ForklarMeg.com

Svar på alt du noen gang har lurt på!

Hvordan finne ut hvem som eier en bil basert på skiltnummeret

Det er situasjoner hvor man rett og slett trenger å finne ut hvem som eier en bil. Kanskje står den parkert på en privat parkeringsplass, kanskje trenger man å komme i kontakt med eieren fordi det har skjedd noe med bilen, eller kanskje er det helt andre grunner.

Uansett grunnen er det ganske enkelt å finne ut hvem som eier en bil, for du kan rett og slett slå opp skiltnummeret på bilen for å se hvem som er registrert som eier, nesten akkurat på samme måte som når man slår opp et ukjent nummer.

For å se hvem som eier en bil basert på bilskiltet må du bruke appen «Finn kjøretøyets eier» fra Statens vegvesen. Der må du logge inn med BankID, og når du er logget inn kan du søke opp så mange kjøretøy som du bare måtte orke.

Når du søker opp en bil der får du både navn og adresse til den som eier bilen, og kan bruke denne informasjonen for å finne telefonnummeret til eieren for å komme i kontakt med dem.

Det er også mulig å sende «REGNR XX00000» til 2282 (uten anførselstegn, og bytt ut XX00000 med det faktiske skultnummeret) for å få svaret på eieren med det samme. Dette er kanskje litt raskere, men koster 3 kr per søk, så om du skal sjekke opp flere biler i samme slengen er det fornuftig å heller logge seg inn på nettsidene til Statens vegvesen.

Hvordan gjøre en Instagram-profil privat

I utgangspunktet er Instagram-profiler åpne slik at alle kan se dem, men visste du at det er mulig å gjøre kontoen sin privat slik at kun de som følger deg kan se bildene du laster opp? Det er faktisk helt mulig, og på denne måten må personer både logge inn og følge profilen din for å kunne se bildene dine.

Det er veldig enkelt å gjøre Instagram-profilen sin privat, og det hele kan gjøres via appen. Start med å trykke på profilbilde-ikonet ditt nede i venstre hjørne på appen, og velg Innstillinger fra menyen er. Klikk så på Personvern, og velg Kontopersonvern. Her kan du dra slideren over mot høyere for å aktivere privat profil på Instagram.

Når Instagram-profilen din er privat kan kun følgere se bildene dine. Du kan velge hjem som får lov til å følge deg, og kan velge å godkjenne nye følgere, så du har alltid full kontroll over hvem som får se hva du laster opp. Her kan man altså få mye mer privatliv enn når man har åpen profil, selv om du selvsagt ikke har 100 % kontroll over at ikke noen uvedkommende får se bildene dine.

Bør man binde renta på studielånet? Forklart!

Studielån er en av de aller beste lånene du kan ha, med en veldig lav rente som i mange tilfeller kan være lavere enn du får i renter selv dersom du har penger stående på en god sparekonto. I utgangspunktet er renta på studielånet flytende, men det er også mulig å binde renta for 3, 5 eller hele 10 år fra nettsidene til Lånekassen.

Nå som renta er historisk lav i 2020 har også renta på studielånet blitt veldig lav, og mange spekulerer i om det er lurt å binde renta nå.

Svaret om hvorvidt man bør binde renta eller ikke er dessverre ikke et klart ja- eller nei-svar, men et kompleks spørsmål som man umulig kan svare på med sikkerhet. Svaret avhenger nemlig av hvordan renta ser ut frem i tid, og det er jo klin umulig for noen å vite med sikkerhet.

Hva er ulempene med å binde renta?

Det er mange som tenker at det er jo lurt å binde renta nå som den er lav uansett, for hva har man vel å tape? I motsetning til hva mange ser ut til å tro kan man ikke binde renta på det historisk lave nivået. Nei, man binder nemlig renta til et nivå over denne. Nå i september 2020 er den flytende renta på studielånet på omtrent 1,5 % årlige renta. Om man ønsker å binde denne i ti år frem i tid vil man få en fastrente på 1,95 %. Det er altså en ganske stor forskjell.

