ForklarMeg.com

Svar på alt du noen gang har lurt på!

Hvordan oppbevare multer

Det er mange som regner multer som myrens eget gull, og som bruker mange timer med å plukke multer på myrområder i fjellet hvert eneste år. Det er mange brukesområder for multer, men dersom man plukker for mye, hvordan er det egentlig best å oppbevare multer?

Multer er nemlig ganske omfilntlige av seg, og må oppbevares i temperatur så nær 0 grader som mulig. Selv noen få plussgrader er nok til at de begynner prosessen med å gjære, og blir overmodne, og ikke spesielt gode.

De holder en viss tid i kjøleskapet, men vi anbefaler ikke å ha multer i kjøleskapet i mer enn 3-4 dager.

Dersom du vil ha multer til jul er den beste måten å oppbevare dem på i fryseren. I fryseren (ved rundt – 20 grader) vil multene holde seg bra, og kan fint klare et helt år før de mister smaken.

Les også: Er det lov å selge multer man har plukket selv?

Som med annen mat i fryseren blir de jo raskere dårlige dersom fryseren åpnes veldig ofte, så det kan være greit å legge de i en langtidsfryser man ikke åpner og lukker flere ganger om dagen.

Multer som har ligget i fryseren har ikke like god smak som bær etter de har tint, men har like god kvalitet i forhold til å lage multekrem, multesyltetøy eller andre ting hvor man uansett moser bærene.

Hvordan bruke kaffebønner på en vanlig kaffetrakter

Om du er glad i god kvalitetskaffe har du sikkert allerede vurdert å skaffe et kaffekvern. Å gå over fra ferdig filtermalt kaffe til å kjøpe kaffebønner er nemlig et betydelig kvalitetshopp oppover, og en av de enkleste og billigste måtene man kan forbedre smaken på kaffen på hjemme.

Men hva trengs egentlig for å kunne bruke kaffebønner på en vanlig kaffetrakter?

Alt du egentlig trenger er et kaffekvern. Dette er en dings du plugger i veggen og fyller med kaffebønner, så er det bare å slå det på i 30 – 60 sekunder. Etter den tid har du kvernet kaffe som kan brukes på vanlige kaffetraktere på samme måte som om du hadde kjøpt filtermalt.

Et kaffekvern koster heller ikke skjorta. Man kan få de billigste kaffekvernene til rundt 150 kroner, men om du vil ha en i god kvalitet og fint design må du regne med rundt 300 kroner.

Det er med andre ord ikke dyrt å oppgradere fra å kun drikke filtermalt kaffe til å kunne drikke kaffe laget av kaffebønner. De kvernede kaffebønnene fungerer med absolutt alle kaffetraktere, så du trenger ikke å kjøpe noe annet nytt enn kaffekvernet, og selvsagt kaffebønner der. Kaffebønner får man kjøpt hos de fleste dagligvareforretninger.

Og med det har du alt du trenger for å lage god kvalitetskaffe hjemme på kjøkkenet ditt om morgenen. De kvernede kaffebønnene bruker du på samme måte som om det var vanlig filtermalt kaffe. Vi anbefaler å kverne kaffebønnene like før du skal trakte kaffen, da dette gir mest smak.

PS. drikker du litt for mye kaffe? Vi har tips for å kutte ned og eventuelt slutte med kaffe uten å få ubehagelige bieffekter.

Denne artikkelen inneholder annonselenker for NetOnNet.

Hvordan melde seg på Charterfeber

Charterfeber er blant en av de mest populære TV-seriene som går på norsk TV om dagen, og mange drømmer om å bli med på programmet med kjæresten, familien eller kanskje vennegjengen. Om du er en av dem som skulle ønske at du kunne vise frem tine sydentips i levende live, er du på riktig sted, for her kan du lære alt det er å vite om hvordan man melder seg på Charterfeber.

For å bli med på Charterfeber må man søke seg inn som deltaker. Denne søknadprosessen er kun åpen i et par måneder mens produksjonselskapet Rakett planlegger den nye sesongen. I denne perioden kan man søke om å bli deltaker på TV3.no og via produksjonsselskapet sine nettsider.

Et godt tips for å få med seg når søknadsprosessen åpner er å følge TV3 og Charterfeber på Facebook. Da får du opp innlegg når de åpner opp for nye søknader, så kan du melde deg på med det samme.

