ForklarMeg.com

Svar på alt du noen gang har lurt på!

Hvordan teste seg for covid hjemmefra

Alle som har forkjølelsessymptomer som feber, sår hals, tett nese eller lignende skal ifølge FHI teste seg for covid. Som oftest blir dette gjort enten hos den lokale fastlegen sin, men det er også en rekke kommuner som har opprettet egne teststasjoner hvor man møter for å teste seg for covid.

Dersom man føler seg ganske syk, eller rett og slett ikke er i form til å komme seg til teststasjonen så hadde det jo vært fint å kunne teste seg hjemmefra. Det er jo ikke akkurat deilig å skulle gå flere kilometer til nærmeste teststasjon hvis man ikke har transport, og man kan jo ikke akkurat ta bussen inn til sentrum heller. Men er det egentlig mulig å teste seg for covid hjemmefra?

Det er faktisk fint mulig å ta en covid-test hjemmefra, men dette må gjøres i regi av en privatlege, for dette er ikke noe det offentlige tilbyr med mindre man bor på syke- eller pleiehjem. For å teste seg hjemmefra kan man enkelt nok bestille et testkit fra Tigeni som kommer i posten. Ta testen og send det i retur, så får du svar innen 3 dager.

Les også: Slik kan du sjekke om du allerede har hatt covid på et punkt.

Slik fungerer en covid-hjemmetest

Det er ganske enkelt å teste seg for covid hjemmefra. Det første du må gjøre er altså å gå til nettsidene til Tigeni for å bestill et testkit. Det er sikkert også noen andre aktører som driver med det samme, og man bør regne med å betale rundt en tusenlapp for hele pakken.

Når man har bestilt testkitet er det bare å vente til det kommer i posten, noe som pleier å gå veldig fort. Når den kommer frem tar du kontakt med Tigeni, så vil kvalifisert helsepersonell hjelpe deg med å gjennomføre testen over videochat. Der forklarer de hvordan det hele foregår, og de fleste får det helt fint til.

Etter at prøven er fullført pakker du prøven inn i pakken som følger med, og sender den tilbake til Tigeni. Denne sender man i posten, og heldigvis har Posten begynt med å hente pakker i din egen postkasse, så du trenger fortsatt ikke å forlate hjemmet ditt.

Selve prøven gjennomføres sammen med Legevakt Vest, og er en fullgod test som er godkjent av norske myndigheter. Så denne er like god som den testen du tar hos legen eller på testasjonen.

Når prøven er sendt av gårde er det bare å vente i noen dager til mens den analyseres, så får du svaret innen tre dagers tid. Dersom den er positiv vil smittevernansvarlig i kommunen din varsles, så kan dere lage en plan med tanke på smittesporing.

Les også: Slik sjekker du svar på covid-tester på nett.

Kan man få en gratis hjemmetest for covid?

I utgangspunktet tilbyr ikke kommuner med gratis hjemmetesting av covid. Så hvis du vil ha den vanlige, gratis covidtesten må du komme deg til et legesenter eller teststasjon.

Det store unntaket er personer som bor på pleie- eller sykehjem hvor det er ekstra beredskap i hjemmet.

Les mer: Pris på covid-tester forklart.

Er det vanskelig å teste seg for covid hjemmefra?

Det er ikke vanskelig å teste seg for covid hjemmefra, og alle kan få det til. Man får hjelp og veiledning via kvalifisert helsehjelp gjennom hele prosessen, så det er ikke noe å bekymre seg over.

Denne artikkelen inneholder annonser for Tigeni.

De beste familiespillene til Nintendo Switch

Av alle de store spillkonsollene er det Nintendo Switch som kommer best ut når det er snakk om en familiekonsoll. Her er de aller fleste spillene laget med tanke på at de passer fint for både barn så vel som for voksne, så om du har flere barn i hus får du tilgang til mange flere familiespill enn du gjør med for eksempel Playstation eller Xbox.

Med en Nintendo Switch er det mange gode familievennlige spill å velge mellom, og vi har samlet sammen et lite utvalg av de spillene vi synes er aller best å spille sammen med barn eller som en hel familie.

Annonse: Nintendo Switch kan kjøpes hos NetOnNet for en konkurransedyktig pris, gratis frakt, og rask levering!

I selve konsollen følger det med utstyr som i utgangspunktet lar dere spille to personer sammen, men det finnes også ekstrautstyr som gjør opplevelsen bedre. Vi har skrevet et avsnitt om hvordan man kan spille flere samme på Nintendo Switch som du finner helt i bunnen, under listen over de beste familiespillene til Nintendo Switch.