Merk at renta kan forandre seg fra måned til måned, så bruk de oppdaterte tallene fra Lånekassen sine nettsider når du skal bestemme deg. Innen du leser dette kan rentene ha endret seg stort!

Dersom renta holder seg lav de neste årene kan man risikere å tape penger på å binde renta, men om renta skulle stige høyt igjen vil man tape penger på å velge flytende renta.

Her er det altså en selv som må velge om man vil ta sjansen eller ikke.

Om man binder renta får man fastrente i opptil ti år, og om ikke annet får man i alle fall en god forutsigbarhet på lånet. For da betaler man samme rente i ti år frem i tid, helt uavhengig av hvordan markedet utvikler seg. Om du liker å ha høy grad av forutsigbarhet i hverdagen din kan dette derfor være et godt valg!

Ikke betal for mye på studielånet

Som nevnt ovenfor er studielånet trolig det beste lånet du kan ha, og det er ikke lurt å være for ivrig på å betale det ned. For de fleste er det mer fornuftig å spare penger på en høyrentekonto enn det er å betale ned lånet, spesielt dersom du også drømmer om å kjøpe din egen bolig på et punkt. Her vil nemlig penger på sparekonto være med å telle som egenkapital, men ekstra nedbetaling på studielånet ikke har noen verdens ting å si for å ta fremtidige lån.

Hvordan endre standard nettleser på Android-mobiler

Når man kjøper en Android-mobil kommer den med Chrome som den automatisk valgte standard nettleseren, men det er faktisk mulig å endre den standard nettleseren til å være en annen. Både Brave, FireFox og Opera er gode kandidater, og det er heldigvis enkelt å bytte standard nettleser på Android til noe annet enn Chrome.

For å bytte standard nettleser på Android må du først og fremst laste ned appen til den nettleseren du vil ha. Deretter går du til Innstillinger, velger Apper og varsler, og klikker på Standardapper. Velg den som heter Nettleserapp, så klikker du på den nettleseren du ønsker som standard på Android-telefonen din.

Her inne skal du få opp alle valgene mellom tilgjengelige nettlesere, men du må altså ha lastet ned og installert appen for at den skal komme opp på lista. For å finne nye nettlesere må du selvsagt til Play Store for å laste dem ned.

Og det er faktisk alt som skal til for å bytte standard nettleser på Android. Det er jo ikke vanskelig i det hele tatt, og du kan når som helst gå inn dit for å endre tilbake til et annet alternativ.

Hvordan slette loggen på Edge

Edge er den nye nettleseren til Microsoft, og har tatt over for gamle Internet Explorer. I Edge vil all nettleserdataen din lagres, og man kan finne tilbake til alle nettsidene man har besøkt dersom man går til den såkalte loggen til Edge.

Enhver person som har fysisk tilgang til datamaskinen kan i utgangspunktet gå gjennom denne loggen for å se hvilke nettsider man har besøkt, og for privatlivets skyld kan det jo være greit å ha kontroll over denne loggen. En måte å gjøre det på er ved å slette loggen på Edge, slik at denne dataen er permanent borte.

For å slette loggen på Edge, klikk på ikonet med en stjerne med tre streker på i øverste, høyere hjørne på nettlseren. Klikk på Logg, og klikk så på Tøm Logg. Da får du opp en meny som lar deg velge hvilken type data som skal slettes fra loggen, så klikk på de du vil fjerne og velg Fjern.

Du kan også åpne denne menyen ved å klikke på Ctrl + Shift + Del.

Når du gjør dette slettes altså denne loggen fra datamaskinen din, så da får ingen mulighet til å se hvilke nettsider man har besøkt eller noe sånt.

Hvordan bli kvitt stokkmaur

Stokkmaur er den største maurarten vi har i Norge, og de fleste av oss tenker på dette som et dyr man finner ute i skogen. Dessverre for mange huseiere kan stokkmaur også finne på å slå seg ned i boliger! Der lager de ganger og tunneler i treverket i veggen på boligen, og kan over tid gjøre store skader.