Selve søknadsprosessen begynner med at du fyller ut søknaden på nett. Her er det en del spørsmål du skal svare på, som leveres sammen med en del informasjon om deg, samt et par bilder. Om du er en aktuell kandidat kommer produksjonsselskapet til å ta kontakt med deg for å stille oppfølgingsspørsmål over telefon, før man til slutt møter dem for et intervju.

Hver sesong med Charterfeber spilles inn på våren eller sommeren, så det er ofte mulig å få brukt en av ferieukene sine på innspillingen. Forrige sesong var det over 600 som hadde sendt inn søknad, så det kan være litt mange om benet, så det gjelder å sende en god søknad som virkelig får deg til å skille deg ut. I kjent Charterfeber-stil er det selvsagt viktig å være litt underholdende, og kunne være seg selv.

Må man betale reisen selv når man er med på Charterfeber?

Når man er deltaker på Charterfeber får man sponset flyreise og hotell, men alt annet må man betale selv. Det blir derfor en gratis reise, og så dekker du både mat, drikke og underholdning selv. Om dere f.eks skal ha leiebil, kjøre gokart eller besøke en dyrepark er dette ting som dere må betale fra egen lomme.

Man står for det meste fritt til å gjøre hva man vil under ferien, men det må planlegges litt på forhånd, og ikke avgjøres mens man spiser frokost på morgenen. Så det er lurt å gjøre opp en liten plan over hva man vil oppleve og utforske når man først er på turen.

Du får ikke selv bestemme hvor du vil reise, for produksjonsselskapet bestemmer dette. Typisk reiser alle deltakerne til samme øy eller område i samme sesong, men man reiser ikke samtidig som en gruppe.

Hvordan koble bankkortet opp mot Coop-kontoen sin

Det er mange som er Coop-medlemmer, og et gjengånde problem mange har her er at de rett og slett glemmer å skanne medlemskortet før de betaler. Om du glemmer dette får du verken brukt kuponger, bonus på kjøpet, eller benyttet deg av de spesielle medlemsrabattene. Totalt sett kan hele handelen bli mye dyrere, og det er jo veldig surt.

Mange er sikkert også klar over at konkurrenten Trumf hos Norgesgruppen har funnet en god løsning på problemet. Der kan man enkelt nok linke sammen bankkortet sitt med medlemskontoen sin, så blir man automatisk Trumf-registret når man betaler med kortet sitt. Men er det mulig å koble bankkortet sitt opp mot Coop-kontoen sin på samme måte?

Dessverre er det ikke mulig å linke sammen et vanlig bankkort med Coop-brukerkontoen din. Dersom du vil ha registrert kjøpet på brukerkontoen din må du enten bruke den digitale mobilappen eller skanne medlemskortet i kassen.

Dersom du bruker den digitale betalingsløsningen Coopay er den knyttet opp mot Coop-kontoen din, og da vil også alle bonuser og sånt registreres.

Les også: Er det verdt å bli Coop-medlem? Forklart!

Det er også mulig å søke om et Coop Mastercard som er knyttet opp mot kontoen din. Også her registreres alle kjøp automatisk, men det er altså ikke mulig på andre kredittkort eller vanlige (debet) bankkort.

Hvordan oppbevare ramsløk

Ramsløk er en høyt elsket nyttevekst, og hver vår er det tusenvis av nordmenn som er ute i skogen for å plukke denne i store mengder. Men hva skal man gjøre når man plukker med seg mer enn man får brukt i løpet av noen få dager? Hvordan skal man egentlig oppbevare ramsløken for å få den til å holde seg?

Bladene til ramsløk kan fint klare seg et par dager i kjøleskapet uten å visne, men et godt tips for å øke sjansen for at de holder seg friske lenger i kjøleskapet er å legge dem i en plastpost med et par dråper vann i. Dette blir litt det samme som når du kjøper en salatmiks på butikken, for disse er jo veldig fuktige, og hjelper med å holde bladene friske.

Etter toppen 4-5 dager blir den derimot vassen, og innen den tid bør man enten ha brukt den opp eller laget en plan for hvordan man skal oppbevare den over tid.

Les også: Slik skiller du liljekonvall fra ramsløk.

Frys ramsløken for å få den til å holde seg lenge

Den enkleste måten å oppbevare ramsløk over lang tid på er ved å fryse den. Legg en grei mengde med blader i en brødpose, knyt den igjen, og sleng den i fryseren. Der kan den ligge over hele vinteren igjen frem til neste sesong begynner, så har du alltid litt ramsløk liggende på lur.

Når du vil bruke ramsløken er det bare å ta den opp fra fryseren igjen et par timer før du skal ta den i bruk, så er den frisk og fin, og klar til å brukes i maten.

Det er også en del som liker å lage ramsløkpesto. Dette er trolig en av de mest populære tingene å lage med ramsløk, og har den fordelen at det holder seg i 3-4 måneder i kjøleskapet. Så på denne måten er det enkelt å ha ramsløk klar til bruk!

Hva slags utstyr trenger man til skolestart i første klasse? Forklart!

Nå begynner det å nærme seg skolestart, og en haug med 6-åringen går og gleder seg som bare det til å begynne i første klasse. Overgangen fra barnehagen kan være vanskelig for en del barn, for det blir både nye rutiner, nye bygg og nye voksne man må forholde seg til.

Å begynne på barneskolen krever også at man har en del annet utstyr enn det man trenger i barnehagen. Man trenger blant annet skriveutstyr og pennal, ting man ikke trengte å tenke på når barnet gikk i barnehagen. De fleste foreldre har som regel OK kontroll over hva man trenger å kjøpe inn når barnet skal begynne i første klasse på barneskolen, men det kan likevel være kjekt å ha en liste man kan gå over, samt få litt inspirasjon til hva man burde kjøpe inn til skolestart.

I denne artikkelen har vi nemlig samlet en generell utstyrsliste til skolestart når barna skal begynne i første klasse. Det er visse variasjoner mellom ulike skoler i forhold til hva barna må ta med seg, så det er verdt å følge litt med på hva dere trenger til den skolen barnet skal begynne på, men sånn ellers er listen nedenfor et veldig godt utgangspunkt.

Utstyrsliste for skolestart i første klasse

 • Skolesekk. En god skolesekk er helt nødvendig når man skal gå på skolen. De fleste kommuner deler ut gratis skolesekker til barna, men av ulike årsaker er det mange som heller vil kjøpe sin egen. Da får man jo den sekken man vil ha, uansett om det er en tøff sekk med dinosaur på, eller om det er en glittersekk med prinsessemotiv.
 • Pennal. Pennal er viktig utstyr de fleste skoler krever at barna har med selv. Disse kommer i mange ulike farger og fasonger, fra enkle pennaler i skinn til skikkelige kule pennaler for de som liker å ha med mye forskjellig utstyr. Sjekk gjerne ut utvalget av pennaler hos Jollyroom, så er dere nesten garantert å finne noe barnet vil elske!
 • Skriveutstyr. De fleste skoler tilbyr også elevene sine gratis skriveutstyr i form av enkle blyanter og viskelær, men dersom man vil ha noe mer fancy må man kjøpe det selv. Blyanter, penner, visklær og lignende kommer jo også i utallige ulike typer, så det er ofte veldig moro for barna å kunne ha sitt eget utstyr istedenfor å bruke det kjedelige skoleutstyret.
 • Egne notatbøker. Igjen får man en standard notatbok av de fleste skoler rundt om i landet, men om man vil ha noe kulere enn det må man kjøpe det inn selv. Egne notatbøker er ikke akkurat helt nødvendig, men en del barn liker å kunne ha det med.
 • Bokbind. Bokbind er derimot noe man absolutt må kjøpe seg når barna begynner på skolen. Alle bøkene de får låne for året må nemlig dekkes med bokbind, så slipper man å få slitasje på bøkene. Heldigvis er ikke bokbind så kjedelig som det kan høres ut som – det kommer nemlig i mange ulike farger og med ulikt trykk på! Her kan barna vise frem hva de liker, uansett om det er bokbind med hester, rosa prinsesser, haier eller biler.
 • Regntøy. Selv om barnet ikke lenger går i barnehagen, er det veldig mye utetid, så ordentlig regntøy er fortsatt like viktig. På barneskolen skal barna være mer selvstendige enn før, så det er lurt å velge regntøy som barnet i stor grad klarer å ta av og på helt selv. Om regntøyet fra i fjor ikke passer godt nok til skolestart anbefaler vi å sjekke ut utvalget av regntøy hos Jollyroom. Der er det både billig regntøy til høsten, så vel som regntøy som holder på varmen til vintermånedene.
 • Navnelapper. Akkurat som i barnehagen har både klær og ting en tendens til å forsvinne på barneskolen. I stor grad kan man unngå dette problemet ved å ha på navnelapper på alle klær og alt av utstyr. Vi anbefaler å bruke enten strykelapper eller klistrelapper til klær, klistrelapper til sko, og såkalte minilapper til utstyr som pennalet, blyanter og sånt.
 • Innesko. De fleste skoler krever at barna har egne innsko, og det er sjeldent lov å gå uten sko på skolen lenger. Dette har med brannregler å gjøre, så dersom skolen krever innesko er det bare å kjøpe inn et par gode sko. Her er det bare å prøve å finne noen som er komfortable å gå med hele dagen samtidig som de er enkle å ta av og på.
 • Gymklær, gymsko og gympose. Skolebarn må ha minst ett sett med egnede gymklær, gymsko og en egen gympose til å ha det i, allerede fra første klasse.
 • Matboks og drikkeflaske. Barna må selv ha med matboks og drikkeflaske på barneskolen, og det er jo fint å kunne ha noen kule matbokser og drikkeflasker med stilige motiv på istedenfor de kjedelige ensfargede de fleste av oss allerede har liggende hjemme. Her finner man drikkeflasker og matbokser til barn som skal begynne på skolen uansett om de vil ha fotballmotiv, uglemotiv, prinsessemotiv eller traktormotiv.
 • Gode utesko. Det er som sagt mye utetid de første årene på barneskolen, så i tillegg til egne innesko er det viktig med gode utesko som både tåler en støyt og er gode å gå i selv etter å ha vært brukt i flere timer i strekk. Årets utvalg av barnesko kan du få fra Jollyroom. Vi anbefaler å gi barna noe joggeskolignende sko med demping til utelek, så minsker man belastningen på ankler og ledd samtidig som de er gode å løpe og leke i.

