Hvordan få bedre batteritid på Android: 22 gode tips!

De fleste av oss har opplevd at mobilen får betydelig dårligere batteritid når den har levd en stund, men det er ofte mulig å få mye bedre batteritid på Android selv om batteriet begynner å bli dårligere. For selv om batterier over tid blir dårligere er det like ofte at det er innholdet på telefonen som er ansvarlig for at batteriet har blitt dårlig, og da kan du fikse opp i det.

Så selv om de 22 tipsene nedenfor kanskje ikke er nok til å få batteriet like godt som dagen du kjøpte telefonen kan det ofte være nok til å gjøre et ubrukelig batteri som ikke varer en hel dag engang til å fungere fint i et par dager uten å måtte lades.

Android telefon Xiaomi Mi

Nedenfor har vi altså samlet 22 ulike tips du kan prøve, og alle sammen er med på å forbedre batteritiden. Tipsene fungerer ved å eliminere ting på mobilen som bruker mye strøm, så jo flere tips tu gjennomfører, jo bedre batteri vil du oppleve å få.

1) Reduser lysstyrken på skjermen

Skjermen er uten tvil den komponenten som drar mest batteri på hele mobilen din, og dersom du har skjermen på full lysstyrke vil du merke at batteriet tappes superraskt. Jo lavere lysstyrke du har på skjermen, jo mer batteritid vil du få før du må lade Android-mobilen din.

Å endre lysstyrke gjør du ved å åpne kontrollpanelet, så ligger det en stor slider helt øverst som du kan dra helt til venstre for å gjøre skjermen så mørk som mulig.

Kontrollpanel på Android 1 Slider for skjermlysstyrke

Man trenger selvsagt ikke å ha helt mørk skjerm, men ved å redusere den noen få hakk kan man merke stor forskjell på batteritiden. Som en bonus er det bare bra for øyne dine om du har mindre bakgrunnsbelysning på mobilen, for dette vil slite mindre på dem og gjøre dem mindre slitne etter lang bruk.

Det er også mulig å sette på automatisk lysjustering som gjør at skjermen er relativt mørk når du har god bakgrunnsbelysning, og lyser sterkt når du for eksempel er utendørs og trenger mer lys på skjermen. Dette er bedre enn å ha på sterkt lys hele tiden, men ofte kan det lønne seg å gjøre det manuelt for å få mest mulig ut av batteriet.

2) La skjermen slå seg av raskere

Hvis du er en av dem som lar mobilen ligge lenge med skjermen på, vil det ha mye å si på batteriet om den slår seg av seg selv etter 30 sekunder eller 5 minutter. Dette kan du enkelt endre fra innstillinger på mobilen, og vi anbefaler å ha maksimalt 30 sekunder. De færreste trenger å ha mer enn dette, og hvis skjermen slår seg av er det jo bare å slå den på igjen når du trenger det.

Skjermen er altså den av tingene som drar mest strøm, så hvis du kan fjerne en del minutter med skjermtid hvor du uansett ikke bruker mobilen er dette selvsagt veldig bra for batteriet.

3) Slå av vibrasjoner når du skriver på tastaturet

Om du ikke har gjort noe med det allerede kommer det en bitteliten vibrasjon hver gang du trykker på en tast på tastaturet på Android-mobilen din. Hver lille vibrasjon fører jo ikke til spesielt mye batteribruk, men om du tekster eller skriver mye i løpet av en dag vil det over tid faktisk ha ganske mye å si.

Det kan derfor være fornuftig å slå av vibrasjonene når du skriver på tastaturet for å øke batteritiden på Android-mobiler. Man vil merke en liten forskjell om man slår det av, men det gjør ikke verdens største utslag.

4) Slå av apper du ikke bruker

Det er mange som åpner apper uten å noensinne slå dem av igjen, og hvis man har mange apper som kjører i bakgrunnen vil dette uten tvil ha stor betydning for batterikapasiteten til mobilen din. Det er viktig å slå av apper man ikke bruker!

Når man slår av apper må de lastes inn fra bunn av neste gang du åpner de. For noen apper betyr det at det tar litt lenger tid å starte dem, mens for andre merker du ikke forskjellen. Du kan derfor godt la være å lukke apper du bruker mange ganger om dagen, men om du bruker appen veldig sjeldent bør du gjøre det til å vane å lukke den hver gang du er ferdig med det.

Dette er spesielt viktig for spill eller apper som krever mye av telefonen din! Disse vil dra batteri selv om de ligger i bakgrunnen, og selv om det er lenge siden sist du spilte.