Heldigvis tar det lang tid for stokkmaur å gjøre skikkelig skade, så de fleste med omfattende skader har valgt å aktivt ignorere problemet. Dette er selvsagt ikke noe man bør gjøre, for det er flere ting man kan gjøre for å bli kvitt stokkmaur som først har slått seg til ro i boligen din.

Stokkmaur vil først og fremst angripe boliger med fuktskader, men er du riktig uheldig kan de også slå seg ned i helt friske boliger. Så ingen er helt trygge, selv om det er mye større risiko for deg med fuktproblemer.

Det er ikke sikkert stokkmauren faktisk bor i veggen din

Før vi går i gang med triksene for å bli kvitt stokkmaur fra boligen, er det viktig å være klar over at man ikke trenger å få full panikk selv om man ser noen stokkmaur inne i huset. I likhet med andre maur kan de finne på å vandre inn i huset om sommeren for å se etter mat, og kan faktisk dukke opp i store mengder. Dersom det er en del stokkmaur i huset sitt er det stor sjanse for at det er en koloni utenfor huset, for dette er mye mer vanlig enn at de slår seg ned i veggen. Så sjekk gamle planker som ligger slengt i nærheten av husveggen og lignende steder først.

Om det derimot er en sverm med stokkmaur i boligen, eller stokkmaur som dukker opp på senhøsten og vinteren når de vanligvis er i dvale – ja, da er det en tegn på at de bor i veggen til boligen din! En annen ting man bør være obs på er dersom man ser stokkmaur følge faste stier rundt i huset sitt, for dette er da tegn på at de holder til veldig nært eller i huset.

Krafsing inne i veggen kan også være et tegn på at det er stokkmaur der, men det kan også være andre insekter som står for disse lydene. Man bør uansett undersøke nærmere om man hører krafselyder fra veggen eller gulvet!

Slik forebygger du at stokkmaur slår seg ned i boligen din

Dersom du ikke vil ha en koloni med stokkmaur i boligen er det et par enkle grep man kan gjøre. Start med å fjerne ved- og plankerester som ligger tett på husveggen. Disse er ofte gode steder for stokkmaur, og fungerer typisk som et sted hvor de bor i et års tid før de trekker seg videre inn i husveggen neste år.

Som med andre insekter hjelper det godt å tette alle sprekker, spesielt i vinduer og ved dører. Stokkmaur hater dessuten grus og småstein, så noen få centimeter med grus mellom plenen og husveggen er en effektiv stopper for inntrengere.

Slik kvitter du deg med stokkmaur fra boligen din

Første steg i å kvitte seg med stokkmaur ligger i å finne ut nøyaktig hvor reiret holder til. Generelt sett er de veldig glad i varme, og vil ofte søke til områder hvor det er varmere enn ellers. Noen eksempler er i nærheten av varmtvanntanken hvor gulvet blir ekstra varmt, i veggen bak utblåset til kjøleskap og andre slike elektriske apparater, i gulvet nært varmekabler, og andre varme steder.

Det er umulig å kvitte seg med stokkmaurene uten å finne reiret og drepe dronningen. Om du får tak i henne vil kolonien over tid dø ut, men så lenge hun lever vil de stort sett fint klare å overleve.

Å drepe stokkmaurdronningen er som regel også vanskeligere enn man skulle tro. Dersom du skader et område i reiret vil det ikke ta mange sekunder før dronningen og en del arbeidere tar med seg egg og unger og stikker av til et nytt område. I verste fall stikker hun av, og det kan ta lang tid før du finner henne igjen. I noen tilfeller vil det ta flere år før kolonien er stor nok til at det igjen er mulig å lokalisere reiret! Det betyr at boligen fortsatt vil ha en infeksjon av stokkmaur, og selv om det kanskje ikke kryr av maur vil de fortsatt sakte, men sikkert ødelegge treverket i boligen.