Dette er ikke nødvendigvis en uttømmende liste, men det bør i alle fall gi et godt utgangspunkt for hva man trenger å kjøpe inn når barnet skal begynne på skolen i førsteklasse.

PS. om barnet synes det er litt skummelt å skulle begynne på skolen kan vi anbefale boka «Hvordan begynner man på skolen?«. Denne kan man lese sammen med barnet i sommerferien, så blir de som regel mye tryggere på hva som kommer til å skje til høsten.

Denne artikkelen inneholder reklamelenker for ARK.NO, Askeladden Navnelapper, Adlibris, Jollyroom

Mest populære artikler på Forklarmeg i juli 2020

Nå er juli over, og sommeren begynner å nærme seg slutten. Som ver hvert månedsskifte har vi samlet sammen de mest leste artiklene på Forklarmeg.com denne måneden, og her finner du listen over de mest populære artiklene i juli 2020.

Ikke overraskende er sommerartikler jevnt over høyt på lista, og trolig vil det bli en del store forandringen når ferien er over igjen i slutten av august. Det var ikke de aller største forandringene fra juni 2020, og kun én artikkel fikk plass på topp 10 lista som ikke var der forrige måned. Når man tar med hele topp 15 er det derimot 4 nye artikler!

De mest populære artiklene i juli 2020

1) Kan man laste ned fra NRK Nett-TV? Forklart.

2) Så mye koster en Nova scotia duck tolling retriever valp – pris på toller forklart

3) Trygge frukter, bær og grønnsaker for kanin – stor liste over alle trygge frukt og grønnsaker man kan fôre med!

4) Hvordan se The Office UK i Norge?

5) Kvister som er trygge for kaniner

6) Hva er prisen for å kastrere en kanin?

7) Pris for mops valp – så mye koster en mops!

8) Hvordan lage eget mandelmel

9) Er det lov med axolotl i Norge? Forklart

10) Hva spiser ekorn? Forklart.

11) Kan togsett fra Biltema, BRIO og IKEA brukes om hverandre?

12) Hvor mye veier et polarbrød? Forklart.

13) Hva betyr det når «Forsendelsen er ankommet utkjøringsterminal»? Forklart.