PS. under hvert spill har vi lagt med linker til hvor man kan bestille spillene hos noen av de beste norske nettbutikkene. Her får du spillet levert rett i postkassa etter noen få dager. Det kan være lurt å klikke på flere av nettbutikkene, så er du 100 % sikker på at du får den beste prisen.

Mario Kart 8 Deluxe

Mario Kart 8 Deluxe er på mange måter det utlimate familiespillet. Dette er altså er racingspill i god Nintendo-stil, så det er verken spesielt selvhøytidelig eller avansert. Her er det om å gjøre å komme først til mål, men banene selv har mange utfordrende elementer, samtidig som motstanderne dine kan bruke utstyr og «power ups» for å gjøre livet ditt surt.

Om dere har litt konkurranseinstinkt er det ekstra morsomt, for det er ikke uvanlig at de som ligger bakerst i kampen får veldig gode «power ups» som lar de få en sterk fordel og komme tilbake i kampen om å vinne. Her er det altså moro for selv de som ikke er verdens beste gamere.

Mario Kart 8 Deluxe kan bestilles fra NetOnNet ved å klikke her, eller CDON ved å klikke her.

Les mer: Kan man spille Nintendo Switch Lite på TV-en? Forklart.

Super Mario Odyssey

Super Mario Odyssey er et 3D-Mariospill som egentlig for det meste er singleplayer, men som likevel er et koselig samlepunkt for barn som spiller sammen med voksne. For selv om det kun er én person som sitter med styringen er det nok av utfordringer, morsomme gåter og spennende områder til at man kan sitte og snakke sammen mens man spiller, og bytte på hvem det er som sitter i førersetet.

Ellers er spillet en av de beste Mario-spillene som har kommet ut, og et veldig godt kjøp.

Super Mario Odyssey kan bestilles fra NetOnNet ved å klikke her, eller CDON ved å klikke her.

Super Mario Maker 2

Super Mario Maker 2 er på mange måter et klassisk 2D Mario-spill, men med muligheten til å lage egne baner som man kan prøve seg på. Så her kan man ikke bare spille baner som Nintendo selv har laget, men også bygge egne baner som resten av familien kan prøve seg på.

Man kan dessuten bruke flere kontollere for å samarbeide om å lage nye nivåer, eller spille opptil fire familiemedlemmer sammen når banene skal gjennomføres. Dere velger selv om dere vil samarbeide eller gjøre det vanskelig for hverandre, så her kan man både hjelpe de minste samtidig som man kan erte de litt eldre.

Jevnt over er Super Mario Maker 2 et perfekt familiespill for dere som liker 2D-plattformere. Det er relativt enkelt å spille for de minste, og kun kreativiteten setter en stopper for å spille mer.

Super Mario Maker 2 kan du kjøpe hos NetOnNet her, eller CDON her.

Animal Crossing: New Horizons

Animal Crossing: New Horizons er et fint familiespill. Her er det ikke noe man må gjøre, og hele spillet handler istedenfor om å leve et koselige fantasiliv på en øy med andre innbyggere. Her kan man bygge huset sitt, innrede det, samle frukt og insekter, kjøpe ting til å holde på med på øya, og bare ta livet med ro.

Det er mange barn som elsker å spille Animal Crossing: New Horizons, og det er absolutt et godt valg for dere som er ute etter familiespill hvor selv de minste kan delta på sitt vis. Selve spillet er kun for én spiller av gangen, så det er ikke slik at man sitter og spiller sammen, men heller bytter på og kommuniserer om spillet underveis.

Animal Crossing: New Horizons kan bestilles fra NetOnNet ved å klikke her, eller fra CDON ved å klikke her.

Super Mario Party

Super Mario Party er nok et familiespill som er beregnet for at man skal spille sammen med enten venner eller som en familie. Selve spillet består av et overordnet brett med over 80 ulike minispill man skal konkurrere mot hverandre på. Noen av spillene er alle-mot-alle, mens andre lar dere spille to mot to, eller til og med tre mot én!

Her kommer konkurranselysten til å gjøre det vanskelig å ikke yte sitt beste, og det er alltid morsomt når man skal spille sammen på lag mot andre i familien. Det er jevnt over mange morsomme minispill, og her får man mange timer med underholdning for hele familien!

Det er for øvrig også mulig å spille alene eller mot datastyrte motstandere, så hvis dere ikke er fire stykker som spiller sammen kan dere for eksempel spille på lag mot de datastyrte motstanderne, eller få dere en medhjelper hver.

Man kan bestille Super Mario Party fra NetOnNet ved å klikke her, eller CDON her.

Minecraft

Minecraft har rukket å bli en ordentlig klassiker, og dette spillet finnes selvsagt til Nintendo Switch. Her kan man enten utforske verden som den er i jakt på gull, diamanter og andre sjeldne ressurser, eller bare la kreativiteten få løpe løpsk i «Creative Mode» hvor man kan bygge akkurat det man måtte ønske.