For å slå av apper du ikke bruker på Android må du bare dra fingeren fra hovedknappen og opp for å åpne applisten. Deretter drar du alle apper du ikke vil ha åpne opp, så lukker de seg.

5) Sett mobilen på lysløs modus

All form for lyd bruker strøm, og hvis du har mulighet kan det lønne seg å sette mobilen på lydløs modus. Dette vil jevnt over bruke mindre batteri enn om mobilen er på vanlig modus.

Om du også tar den inn i vibrasjonsfri modus vil det spare ennå mer batteri, selv om det ikke er den helt store forskjellen mellom lydløs og vibrasjonsfri modus.

Android-mobil som lader batteriet

6) Bruk headset istedenfor høyttaler for å høre på lyd

Skal du se et par klipp på YouTube, snakke i telefonen eller se på Netflix? Hvis du vil ha batteriet til å vare så lenge som mulig bør du bruke headset, ørepropper eller en annen ekstern kilde for å spille av lyd. Høyttalerne på mobilen er nemlig noen skikkelig strømtyver, og du vil merke en stor forskjell på hvor lenge du kan se på videoklipp med headset kontra om du bruker de innebygde høyttalerne i mobilen.

Det gjør ikke de helt store forskjellene om du bare ser noen snaps fra tid til annen, men om du for eksempel har tenkt å se en hel film på mobilen kan det gjøre stort utslag.

7) Slå av mobildata

Det er mange som ikke vet det, men mobildata bruker mye strøm. Mye mer enn om du bare bruker trådløst internett! Så hvis du er hjemme, på jobb, på skolen eller andre steder hvor du uansett er koblet til trådløst internett kan det være greit å gjøre det til en vane å slå av mobildata.

Selv om man kanskje ikke skulle tro det vil man merke en betydelig forskjell når man slår av mobildata, for dette er ganske heftig for batteriet.

8) Slå av varsler fra apper

De fleste apper sender varsler dagen lang, og om du har mange apper som jevnlig sender deg varsler blir det fort en stor påkjennelse for batteriet. Hver gang du mottar et varsel vil nemlig skjermen på mobilen slå deg på en liten stund. Det er bare snakk om et sekunds tid, men om du får et par hundre varsler blir det mange minutter med skjermtid ekstra.

Én enkelt varsel vil heller ikke bruke spesielt mye batteri, men om du er av dem som får hundrevis av varsler hver dag vil totalsummen av alle disse utgjøre en stor forskjell på hvor lenge batteriet ditt varer før det går tomt for strøm.

For å slå av varsler på apper må du gå til Innstillinger, velge Apper og varsler, og slå av eller begrense varslene i hver enkelt app. Det tar derfor litt tid å skulle slå av alle varslene for alle appene, men det er vel verdt tiden hvis du vil ha bedre batteritid.

Du trenger selvsagt ikke å slå av absolutt alle varslene, men de fleste av oss har i alle fall et par apper som sender varsler som vi egentlig ikke bryr oss stort om. Og da er det jo like greit å slå av varslene slik at vi får bedre batteritid på Androiden i sammen slengen.

9) Slå av trådløst internett

Trådløst internett bruker heller direkte mye strøm, men igjen er det en av de småtingene som til sammen er med på å gjøre en større forskjell. De fleste av oss liker jo å bruke internett på mobilen, men om det virkelig kniper med strøm en gang kan det faktisk være fornuftig å slå det av.

Når du slår av trådløst internett vil du ikke bare stoppe mobilen fra å bruke strøm på å sjekke etter signaler for internett, men samtidig stopper man også varsler fra apper som Instagram, Messenger og alle andre apper som bruker en del strøm på å si ifra om at det har skjedd noe.

Vær også ekstra oppmerksom på denne hvis du bor et sted hvor du er koblet til flere ulike trådløst nettverk. Mobilen bruker nemlig ekstra mye strøm om den hele tiden må bytte fra ett nettverk til et annet et, så vurder eventuelt å glemme det nettverket du sjeldent bruker.

10) Unngå ekstreme temperaturer

Batterier tåler dårlig kulde og varme, og hvis du bruker Android-telefonen når det er minusgrader ute, eller i skikkelig solstek, kan det ha mye å si får batteriet. Ikke bare vil du ha en midlertidig reduksjon av batterikapasiteten som tømmes raskere i disse situasjonen, men det vil også bli en økt slitasje på batteriet.

Så hvis det er skikkelig kaldt ute anbefaler vi å være litt forsiktig med å bruke telefonen altfor mye, og du må i alle fall regne med at den tappes for strøm mye, mye raskere enn når den brukes i vanlige romtemperaturer.