14) Lov med ekorn som kjæledyr? Forklart.

15) Hvordan se om en morkel er spiselig.

Er det verdt å bli Trumf-medlem? Forklart!

Trumf er en slags kundeklubb man kan bli medlem i for å få bonuser når man blant annet handler i Norgesgruppen sine butikker. Det vil si at man kan bruke Trumf for å spare opp bonus når man handler hos blant annet Spar, Meny, Kiwi, Joker eller et par andre mindre kjeder.

Når man er Trumf-medlem får man tilbake penger på alle kjøp i disse dagligvarebutikkene. Det vil si at du får litt penger på Trumf-kontoen din hver gang du handler dagligvarer i disse butikkene, og det er faktisk ofte snakk om en del penger.

I utgangspunktet får man 1 % bonus på alle kjøp, selv om en del produkter gir ennå mer (f.eks er det mer Trumf på frukt og grønt hos Kiwi, og bleier og sånt på Spar). Det høres kanskje ikke mye ut, men om dere er en familie som handler dagligvarer for 10 000 kroner i måneden blir det faktisk 1 200 kroner spart i året.

Disse 1 200 kronene er da en bonus som ligger på Trumf-kontoen din, og kan brukes til å handle med, eller overføres til bankkontoen din. Disse pengene hadde man ikke sett snurten til dersom man ikke var medlem!

Selv om det «bare» er 1 200 kroner, er det faktiske tallet stort sett veldig mye høyere for folk flest. De fleste handler nemlig innimellom på «Trippel Trumf Torsdag» uansett om de planlegger det eller av rene tilfeldigheter, samt at en del produkter som sagt gir ekstra bonus.

I motsetning til Coop-medlem hvor man må skanne appen eller kortet ditt i kassen, kan du faktisk bare koble bankkortet ditt opp mot Trumf-kontoen din. Når det er gjort kan du bare betale som vanlig, så blir Trumf-bonusen registrert helt av seg selv, og du trenger ikke å gjøre noen verdens ting annerledes.

Det er helt gratis å bli Trumf-medlem, og siden det kun har fordeler med seg mener vi absolutt at det er verdt å melde seg inn. Det tar bokstavelig talt under 5 minutter å bli medlem, og kommer til å gi deg garantert flere tusenlapper i bonus de neste årene, gitt at du handler i en av butikkene som er med da. Men likevel, de fleste av oss handler vel i en av disse butikkene innimellom selv om vi handler på andre butikker til vanlig, og selv da blir det jo litt penger over tid.

Les også: Stor guide for å spare penger på dagligvarer!

Er det vanskelig å bli Trumf-medlem?

Nei, det er faktisk veldig enkelt å bli Trumf-medlem. Det kan gjøres på internett ved å gå til trumf.no og registrere seg der. Man må fylle ut personalia, og info fra bankkortet dersom du ønsker å koble kontoen din opp mot bankkortet for å få automatisk Trumf-bonus når du betaler med det.

Hele prosessen er egentlig veldig rask, og kan unnagjøres på noen få minutter.

Er det verdt å handle på Trippel Trumf-dager?

Et par-tre ganger i året er det såkalte «Trippel Trumf Torsdag» hvor man får 3 % bonus på alle kjøp istedenfor den vanlige 1 %. Dette kan faktisk bli en del penger spart, for om du handler for 10 000 kroner får du spart opp hele 300 kr istedenfor de vanlige hundre kronene.

Om du er en person som synes det er fint å ta storhandler innimellom, og heller bare fylle på litt ekstra når du går tomt for småting og ting med kort holdbarhet, så kan det absolutt være verdt å legge disse til de dagene når det er Trippel Trumf. Over årene kommer man til å tjene mye penger på det!

Hva kan man bruke Trumf-bonus til?