De fleste som skal bekjempe stokkmaur bruker profesjonelle skadedyrutryddere. Dette koster jo litt penger, men i forhold til skaden stokkmaurene kan gjøre på boligen din er det en liten pris. Her vil som oftest skadedyrutrydderene bruke giftgass direkte mot reiret. Dette er en svært giftig gass som ikke kan brukes av privatpersoner.

Hvis du vil prøve å bekjempe kolonien alene er åte med maurgift den beste strategien. Her kan man være heldig og få levert gift til dronningen uten at det er noen sikkerhet for det. Det er en del personer som har klart å bli kvitt kolonien på denne måten, men det krever litt flaks og en del tålmodighet.

4 måter for å se Netflix på TV uten en Smart-TV

Det har blitt veldig vanlig å ha et Netflix-abonnent, men overraskende mange strømmer kun på mobilen eller nettbrettet sitt istedenfor å strømme Netflix på TV-en sin.

Vi skal jo ikke dømme noen, men det er jo få ting som er så digg som å se på en TV-serien på TV fra sofaen, så i denne artikkelen skal vi se på hvordan man kan strømme innhold fra Netflix på TV uten å måtte ha en Smart-TV hvor det er en egen Netflix App.

Strøm Netflix fra mobilen din

Den enkleste og greieste måten å strømme Netflix på TV-en på er ved å bruke en Chromecast. Denne lar deg vise bilder fra mobilen eller nettbrettet ditt, samt bruker egne apper som styres fra mobilen. Disse appene lar deg strømme via Netflix og andre strømmetjenester mens man bruker mobilen som en slags fjernkontroll for hele greia.

Her kan man med andre ord gjøre en vanlig TV til en smart-TV for noen få hundrelapper, så lenge man har en smarttelefon eller nettbrett å bruke til å styre med. Både Android og iPhone/iPad fungerer til dette formålet.

En Chromecast kan bestilles fra f.eks NetOnNet, og koster omtrent 400 kroner. Da får man den levert i postkassa etter et par dager, og kan strømme både Netflix, YouTube og HBO Nordic på TV-en akkurat når man vil.

En Chromecast – denne festen på baksiden av TV-en og kobler seg opp mot mobilen.

Bruk en spillkonsoll

Nesten alle nyere spillkonsoller lar deg laste ned Netflix som en app, inkludert både Xbox 360, Xbox One, Playstation 3, Playstation 4, Nintendo Wii (+ Wii U) og Nintendo Switch. Den nye generasjonen av konsoller vil selvsagt også ha støtte for dette.

Med denne Netflix-appen lastet ned kan du bruke Netflix fra konsollen din, og bruke spillkontrolleren til å styre med. Dette fungerer stort sett knallgodt om man allerede har en spillkonsoll stående i hus, men det er jo en litt vel dyr måte å løse problemet på dersom man ikke allerede eier en av disse konsollene.

Bruk en laptop med HDMI-kabel

Dersom du har en laptop liggende kan du koble den mot TV-en ved å bruke en vanlig HDMI-kabel (som kan kjøpes for småpenger hos NetOnNet). Vi anbefaler en HDMI 2.0 som i linken over, men HDMI 1.0 fungerer også OK dersom man har en gammel TV som ikke har verdens beste oppløsning uansett.

Når man kobler HDMI-kabelen mellom en PC og TV vil alt som vises på PC-skjermen også vises på TV-en. Så da er det bare å logge inn på Netflix og begynne å spille av serien eller filmen du vil se, så går både bilde og lyd over på TV-en også.

Med dette oppsettet bruker man da mus og tastatur på PC-en som kontroll for å velge hva man skal se på, ettersom HDMI-kabelen ikke lar deg gjøre noe annet enn å speilde lyd og bilde.