De fleste har nok allerede ert visst forhold til Minecraft, og selv om man ikke kan spille flere spillere samtidig på samme Nintendo Switch-konsoll er det et fint familiespill der man kan bytte på å utforske eller bygge.

Minecraft til Nintendo Switch kan du bestille fra NetOnNet ved å klikke her, eller CDON ved å klikke her.

Yoshi’s Crafted World

Hvis dere synes at Mario-spillene er litt for vanskelige, er Yoshi’s Crafted World et bedre valg. Dette er en 2D-plattformer på samme måte som Super Mario Maker 2, men det er flere hakk enklere, og selv de minste kan spille dette uten de helt store problemene.

Selve spillet er ganske kort, og voksne spillere klarer nok å komme seg gjennom det på rundt 6 timers tid. Det er derfor en kort fornøyelse, men barn i 5 – 6 års alderen bruker selvsagt betydelig lenger tid enn erfarne spillere. Så det er likevel et godt valg for deg som vil spille Nintendo Switch sammen med de yngste barna.

I Yoshi’s Crafted World er figurene utrolig søte og fargerike, og det er et veldig fint og ikke-voldelig spill.

Yoshi’s Crafted World kan kjøpes hos CDON ved å klikke her.

Luigi’s Mansion 3

Luigi’s Mansion 3 er et veldig artig spill, som passer perfekt for familier med barn som synes det er spennende og morsomt med spøkelser og litt skumle ting. For selv om spillet er skummelt, er det skummelt på en måte som fungerer for barna også, og ikke en type skrekkspill som man ofte finner.

I Luigi’s Mansion 3 styrer du Luigi, broren til Mario. Han skal navigere seg gjennom et enormt hotell som han skal rydde for spøkelser, og samle penger underveis. Selve spillet er veldig artig, og er moro for både voksne og barn. Det passer nok best for barn på 7+ år

Luigi’s Mansion 3 har også en flerspillermodus, men dette er et slags minispill, og ikke selve hovedspillet.

Man kan bestille Luigi’s Mansion 3 fra NetOnNet ved å klikke på denne linken, eller fra CDON ved å følge denne linken.

Minecraft Dungeons

Selv om det heter Minecraft Dungeons, er spillet langt ifra samme sjanger som Minecraft. Minecraft Dungeons er nemlig et såkalt «dungeon crawler»-spill, men som også er laget for å fungere for de minste. Dette er et spill som er moro for hele familien, og man skal drepe fiender for å komme seg lenger ned i hulen samtidig som man plukker opp nytt utstyr og nye våpen.

Dette er også et spill som kan spilles sammen av alle, for her kan fire stykker være med dersom man har nok kontrollere til det.

Minecraft Dungeons kan kjøpes fra NetOnNet her, eller CDON ved å klikke her.

Slik kan du spille flere sammen på Nintendo Switch

For å spille flere sammen på Nintendo Switch må man ha flere kontrollere. Det er flere løsninger for å fikse det.

En av de beste, men definitivt den dyreste løsningen, er å kjøpe nye Joy-Con-kontrollere. Dette er de samme som du allerede har. Da må man kjøpe Joy-Con-kontrollerne til omtrent 800 kroner (kan bestilles herfra), pluss et Joy-Con-gripp til litt over 400 kroner (som kan bestilles herfra). Du får gode kontrollere, men må jo ut med over tusenlappen for hele settet da!

Et annet alternativ er å kjøpe en Pro Controller. Denne kan bestilles ved å klikke her, og koster rundt 750 kroner. Dette er en klassisk håndkontroller som er trådløst, og fungerer veldig godt til å spille Nintendo Switch med.

Det finnes også Nintendo-lisensierte kontrollere, men som ikke er produsert av Nintendo selv. Disse kan kjøpes herfra, og koster noen hundrelapper mindre enn de offisielle Pro-kontrollerne. Disse er også trådløse, og fungerer veldig godt.

Denne artikkelen inneholder annonser for NetOnNet og CDON.

Ulovlige hunderaser i Norge: stor oversikt over ulovlige hunder

Det finnes hundrevis av ulike hunderaser man kan skaffe seg, men av alle disse rasene er det seks stykker som er ulovlig å holde, omsette eller avle på i Norge. Dette forbudet er felt ned i forskrift om hundehold §1, og ble sist oppdatert i 2004.

De rasene som per 2021 er ulovlig i Norge er:

 1. Tsjekkoslovakisk ulvehund.
 2. Amerikansk pitbullterrier.
 3. Amerikansk staffordshire terrier(amstaff).
 4. Fila brasileiro.
 5. Tosa inu.
 6. Dogo argentino.

