Dagligvarer er den største utgiften på budsjettet til de fleste nordmenn, og en vanlig familie bruker gjerne flere tusen kroner på dagligvarer hver eneste uke. Om man ønsker å spare penger er denne budsjettposten et perfekt utgangspunkt, for de fleste kan nemlig kutte utgiftene på dagligvarer ganske betraktelig dersom de går inn for det.

Kjøp dagligvarer hos en av billigkjedene

Av alle dagligvarekjeder i Norge er det tre butikkjeder som er desidert billigere enn de andre; Rema 1000, Kiwi og Coop Extra. Ifølge pristester er det veldig lav forskjell på pris mellom disse kjedene, og en stor handlevogn på flere tusen kroner kan faktisk bare ha noen få kroner som skiller dem. Så velg en av disse tre, og hold deg unna alle andre, da andre kjeder som Spar, Coop Prix eller Meny som oftest er mellom 10 % og 20 % dyrere enn de tre billigkjedene i pristester.

Dersom du har mulighet til å handle hos en av de tre lavpriskjedene er du garantert å spare penger, og det er ofte verdt å øke reisetiden for å komme til en av disse.

Coop Extra er blant de billigste butikkene man kan handle hos.

Meld deg opp på kundefordelsprogrammer 

Alle de store dagligvarekjedene har kundefordelsprogrammer som gir deg visse fordeler man ikke får uten.

Hos Norgesgruppen (Kiwi, Meny, Spar, Joker og fler) bruker de Trumf som kundefordelsprogrammet sitt. Dette er et gratis fordelsprogram hvor alle kan melde seg inn, og spare 1 % av alt de handler for. Disse pengene får man som en bonus, og denne bonusen kan man overføre til en vanlig bankkonto når man måtte føle for det. På visse torsdager i løpet av et år er det såkalt «Trippeltrumf» hvor man får 3 % bonus istedenfor 1 %. Her får man faktisk 30kr på Trumf-kontoen sin hvis man handler for en tusenlapp, så pengene hoper seg faktisk raskt opp.

Også Coop har noe lignende, og med fordelsprogrammet Coop Medlem kan man også få 1 % bonus på alt man handler i Coop-butikkene, i tillegg til diverse andre fordeler som spesialtilbud på varer som andre ikke får tilgang til. Om du handler mye babyprodukter er det veldig fort gjort å spare en del penger her. Merk derimot at Coop-medlemskapet koster 300 kroner i andelsinnkjøp, så det er ikke gratis å bli medlem slik det er hos Trumf. Det er også ikke mulig å få pengene på konto akkurat når man vil, og istedenfor overføres de fra bonus til brukerkonto én gang per år.

Om du ofte handler i Coop-butikker er det stort sett likevel verdt å bli medlem, for det tar sjeldent lange tiden før man tjener inn de tre hundre kronene man må betale for å melde seg inn i klubben.

Les også: Er det verdt å bli Coop-medlem?

Rema 1000 har også et slags kundefordelsprogram, men dette går kun via appen Æ. Noen synes det er greit med en app, mens andre synes det er mye mer tungvindt enn å bare bruke det vanlige bankkortet for å registrere bonusen sin. Uansett, appen kan lastes ned i Play Store eller på App Store gratis.

Bare handle dagligvarer en eller to ganger i uka

Et godt triks for å spare penger på dagligvarer er ved å sette konkrete grenser for hvor mange ganger man kan dra på butikken hver uke. Om man handler inn for hele eller halve uka om gangen plukker man med seg mye mindre unødvendige ting enn om man drar på butikken hver eller annenhver dag.

Det vil derfor være lurt å lage en god oversikt over alt man skal spise i løpet av hele uka, og prøve å holde seg til kun dette ene besøket. Kombinert gjerne dette med å sette opp et budsjett for maksimal effekt (mer om dette nedenfor).

Aldri kjøp mat når du er sulten

Ellers er det lurt å alltid være mett når man går på butikken. De fleste av oss har veldig mye lavere terskel for å plukke med oss ekstra småting som ser godt ut når vi er sultne, så det kan gå mye ekstra penger på tull hvis vi handler på tom mage. Ta derfor å få i deg litt mat før du drar for å handle, så kommer hele handleturen garantert til å bli billigere enn om du handler når du er sulten.

Følg med på tilbud

De fleste dagligvarebutikkene har ukentlige tilbud, og disse kan faktisk være veldig gode. Det er derimot ikke alle som er like gode, så det er viktig å være klar over hva varene pleier å koste til vanlig, så er det enkelt å avgjøre om det faktisk er verdt å hamstre inn tilbudsvarer eller ikke.

Om en ting du jevnlig spiser er på tilbud kan du spare mye penger på å kjøpe inn store kvanta når det er salg, men pass på å ikke la deg lure til å kjøpe inn tilbudsvarer du vanligvis ikke ville brukt penger på.

Et godt triks for å se hvor mye penger man faktisk sparer på tilbudene på er ved å ta vare på en kvittering hvor man har kjøpt tingene man vanligvis handler. Da kan man raskt finne ut hvor stor prisforskjellen er mellom tilbudet og vanlig pris. Faktisk vil man se at ofte settes prisen bare ned med noen få kroner, mens på noen tilbud kan man spare flere tiere per produkt. Så det er enorme variasjoner på hvor mye man kan spare på å hamstre inn ting som er på tilbud!

Lag et budsjett

Den beste måten å spare penger på dagligvarer på er ved å lage seg et budsjett og en plan for hva du skal spise. Sett av en viss sum til matvarer, og hold deg til denne summen. Budsjettet bør være såpass stramt at man ikke kan legge med ekstra godsaker når man først er ute og handler, men romslig nok til at man får kjøpt alle middagene og tingene man trenger.

Kjøp produkter fra billigmerkene

De store dagligvarekjedene har sine egne billigprodukter, som First Price, Prima eller Coop-merket. Disse er typisk varer av nesten like god kvalitet som de andre produsentene, men til kun en brøkdel av prisen.

Noen synes disse billigproduktene er helt fine, mens andre ikke er så glad i dem. Vår erfaring er at noen produkter er helt supre, mens andre tydelig er av dårligere kvalitet.

Det er likevel verdt å bruke litt tid på å finne ut av hvilke produkter som fungerer for deg. Om du synes First Price spagetti er like god som den vanlige kan du spare noen tiere for hver eneste pakke du kjøper! Om du gjør det samme med en 15-20 produkter kan du faktisk spare flere hundrelapper i uka.

Et par tips til billigprodukter man kan vurdere er bananer, mais, oppvaskhansker, alt av pasta, egg, bakepapir osv.

Les også: