Bitcoin er uten tvil den mest kjente kryptovalutaen, og det er mange som har blitt kjent med denne allerede. Det er en del misforståelser ute og går med både Bitcoin og annen kryptovaluta, og i denne artikkelen skal vi se nærmere på hvor anonym man egentlig er når man bruker Bitcoin.
Det er nemlig mange som ser ut til å tro at man er helt anonym når man betaler noe med Bitcoin, og at man fint kan kjøpe og selge hva som helst så lenge man betaler med Bitcoin. Men er det egentlig slik at man er helt anonym når man bruker Bitcoin?
I virkeligheten er nemlig ikke Bitcoin spesielt anonymt i det hele tatt. Tvert imot kan hvem som helst se enhver overføring, og det er derfor veldig enkelt å spore transaksjoner. Det er relativt greit for myndigheter og andre aktører å klare å spore opp eieren av Bitcoin-adresser, selv om det krever mer arbeid enn om man betaler med bankkonto.
Alt i alt er ikke Bitcoin spesielt anonymt, og dette er stort sett bare en myte. Bitcoin var aldri laget for å fungere som et anonymt betalingsmiddel, og gjør heller ikke det.
Derfor er det en dårlig idé å kjøpe noe ulovlig med Bitcoin
La oss si at du bruker Bitcoin til å kjøpe noe ulovlig. Det første problemet er at du må få tak i Bitcoin på en måte som ikke kan spores til deg. Dette er enklere sagt enn gjort, for alle seriøse aktører som selger Bitcoin krever ID-bekreftelse. Den samme regla gjelder for øvrig når du skal selge Bitcoins igjen, for ingen seriøse aktører vil kjøpe Bitcoin fra noen som er anonyme, da det er veldig enkelt å svindle med Bitcoin hvis man ikke vet hvem man handler med.
Det neste problemet er at Bitcoin altså kan spores i ekstremt stor grad. Dersom du overfører penger til en annen konto for et ulovlig produkt vil dette for alltid være lagret på blokkjeden. Det betyr at på et hvilket som helst punkt i fremtiden kan denne motparten du handlet med bli ettersøkt av Politiet, og da tar det ikke lang til før de har Bitcoin-adressen din. Nå gjenstår det bare å spore denne opp mot deg som person, så vet de hvem som har overført Bitcoin til denne personen.
Det kan være vanskelig å spore Bitcoin-adresser tilbake til ekte personer, men her kommer igjen problemet at du må kjøpe og selge de på et tidspunkt. Et eller annet ledd i kjeden krever at du identifiserer deg, og her kan myndighetene få vite hvem som skjuler seg bak Bitcoin-lommeboka. Deretter kan de spore alle du har sendt og mottatt Bitcoin fra rimelig enkelt uten å engang måtte ha tilgang til PC-en din.
Vår konklusjon: Bitcoin er altfor svakt på anonymiseringen til at det bør brukes til noe du ikke kan stå for. Det er mye Bitcoin er veldig godt til, men ikke til å betale anonymt nok.
Slik kan du bruke Bitcoin anonymt
Dersom du klarer å få kjøpt eller solgt Bitcoin uten at det er noen spor av transaksjonen kan du i prinsippet være anonym. Du kan fint sende og motta Bitcoin fra en lommebok uten at noen har mulighet til å finne ut av hvem du er, og selv om de skulle finne ut av lommeboken og adressen din må de fortsatt finne en kobling til deg som person.
Om du da klarer å eliminere det svake leddet som er innskudd og uttak av Bitcoin kan den i teorien være helt anonym.
Disse kryptovalutaene er gode når du skal betale anonymt
Det finnes alternativer til Bitcoin som faktisk er laget for å være anonyme, og disse lar deg være anonym på en helt annen måte enn det Bitcoin har mulighet til å la deg være. Noen av følgende kryptovalutaer regnes som de mest anonyme kryptovalutaene:
- Monero.
- Zcash.
- DASH.
- Verge.
- Horizen.
- Beam.
Alle disse er bygd opp slik at personer ikke kan spore enkeltoverførsler til lommebøker eller adresser, så man kan ikke «follow the money» som det så fint kalles.