Av disse seks rasene regnes fem av dem som ulovlig å holde fordi regnes som «kamphunder», mens den tsjekkoslovakiske ulvehunden ble gjort ulovlig fordi den har en relativt høy andel av ulv i genene sine.

Pitbull, en av de ulovlige hunderasene.

Alle blandingshunder av de ulovlige rasene er også ulovlige

Alle blandingshunder med en innslag av én av de seks rasene ovenfor er også ulovlige å holde, så du kan ikke ha blandingshunder som inneholder selv en liten del av disse.

Les også: Kan man ha rev som kjæledyr? Forklart.

Blandingshunder med ukjent opphav kan være ulovlig

I tillegg til at rasene og blandingene av disse er ulovlige, kan det være ulovlig å holde blandingshunder som kan være en fare for å inneholde en av disse. Det betyr at dersom hunden din er en blandingshund som kan ligne på en av disse rasene, så kan det faktisk skje at den blir begjært avlivet.

Problemet med dette er at det ikke finnes noen måte å avgjøre om hva slags raser en blandingshund egentlig er en miks av, for hunderaser er ikke så sterkt adskilt som mange ser ut til å tro.

I verste fall kan blandingshunder bli avlivet fordi det mistenkes at den inneholder en blanding av en av disse ulovlige hunderasene. Det er veldig kjipt, men det har faktisk vært eksempler på at dette har skjedd her i Norge.

Les også: Er det lov med gaupe som kjæledyr? Forklart.

Hvorfor er tsjekkoslovakisk ulvehund ulovlig mens saarloos wolfhond er lovlig?

Det er mange som stusser over at det er lov med saarloos wolfhond samtidig som tsjekkoslovakisk ulvehund har blitt forbudt. Begge disse rasene er hunderaser som på et punkt har vært krysset med ulv, men som nå har vært avlet med andre av samme rase så lenge at det ikke lenger regnes som en ulvehybrid, men heller en egen hunderase.

Tsjekkoslovakisk ulvehund.

Den offisielle grunnen til at saarloos wolfhond er lov er at det er lenger siden den ble krysset med ulv (omtrent 100 års tid). På den andre siden er det vel omtrent 70 år siden tsjekkoslovakisk ulvehund var krysset med ulv. Myndighetene har derfor valgt å la den ene være lov, mens den andre er ulovlig.

Les også: Hva spiser egentlig ulver? Forklart.

Det er mange som mener at dette er helt tullete, og at tsjekkoslovakisk ulvehund også burde være lov. Men enn så lenge er det ikke lov å eie, holde eller avle på tsjekkoslovakiske ulvehunder.

Nintendo Switch kobler seg ikke til TV: slik fikser du det

Det er aldri noe moro å skulle spille Nintendo Switch for å innse at den ikke vil koble seg opp til TV-en via dockingstasjonen. Vanligvis er det bare å sette den på plassen sin, så kobler den seg automatisk opp til TV-en, men det er faktisk et vanlig problem at det ikke skjer noen verdens ting når du putter den på plassen sin.

De gode nyhetene når man først har dette problemet er at det som oftest er veldig enkelt å løse. Det er liten sjanse for at det er noe feil med verken dockingstasjonen eller selve konsollen, så det lar seg som oftest fikses raskt og enkelt.

Nedenfor har vi samlet sammen de vanligste problemene som fører til at man ikke får bilde på TV-en når man kobler i Nintendo Switch, så vi anbefaler å starte på toppen for å jobbe seg nedover mens man prøver å løse problemet.

Sjekk at stikkontakten er koblet til

Det høres kanskje teit ut, men ta en dobbeltsjekk på at stikkontakten er plugget inn i veggen. Nintendo Switch har jo batteri, så alt fungerer tilsynelatende som det skal dersom man ikke har koblet strømmenkontakten i veggen, men TV-modus er en av tingene som ikke fungerer når man har den i batterimodus.

Så hvis du setter konsollen i dockingstasjonen uten at noen verdens ting skjer er det faktisk en risiko for at strømmen rett og slett ikke er koblet til. Ta en dobbeltsjekk, og pass på at kontakten sitter godt i støpselet.

Les mer: Kan man spille Nintendo Switch Lite på TV-en? Forklart.

Sjekk at alle ledninger sitter godt i Nintendo Switchen og TV-en

En løs kabel kan stoppe all moroa. Så sjekk at både strømkabler og HDMI-kabler sitter godt i både TV-en og konsollen. HDMI-kabler har en tendens til å falle ut om man flytter litt på dockingstasjonen eller TV-en, så ta de gjerne ut og inn for å forsikre deg om at de sitter godt.