Sjekk om det er en egen app på dekoderen

Dersom du har TV-kanaler fra RiksTV, Get, Altibox eller lignende, er det faktisk gode sjanser for at du kan laste ned Netflix-appen direkte inn på dekoderen. Dersom du har en relativt ny dekoder kan du typisk få lastet ned appen, og da er det bare å åpne Netflix fra dekodermenyen din, logge inn, og begynne å strømme innhold!

Denne artikkelen innholder annonser for NetOnNet.

Hvordan ta backup av iPhone

Det er hundre gode grunner til å ta backup av iPhonen sin, men de viktigste grunnene er trolig at man ikke mister verken SMS-meldinger, bilder eller filmer dersom man mister eller blir frastjålet mobilen sin.

Det er faktisk ganske enkelt å ta backup av iPhone, og du kan enten gjøre det via skyen, via en Mac eller via en helt vanlig PC. Vi har fremgangsmåten for alle tre metodene, så er det bare å velge den typen backup som passer deg best.

Slik tar du backup av iPhone i skyen

iPhone har innebygde funksjoner som lar deg bruke iCloud til å ta backup av mobilen i skyen, men det er ikke noen automatikk i at den gjør det. For å ta backup av mobilen din på iCloud må du gå til Innstillinger, klikke på navnet ditt, og velge iCloud fra menyen. Klikk på funksjonen som heter «iCloud-sikkerhetskopi», og sørg for at bakgrunnen til knappen er grønn (det symboliserer at den er slått på).

Når den er slått på kan du så trykke på knappen Sikkerhetskopier nå, og da vil hele mobilen din sikkerhetskopieres på skyen helt av seg selv. Her skal man laste opp flere gigabyte med data, så det er selvsagt fornuftig å være koblet til trådløst nett når man gjør dette.

Med denne funksjonen slått på vil iCloud regelmessig ta sikkerhetskopier av mobilen din, og du kan når som helst gå tilbake til denne menyen for å se datoen for forrige sikkerhetskopi. Ta en titt her med jevne mellomrom for å forsikre deg om at den faktisk tar backup av iPhonen din, så slipper du noen overraskelser.

Det finnes også alternativer til iCloud som også lar deg ta backup av hele iPhonen, og da må du typisk laste ned en egen app for dette. Et alternativ er Telefon sin Min Sky-app som lar deg ta backup som du vil.

iCloud fungerer stort sett veldig fint, men man får kun 5 GB gratis lagringsplass der. Så da må du enten kun ta backup av det viktigste, eller betale noen kroner i måneden for å oppgradere lagringsplassen.

Slik tar du backup av iPhone på PC

For å ta backup av iPhone på en PC må du laste ned iTunes og oppgradere den til nyeste versjonen. Deretter må du koble iPhonen til PC-en via USB-kabel, og godta å konfigurere iPhonen fra PC-en din (du får spørsmål om dette på mobilen).

Fra menyen på iTunes går du til fanen Generelt, og klikker Sikkerhetskopier nå. Nå lagres en ikke-kryptert backup av hele mobilen din, og dersom du mister mobilen kan du velge å overføre denne backupen tilbake til en ny telefon.

Det er ikke mulig å ta automatiske backup på PC-en, så du bør gå inn manuelt og gjøre dette med jevne mellomrom for å sørge for å ha en oppdatert backup.

Det er også mulig å kryptere informasjonen, og da må du velge et passord du klarer å huske. Uten denne vil ikke backupen fungere, så pass på at du ikke roter vekk passordet.

Slik tar du backup av iPhone på Mac

Det er selvsagt mulig å ta backup av iPhonen sin på Mac på samme måte som på en PC, men fremgangsmåten er bittelitt ulik. Du kan enten ta backup via trådløst nett, eller via USB-kabel som på PC.

For å ta backup via en USB-kabel må du da koble sammen iPhonen og Macen. Start Finder og velg iPhonen din fra listen over enheter. Klikk på Generelt, og velg Sikkerhetskopier nå. Her kan du velge om du kun vil sikkerhetskopiere de viktigste dataene, eller all dataen din.

