trenger man ikke akkurat å melde adresseendring, for der fyller man jo inn adressen man bor på under studietiden. Hvis man vil ha lån eller stipend er det derimot svært viktig at man registrerer en adresse som ikke er sammen med foreldrene sine, da dette bryter med reglene for å få lån og stipend. Denne adressen kan derimot være en uregistrert hybeladresse som ikke brukes på verken Posten eller Folkeregisteret, for om Lånekassen er i tvil på hvor du bor kommer de til å be deg om å sende en kopi av leiekontrakten. De er jo godt kjent med studenter som kun bruker hybler som en midlertidig soveplass mens de egentlig bor hjemme i helger, ferier og så ofte de kan, og det er helt greit.

Fordeler med å endre adresseendring når man skal studere

Det er noen veldig konkrete fordeler med å melde adresseendring når man flytter hjemmefra for å studere. Den viktigste fordelen er kanskje at man får krav på fastlege i den kommunen man faktisk studerer i. Det er nemlig flere studentbyer og studentbygder som har store problemer med at det ikke er nok fastleger tilgjengelig til både studenter og fastboende. I praksis har de valgt å løse dette ved å kun la de med folkeregistrert adresse i kommunen få dra til legen.

Det kan bety at du som student kan slite med å få legeerklæringer eller sånne ting hvis du blir syk. Du får selvsagt medisinsk hjelp om det skjer noe alvorlig, men normale konsultasjoner og utredninger vil i praksis måtte gjennomføres når du er innom hjemkommunen hvor du er folkeregistrert.

Man kan også kun stemme på den kommunen man er folkeregistrert på når det er lokalvalg. Du har derfor ingen rett til å påvirke resultatet av valget i kommunen du er registrert som student i med mindre du endrer den folkeregistrerte adressen til å være i den kommunen. Dette betyr også at du ikke kan stille som lokalpolitiker i denne kommunen.

Du kan når som helst endre adresse dersom du ombestemmer deg

Hvis du ikke melder adresseendring når du flytter for å studere, men ombestemmer deg når du ser hvor vanskelig det er å få legetime, kan du når som helst ombestemme deg. Da er det bare å logge seg inn på Folkeregisteret på Skatteetaten sine nettsider og fylle ut skjemaet der. I praksis er det veldig enkelt å melde adresseendring, og du kan altså gjøre det akkurat når du vil i denne situasjonen.

Les også:

Legg igjen en kommentar