Prøv en annen HDMI-kabel

HDMI-kabler blir slitte, spesielt om de er i aktiv bruk. De fleste av oss har heldigvis et par reserveledninger liggende, så prøv en annen HDMI-kabel for å se om problemet forsvinner. Dersom dette fikser saken er det bare å kjøpe en ny HDMI-kabel, så er saken løst.

Les mer: Bør man velge Nintendo Switch eller Nintendo Switch Lite? Forklart.

Koble ut alle kontakter og koble dem inn igjen

Noen ganger må man rett og slett slå av alt, og koble ut alle ledninger. Sørg for at både Nintendo Switch og TV-en er ordentlig skrudd av, og ikke bare i «Sleep-mode». Når de er slått av tar du ut alle ledninger til Nintendo Switch, og HDMI-kabelen fra TV-en.

Når alt er koblet ut må du koble dem tilbake igjen i følgende rekkefølge:

 1. Strømkabel til Nintendo Switch (USB C).
 2. HDMI-kabelen til Nintendo Switch.
 3. HDMI-kabelen til TV-en.
 4. Sett Nintendo Switch-konsollen i dockingstasjonen.
 5. Slå på TV.
 6. Slå på Nintendo Switch.

Noen ganger fungerer dette faktisk etter at man har prøvd alt annet.

Les mer: Derfor har Nintendo Switch økt i pris i 2020.

Det kan være noe feil med maskinen eller dockingstasjonen

Om det fortsatt ikke fungerer å få Nintendo Switch-bildet på TV-en etter å ha prøvd alt dette kan det være at det er noe feil med enten selve konsollen, eller med dockingstasjonen til Nintendoen.

Hvis du kjenner noen andre med en Nintendo Switch kan du gjerne prøve å koble den til med deres dockingstasjon. Da ser du raskt om det er dockingstasjonen din eller konsollen din som har problemet, og da kan det hende at du for eksempel kun trenger å sende docken til reparasjon, ikke hele pakken.

Dersom det rett og slett er noe som er ødelagt må du ta kontakt med Nintendo for å la dem reparere dem. Hos en del gamle Switch-konsoller er det kjent at det er problemer med docken, så ofte får man byttet denne i en ny helt gratis.

For å få fikset feilen må man kontakte aktøren man kjøpte konsollen fra, så sender de den videre til Nintendo for deg. Det er 5 års reklamasjonsrett på Nintendo Switch, så du har rett til å kreve at de fikser den så lenge det er mindre enn fem år siden du kjøpte den. Nintendo pleier dessuten å være veldig greie på sånt, og pleier stort sett å fikse det helt gratis selv etter at denne perioden er utløpt.

Hvordan se om sølv er ekte

Sølv er populært både blant samlere så vel som til smykker, i bestikk og til andre bruksområder, og har en halvdyr pris. Det er langt ifra nærheten like dyrt som gull eller andre dyre metaller, men det har likevel en kilopris mange tusen kroner. Det er derfor absolutt mulig å finne gjenstander som utgir seg for å være sølv selv om det ikke er det, og vanligst av slike falske sølvgjenstander er å bruke et annet metall til basen for så å dekke hele gjenstanden med et sølvlag.

Det er heldigvis ganske enkelt å finne ut av om sølv er ekte eller ikke, og nedenfor har vi samlet sammen flere gode metoder for å kunne skille ekte sølv fra annet metall. De fleste metodene krever ikke engang spesialutstyr, og kan gjøres hjemme så lenge du har tingene fremfor deg, så her er det bare å finne frem sølvet for å teste om det er ekte.

Sølvmynter er populære samlegjenstander.

Start med å se etter sølvmerket

Så godt som all sølv som selges er merket med graden på sølvet som sier noe om hvor stor prosenandel av gjenstanden som er rent sølv. Dersom gjenstanden mangler dette merket er det grunn til å bli skeptisk til om det er ekte sølv. Så en god start er at sjekke etter sølvmerket.

Når er der sagt er det ganske sjeldent at sølv forfalskes. Det er såpass billig at det sjeldent er verdt å bruke tid og penger på å forfalske det, selv om det selvsagt skjer fra tid til annen.

Nedenfor har vi også samlet flere tester for å faktisk sjekke om sølv er ekte eller ikke, og bruker to minst to av disse er du nesten 100 % garantert at sølvet ditt er ekte.

Les mer: Hvordan selge gammelt sølv.

Bruk istesten for å sjekke om sølv er ekte

Den enkleste måten å se om sølv er ekte på er ved å ta istesten. Legg en isbit på det romtempererte sølvet og se hva som skjer. Hvis sølvet er ekte ser det ut som om hele isbiten smelter, og det mye raskere enn det ville gjort om du plasserte det på stål, jern eller lignende. Det kan nesten se ut som om sølvet er varmt!

Grunnen til dette kommer av at sølv har utrolig høy termisk konduktivitet, noe som bare betyr at det frakter varme og kulde ekstremt raskt. Det er altså tydelig raskere enn metall vi er vandt til å bruke.

Hvis du synes det er litt vanskelig å avgjøre kan du jo bruke to isbiter; legg en på sølvet og den andre på en metalloverflate som kjøkkenvasken. Om den på sølvet smelter mye raskere er det trolig ekte sølv.

På noen ting, som små smykker eller bestikk, kan denne istesten være litt vanskelig. Heldigvis er det flere måter å sjekke om sølvet er ekte på, så bare fortsett å lese nedenfor, så får du en god test som også fungerer til smykker og bestikk.

Bruk lydtesten for å se om sølv er ekte

Sølv har en helt unik type lyd man kun får dersom man slår to sølvgjenstander mot hverandre, og det høres nesten ut som en bjelle som ringer. Så hvis du har en del sølv og ønsker å teste lærer du deg fort hvordan ekte sølv høres ut når du slår det mot hverandre, og oppdager raskt om en av gjenstandene ikke er ekte sølv.

Om du bare har én sølvgjenstand, som for eksempel en mynt kan du enkelt sammenligne lyden med en annen mynt. Slipp én og én mynt i bakken, så kommer du garantert til å høre forskjell dersom sølvmynten er ekte.

Ekte eller falskt? Nå kan du sjekke selv!

Bruk en sterk magnet for å se om sølv er ekte

Hvis du har en sterk magnet liggende i huset kan du bruke denne for å sjekke om sølvet er ekte. Sølv er nemlig kun litt magnetisk, så en sterk magnet vil kun ha litt attraksjon til sølvet. De fleste andre metaller som blandes sammen med sølvet for å forfalske sølv er derimot stort sett mye mer magnetisk, så det vil feste seg skikkelig godt til magneten.

Du kan også legge sølvgjenstanden i en 45 graders vinkel, og legge magneten på den. Ved ekte sølv vil da en sterk magnet falle sakte, men sikkert mot bakken. Her skal magneteffekten være svak nok til at den ikke fester seg fast, men sterk nok til at den ikke faller rett av uten noen attraksjon.

Det kan være litt vanskelig å bruke magnettesten ut av det blå, men det fungerer godt for de som er litt kjent med sølv og kun ønsker å sjekke mynter og andre gjenstander raskt. Sølv er ganske unikt i hvor magnetisk det er, så det er et godt tegn på at sølvet er ekte.

Bruk blekemiddel med hydrogenperoksid for å se om sølv er ekte

En annen mulighet for å sjekke om sølvet er ekte på er ved å bruke et blekemiddel som inneholder virkestoffet hydrogenperoksid. Når dette reagerer med sølv vil det dannes en helt stort flekk. Denne sorte flekken er vanskelig å bli kvitt igjen, så vi anbefaler ikke denne metoden med mindre det er en siste utvei.

Kombiner flere metoder for å være helt sikker

Hvis du fortsatt føler deg litt usikker etter å ha tatt en test, anbefaler vi å kombinere minst to tester. Dersom det både har sølvstempel, smelter is som sølv skal, og høres ut som sølv når du slår det mot hverandre – ja, da er det ganske stort sannsynlighet for at det er sølv.

En del av testene krever at man blir litt vandt til dem før de fungerer optimalt. For eksempel vil lydtesten eller magnettesten være veldig nyttig for de som har gjort det er par ganger, mens du som gjør det første gang kanskje ikke føler deg like trygg på om det du faktisk hører er lyden av sølv eller ikke. Om du derimot har flere sølvgjenstander liggende, gjerne noen du vet er sølv, så kan du jo øve deg litt med disse og sammenligne med annet metall, så får du fort dreisen på det.

Hvordan koke/trekke tykke pølser

Pølser er alltid godt, men om man vil ha litt mer smak enn det man får fra vanlige, tynne wienerpølser så finnes det gode alternativer til dette. De fleste pølsene med litt mer spennende smaker er typisk litt tykkere enn vanlige kokepølser, så hvordan koker/trekker man tykke pølser?

Man koker/trekker tykke pølser på samme måte som vanlige pølser, men bruker 5 – 10 minutter ekstra i vannet. Det vil si at man bør varme opp en kjele med vann til den koker, for så å fjerne den fra platen. Nå legger man pølsene i den, og lar de ligge der i 15 – 20 minutters tid før man tar dem opp.

Det er ingen vesentlig forskjell mellom vanlige wienerpølser og tykke pølser som skal kokes/trekkes, men det tar rett og slett litt lenger tid før de tykke pølsene blir varme helt inn til midten. Akkurat som med tynnere pølser vil de fleste tykke pølser flyte oppover mot midten når de er gjennomvarme, så det er også noe å følge med på mens du venter.