For å ta backup via trådløst internett må du først synkronisere sammen Mac og iPhone. Dette gjør du ved å logge de begge på det samme nettverken, åpne Finder, og velge fanen Generelt. Gå litt ned og kryss av «Vis denne [enheten] når tilkoblet Wi-fi«. Deretter klikker du også på knappen som sier «Synkroniser automatisk når denne iPhonen kobles til«. Når disse to er krysset av vil iPhonen jevnlig ta backup på Macen din.

Bør man ta backup i en sky, eller lokalt?

Hvorvidt man skal ta backup i skyen eller på en PC eller Mac er egentlig opp til en selv. Det er både fordeler og ulemper med begge metoder.

Fordelen med skyen er at det er fysisk lagret et annet sted. Dersom for eksempel hele huset ditt brenner ned vil du fortsatt ha tilgang til backupen, og kan være heldig og få tak i bilder og alt det. Ulempen er at du er mindre trygg med tanke på hacking, for det er alltid en større risiko når noe ligger lagret på internett enn lokalt.

Fordelen med å lagre backup av iPhone lokale er at du har full kontroll over den, og aldri sender dataen din ut på internett. Dermed er det veldig liten risiko for at private bilder eller meldinger kommer på avveie.

Til syvende og sist er det helt opp til hva du foretrekker.

Hvordan loope en video på Chromebook

Chromebook kommer med litt andre programmer for å spille av videoklipp, filmer og andre videoformater enn det de fleste er vandt til fra Windows, og en ting som mange sliter med er at menylinjen er svært slank i forhold til andre programmer.

Det er nemlig mange som får problemer med relativt viktige ting, som for eksempel å sette en video på loop, altså slik at den spiller seg selv på nytt for hver gang den er ferdig. Her er det mange som har blitt frustrerte over den tilsynelatende mangelen på funksjonen, men heldigvis er det enkelt å sette videoer på loop på en Chromebook hvis man bare vet hvordan!

For å sette en video på loop på en Chromebook trenger du bare å holde inne Ctrl samtidig som du trykker på venstre musetast. Da setter den videoen på gjentagelse, og den begynner bare fra starten av når den er ferdig.

Når du setter på loop på en Chromebook kommer meldingen «Spiller av videoen igjen og igjen til Dovre faller», så når denne teksten dukker opp på skjermen din vet du at du har fått satt den på loop.

For å avslutte loopen igjen gjør du bare det samme, nemlig holde inne Ctrl og klikker på venstre museknapp. Da kommer det en ny melding om at loopen er avsluttet, så stopper den å repetere seg selv.

Lønn som politi forklart – så mye tjener politibetjent

Det er mange som drømmer om å bli politibetjent, og for å kunne bli det krever det jo en ganske lang og omfattende utdanning. Men hvor god lønn har egentlig politibetjenter som jobber som politi?

Gjennomsnittlig årslønn for politibetjenter i 100 % stilling ligger på omtrent 610 000 kroner i året, noe som tilsvarer nesten 51 000 kroner i måneden. Dette er gjennomsnittet, noe som også inkluderer turnusskift, for politibetjenter vil jo ofte ha ubekvem arbeidstid. De som jobber kun normale arbeidstider tjener som regel litt mindre. Men de fleste politibetjenter jobber turnusskift, så lønna er ganske representativ.

Ellers får de fleste politibetjenter en del overtidsbetalt i løpet av et år. Når man inkluderer gjennomsnittlig overtidsbetaling med grunnlønna ligger årlig gjennomsnittslønn for politibetjenter på 628 000 kroner.

Politibetjenter er altså et yrke hvor man tjener en helt ålreit lønn, og har mer enn nok til å klare seg, samtidig som man ikke har noen superlønn. Det er lite rom for å forhandle seg frem til bedre lønn, men man vil gå opp i lønn med ansinitet og forfremmelser.

Lønnstallene er basert på data fra Statistisk sentralbyrå fra februar 2020.

« Eldre innlegg

© 2020 ForklarMeg.com

Tema av Anders NorénOpp ↑