Trumf-bonus kan brukes til en del ting, men de fleste bruker den til en av følgende ting:

 • Betale for dagligvarer. Det er enkelt å velge at man skal bruke bonusen først når man handler, og eventuelt betale det ekstra på kortet. Så om du har Trumf-bonus stående kan du aktivere den for å dra og handle «gratis».
 • Overføre til bankkonto. Det er gratis og enkelt å overføre penger fra Trumf-bonusen din over til bankkontoen. Det er for øvrig fornuftig å gjøre dette med jevne mellomrom, for man får jo ikke renter på Trumf-kontoen sin på samme måte som man gjør på sparekontoer. For å kunne overføre til bankkontoen sin må man ha minst 10 kroner på Trumf-kontoen.
 • Kjøpe bonuspoeng andre steder. Man kan bytte Trumf-bonus inn i bonuspoeng hos Trumf sine samarbeidspartnere. Dersom du er mye på hotellovernattinger eller flyturer kan dette være noe som er verdt å sjekke ut, men det er ikke noe folk flest egentlig benytter seg stort av.

Hva kan man finne på i Nesbyen kommune? Forklart!

Nesbyen kommune ligger nesten helt nederst i Hallingdal, og er en populær kommune både for hytteturister så vel som folk som trenger å strekke beina litt på vei oppover i dalen. Det er nok den kommunen i Hallingdal med færrest folk på besøk i helga, så om du skal kjøre fra Østlandet helt til Vestlandet er det en fin plass å stoppe uten å bli stående som sild i tønne på butikkene.

Heldigvis er ikke Nesbyen bare et sted å stoppe på vei vestover. Det er også en del aktiviteter man kan finne på i Nesbyen kommune, og nedenfor har vi samlet noen av de beste tingene man kan finne på i Nesbyen uansett om man er der som forbireisende eller har hytte i kommunen.

Besøk Trytetjern friluftområde

Noen få minutter unna sentrum av Nesbyen ligger et populært område med navn Trytetjern friluftsområde. Dette er først og fremst en liten innsjø som har blitt populær blant de fastboende, men så har området utviklet seg rundt denne populære bladeplassen. Nå er det turløyper for både store og små, fra litt krevende toppturer til universelt utformede turer for småbarn eller rullestolbrukere som alle starter fra dette området.

En av sitteområdene langs turistien rundt Trytetjern.

Ved badeplassen er det også en fin strand hvor det er perfekte bademuligheter, egne boder til å skifte i, en volleyballbane, dusjer og toaletter. Langs den korte turløypa som går rundt tjernet er det flere sitteplasser, inkludert en gapahuk med grillmuligheter.

Innsjøen er også populær for bruk av kano, stand-up-paddle og fisking.

Så legg gjerne noen timer til Trytetjern friluftsområde når du først er innom Nesbyen, spesielt om det er fint vær. Det kan være litt folksomt der, men det er sjeldent så fullt at det ikke er ledig plass på stranda.

Dra til meteorittkrateret

Noen få kilometer vekk fra Nesbyen sentrum ligger det verdenskjente Gardnoskrateret. Dette enorme meteorittkrateret ble laget for mange millioner år siden, så det kan være litt vanskelig å se det, men om du blir med på en av de guidede turene som går hver time kommer du til å lære mye om både krateret så vel som hele universet.

Det er veldig få meteorittkratere man kan besøke på denne måten, så dette er en opplevelse man må helt til Russland for å få andre steder! Prisen for en guidet tur er heller ikke dårlig, så her er det bare å stikke innom.

Følg Hans Gude sin inspirasjonsrute

Hans Gude er trolig en av Norges aller meste kjente malere, og har malt mange utrolige nasjonalromantiske malerier. Flere av disse er inspirert fra områder i Nesbyen, og man kan faktisk følge stedene han har blitt inspirert av ved å gå «I Gudes fotspor»-stien som starter ved sentrum og går opp mot Hallingdal Museum. Her er det hengt opp store skilt hvor man kan se på maleriene hans samtidig som man ser inspirasjonen de er hentet fra i bakgrunnen!

Om du er litt kunstinteressert er dette et must, men det er også en fin opplevelse for alle andre. Til sammen er det en ganske kort og rolig tur, så turstien egner seg også godt for barnefamilier som vil strekke litt på beina etter å ha kjørt bil i flere timer.

Dra på Stolpejakt

Som mange andre kommuner har Nesbyen kommune et eget kart på Stolpejakt-appen, og til sammen er det 30 ulike stoler du kan samle her i området. Disse tar deg med både til det historie sentrum av tettstedet, så vel som til toppområder med utrolig utsikt nedover og oppover dalen, og inn i vakre skogsområder. Du rekker neppe alle 30 på én dag, men om du for eksempel har hytte i området er det en fin aktivitet som gjør at du kan bli kjent med alle turområdene i kommunen.