Akkurat som med vanlige pølser er det viktig at kjelen ikke står for lenge på platen. Vannet må ikke koke mens du trekker pølsene, for temperaturen bør helst ligge på rundt 80 grader i vannet for å få de perfekte pølsene. Om den er høyere vil man risikere at skinnet sprekker, og da får du vasne pølser.

Så alt i alt er det ganske enkelt å koke tykke pølser. Bare la de trekke i varmt vann som vanlige wienerpølser, men gi de opptil ti minutter ekstra i vannet for å være sikker på at de er gjennomvarme.

Hvordan unngå hjortelusfluer

Hjortelusfluer er kanskje den verste fienden til sopp- og bærplukkere i hele Norge, for et stikk fra denne får både mygg, knott og selv klegg til å virke mild! Heldigvis er det ganske sjeldent at de faktisk stikker mennesker, men dersom du først blir stukket kan du forvente en skikkelig kløe som kan vare i flere måneder.

De fleste er heldige nok til at kløa forsvinner etter 2 – 8 uker, men hos enkelt kan den sitte igjen i et helt år. Her snakker vi et helt år med kløe hvor man ikke får gjort noe med det. Så det er ikke rart at det er mange som hater denne lille krabaten.

Om du først har blitt bitt er det ingenting å gjøre med det foruten å vente og håpe på det beste, men det er visse ting man kan gjøre for å unngå hjortelusfluer til å begynne med. Vi har samlet sammen de beste tipsene for å minimere at man blir bitt av hjortelusfluer når man er ute i skogen på høsten!

Hjortelusfluer finnes for det meste langt sør og sørøst i Norge, men vil trolig gradvis spre seg videre i landet de neste årene.

Les også: Kan man plukke sopp og bær i naturreservat? Forklart.

Slik unngår du hjortelusfluer så godt det lar seg gjøre

Det er flere ting man kan gjøre for å minske risikoen for at hjortelusflua skal slå seg ned på deg, selv om du aldri kan være helt trygg når du først ferdes ute i skogen.

For å unngå hjortelusfluer, kle deg i hvite eller lyse klær. Dette er fordi mørke eller røde farger minner om hjortedyr som er den naturlige verten til hjortelusflua. Samtidig kan man holde en god fart, for hjortelusfluer er både trege og ustøe. Mange liker å ha hatter med myggnetting på for å forhindre at de lander i håret, samt hansker og andre plagg for å beskytte hele kroppen.

Man kommer egentlig veldig langt med det, og med en myggnettinghatt er sjansen liten for at man får med seg noen blindpassasjerer hjem. Som sagt vil hjortelusflua først og fremst sette seg i håret, så med denne på plass stopper man de fleste. Alternativt bør man vurdere å ta med en kam på tur og ta en regelmessig sjekk av håret.

Det kan være vanskelig å oppdage hjortelusfluer

Hjortelusflua er en skikkelig luring som tåler det meste. Den har kun én vert, så når den først lander på deg vil den rett og slett bare droppe vingene sine. Ofte lander de i hår eller på tette steder på kroppen hvor de ligger en stund.

En hjortelusflue kan fint overleve både skikkelig kulde, en varm dusj med såpe og sjampo, og egentlig alt annet. Om du finner en vil du neppe klare å klemme den i stykker, for den flate kroppen forhindrer mosing.

Ofte gjemmer de seg altså i håret når de hopper eller flyr på deg i skogen, og kan sitte der lenge før de krabber ned på kroppen din. Som oftest vil de altså bare krabbe rundt på deg uten å bite, men de kan når som helst bestemme seg for å vite seg fast.

Det er derfor lurt å ta en grundig sjekk både før og etter dusjen når man har vært på tur og vet at det er hjortelusfluer i området, og gjerne bruke en kam for å gre hele håret og håpe å få dem ut.

Hva spiser grevlinger? Forklart

Det er mange som har grevling i hagen, gjerne til stor fortvilelse. Grevlingene kan være irriterende selv om de sjeldent gjør stor skade, men noen ganger kan de finne på å grave opp hull i hagen.

Grevling tilhører mårfamilien som er en type rovdyr. Men hva spiser egentlig grevlinger?

Norske grevlinger er først og fremst en spesialisert meitemarkjeger. Nesten tre fjerdedeler av at de spiser er meitemark, og dette er uten tvil den viktigste tingen de spiser. Dette er også grunnen til at grevlingen ofte oppholder seg i hager, da det er mye meitemark i vanlige hager, spesielt om de gjødsles.

Les mer: Er bitt fra grevling egentlig farlig? Forklart.

Selv om den er aller mest glad i meitemark spiser den også veldig mye annet. Grevlinger har nemlig et fordøyelsessytem som tåler det meste, fra fugleegg til frukt. Om den først er i hager vil den gledelig spise mye snegler, inkludert den forhatte brunskogsneglen. Om du har frukttrær vil den være rask til å forsyne seg av frukt som faller ned til bakken.

Ellers går det meste ned, som nøtter, korn, frukt og grønt, bær, fugler, mus, insekter, piggsvin og annet grevlingen kommer over.

Hvordan lade mobilen mens du sykler

Det er mange fordeler med å sykle til jobb, barnehage eller hvor enn man skal, men en liten ulempe sammenlignet med bil er at de fleste ikke har lader til mobilen på sykkelen. Da er det kjedelig å sykle av gårde med litt for lite strøm, men visste du at det er godt mulig å lade mobilen mens du sykler?

Selve konseptet for å lade mobilen med sykkelen er basert på det samme prinsippet som når man ladet dynamoen til sykkellyset når man syklet; en liten dings som lader litt motstand i sykkeldekket sørger for at denne gjøres om til strøm som kan lade mobilen.

Det finnes flere gode mobilladere til sykkel, og de fleste av disse fungerer godt. Du kobler enkelt dynamoen mot sykkelhjulet, og drar ledningen til styret ditt hvor du kan koble det opp mot mobilen. Deretter er det bare å sykle, så vil mobilen din lades av seg selv mens du trår på pedalene.

Mobilladere til sykkel er overraskende effektivt, så du trenger ikke å sykle i timesvis for å få litt strøm på mobilen heller.

En mobillader til sykkel trenger heller ikke å være bundet til kun mobilen, for de fleste av disse kommer med USB-utgang som kan kobles til det aller meste som finnes av dingser. Så om du får plass til dingsen ved styret kan du lade mer eller mindre hva som helst. Perfekt til sykkelcomputeren!

Mobilladere til sykkel er et ganske nisjeprodukt, men man får kjøpt det hos noen forhandlere som spesialiserer seg på sykler og utstyr til sykkel. Prisen ligger ofte på rundt tusenlappen, så det er ganske dyr moro, men når man først har kjøpt den kan man jo lade så mye man bare måtte ønske i lang tid fremover.

Les mer: Bør man koble ut laderen når man ikke lader? Forklart.

Ikke undervurder en powerbank i backup

Det er veldig kjekt å kunne lade mobilen på sykkelen når du er i farta, men et godt råd for deg som ofte har litt for lite strøm på mobilen er å skaffe deg en skikkelig powerbank som backup. Disse trenger ikke å ta all verdens med plass, og kan fylles med nok strøm til å lade mobilen 2-3 ganger før selve powerbanken må lades opp igjen.

For omtrent 400 kroner får du denne best-i-test powerbanken fra Andersson med 20 000 mAh, og quick delivery-lading. Så om du plutselig mangler strøm må mobilen er det bare å dra denne frem, la mobilen være koblet til den i 20 minutter, så har du plutselig mye strøm igjen.

Denne artikkelen inneholder annonser for NetOnNet.

Hvorfor kan man ikke alltid drikke springvann i utlandet? Forklart

Når du har vært på ferie i utlandet har du uten tvil kommet over informasjon om at du må la være, eller være forsiktig med å drikke vann direkte fra springen. Vi nordmenn er jo godt vandt til at det bare er å ta et glass vann under springen og drikke det, men i mange land rundt om i verden er det ikke veldig fornuftig å gjøre det.

Grunnen til at man ikke alltid kan drikke springvann i utlandet har å gjøre med at det kan være bakterier i vannet, og en helt annen bakterieflora enn den vi er vandt til. Når vi ikke er vandt til den tåler vi den ikke så godt, og kan få ulike typer plager som oppkast eller diaré.

Springvann fra en kran
Springvann fra en kran. Foto publisert med tillatelse.

Dette er jo ikke akkurat noe digg å ha når man først er på ferie i syden, så da er det lurt å holde seg til flaskevann.

Til tross for hva mange tror er de som regel helt trygt å drikke fra springen i Europa, i alle fall i byer og større steder. Det har blitt veldig vanlig å klore vann for å fjerne alle bakterier på de fleste tettsteder og byer rundt om i Europa, så det er liten risiko for å bli syk.

Med en gang du reiser ut fra Europa til steder som Sør-Amerika, Afrika eller Asia blir det fort andre boller. Her er det ofte lurt å være veldig forsiktig med å drikke vann fra springen, og du bør ta en grundig sjekk av vannet før du gjør dette. Det finnes som regel god informasjon på internett om hvilke områder som klorer vannet sitt, spesielt i litt moderne land. Dersom du er usikker på om det er trygt bør du la være.

« Eldre innlegg

© 2020 ForklarMeg.com

Tema av Anders NorénOpp ↑