Ta en tur med terrengsykkel

Nesbyen er en av de beste kommunene i Norge for terrengsykkel. Her er det mange titalls ulike løyper som varierer i vanskelighetsgrad fra veldig enkel og passer for alle, til mer ekstreme løyper for de vågale med mye erfaring.

De fleste turene starter fra et høyt punkt, og går nedover fjellet. En del løyper begynner i området rett ved Trytetjern, så her er det enkelt å parkere for å komme frem.

Man kan leie en sykkel for dagen eller helga fra sykkelbutikken i sentrum, og eventuelt leie shuttlebuss som tar deg opp til starten av løypene mellom hver runde. Dette koster selvsagt litt penger, men det er jo mulig å bruke løypene helt gratis hvis man heller vil det, men da må man enten sykle opp selv, eller ordne privat transport som tar deg opp igjen.

Gå på topptur

Nesbyen er ikke den kommunen i Hallingdal med de høyeste toppene, men det er likevel mange flotte turløyper som tar deg med til relativt høye topper. Du kan enten starte nede i sentrum av Nesbyen og gå opp på fjellet derfra, eller ta bilen opp til hytteområdene for å komme ennå høyere.

En fin tur er opp Beia. Da starter man i sentrum ved Hallingdal Museum og går oppover fjellet mot Veslebeia hvor man får en utrolig utsikt over hele Nesbyen. Deretter går turen videre til Beia som har utsikt nedover i dalen. Beregn 5-6 timer for en tur/retur.

Utsikt mot Nesbyen fra Veslebeia.

Opplev Hallingdal sin kultur og historie på museet

På Nesbyen ligger hovedutstillingen til Hallingdal Museum. Dette er et stort uteområde med en hel haug ulike bygninger fra ulike tidsepoker, med mye spennende informasjon om gammel hallingkultur og historie.

Det er også en utstilling inne på hovedhuset, men her må man betale for å få tilgang. Om man er interessert i lokalhistorie er det likevel vel verdt å bruke tiden sin på dette flotte museet. Og alle andre bør sjekke ut det gratis uteområde hvor man dessuten får se veldig mye vakker natur.

Få en guidet tur rundt i Gamle Nes

Gamle Nes er det gamle bysentrum i Nesbyen, og er proppfull av verneverdige bygninger som er i overraskende god stand. Her har det vært mye spennende historie gjennom tidene, og det er mulig å få en guidet omvisning rundt om i Gamle Nes.

Det går jevnlige guidede turer via Nes Historielag, men du kan også låne audioguide fra turistkontoret som ligger like ved elva.

Turistkontoret i Nesbyen.

For mer informasjon om ting å gjøre i Nesbyen, sjekk ut Visitnesbyen.

,

Kan man plukke kvister som en del av allemannsretten? Forklart

Allemannsretten gir alle som ferdes ute i naturen visse rettigheter, inkludert retten til å høste bær, sopp og urter som man måtte ønske. Men hvordan er det egentlig med kvister? Har man lov til å plukke med seg kvister hjem, for eksempel for å gi til kaninene sine som mat, eller for å lage et lite kunstprosjekt med barna?

I utgangspunktet har man ikke lov til å plukke med seg kvister fra skogen uten grunneiers tillatelse. Dette gjelder både kvister som ligger løst på bakken, samt kvister som skjæres løs eller rives løs fra trærne.

Alt innholdet på trærne (utenom eventuelle bær på bringebærbusker) er nemlig grunneiers eiendom. Dersom du skal plukke med deg kvister hjem må du derfor i prinsippet har spurt grunneier om tillatelse først.

Les også: Kan man selge bringebær man har plukket selv? Forklart.

Selv om det teknisk sett eies av grunneier har de færreste høy terskel for å overholde loven så lenge det foregår i et smått omfang. Det er for eksempel ingen som stusser på om noen barn plukker med seg noen kvister fra bakken for å bruke som lekesverd eller lignende. Men bruk hodet, og unngå å kutte ned noe som sitter fast på treet, så er det neppe noen som bryr seg om du tar med deg et par kvister.

« Eldre innlegg

© 2020 ForklarMeg.com

Tema av Anders NorénOpp ↑