11) Slå på batterisparingmodus

Batterisparingmodus er en egen modus som følger med på alle Android-telefoner. Når mobilen når 15 % batteri vil denne modusen aktiveres automatisk, men det er også mulig å slå den på akkurat når du måtte ønske.

For å slå på batterisparingmodus åpner du enkelt nok kontrollpanelet og huker av for batterisparing.

Kontrollpanel på Android Batterisparing 1

Når du har på batterisparing vil en del av mobilens funksjoner begrenses, og du vil blant annet få varsler sjeldnere enn ellers. Så mange foretrekker å kun bruke batterisparing når de har lite batteri igjen på mobilen, istedenfor å ha den på hele tiden.

12) Slå på mørk modus (om du har OLED eller AMOLED)

Hvis du har en relativt ny mobil kan det hende at du har en OLED- eller AMOLED-skjerm. Disse fungerer litt annerledes fra vanlige mobilskjermer ved at de istedenfor å vise sorte piksler når det er sort, slår de av pikslene.

Det betyr at hvis du aktiverer mørk modus vil den slå av de fleste pikselene på skjermen, og du vil faktisk merke en skikkelig forskjellig i batteritiden!

Om du derimot har en vanlig LCD-skjerm (noe eldre og litt billigere mobiler har) vil ikke dette ha noe å si, for disse viser sorte piksler akkurat som andre farger.

13) Slå av bevegelige bakgrunner

Alt som beveger seg bruker mer strøm enn ting som ikke beveger seg, og bevegelige bakgrunner eller skjermsparere er ikke noe unntak. Hvis du vil øke batteritiden på Androiden din bør du bytte ut bevegelige bakgrunner og skjermsparere med noen som er stille. Og igjen kan du godt velge et bilde med mange sorte piksler om du har OLED eller AMOLED-skjerm.

14) Slå eller begrens av GPS

GPS er nok en ting som bruker mye mer strøm enn den burde. Et godt triks for å spare mye batteri er å slå av all GPS på mobilen, så har den ikke mulighet til å verken sende eller motta GPS-signaler. I mange tilfeller er dette selvsagt ikke mulig, så det nest beste du kan gjøre er å begrense hvilke apper som har tilgang til GPS-data.

Ved å gå til Innstillinger og velge Posisjon kan du se hvilke apper som har tillatelse til å be om posisjonsdata. Om du har noen apper som har posisjonsdata «Hele tiden» kan de når som helst sende eller motta GPS-signaler, noe som drar mye batteri.

Om du har noen litt sketchy apper her er det for øvrig god grunn til å regne med at et firma samler data om hvor du beveger deg for å selge, så det er nok en grunn til å begrense hvilke apper som har tilgang til GPS-data.

Vi anbefaler å begrense alle apper fra å ha tilgang til GPS-signaler når du ikke engang bruker appen. Dette kan ha en betydelig forbedring av batteriet ditt.

15) Slå av automatiske oppdateringer

I utgangspunktet vil de fleste Android-telefoner oppdatere både Android og apper helt automatisk, noe som ofte er veldig kjekt, men som også bruker mye av batteriet ditt.

Hvis du har et litt dårlig batteri som du vil ha til å vare lengst mulig bør du slå av automatiske oppdateringer på både Android selv fra Innstillinger, og fra alle apper på Play Butikk. Dette gjør at du selv må inn og oppdatere apper, og noen ganger kan det hende at du må oppdatere en app før du kan bruke den.

Så hvis du setter på manuell oppdatering av apper bør du gjøre det til en vane at du oppdateres dem med jevne mellomrom når mobilen er koblet til en lader. Da kan den jo stå og oppdatere alt som trengs mens den uansett får strøm fra ladekabelen.

16) Slå av Google Assistant

Google Assistant følger med på alle nyere Android-telefoner, men hvor mange av dere bruker egentlig Google Assistant i det hele tatt? Den bruker i alle fall strøm, for den hører hele tiden etter om du sier navnet dens for å be den om noe. Så det vil ha en del å si om du slår av denne funksjonen, noe du absolutt bør gjøre dersom du ikke bruker den til å begynne med.

17) Slå av automatisk synkronisering av data

Veldig mange apper synkroniserer data både i tide og utide, og dette bruker selvsagt strøm. Noen typiske apper er for eksempel OneDrive, DropBox eller andre skytjenester, samt e-poster og lignende programmer. Her vil de laste opp ting til skyen, eller laste filer ned derfra. Slikt bruker både datatrafikk og strøm!

Du kan sette alle disse appene til å ikke synkronisere automatisk, og heller velge å gjøre en manuell synkronisering når du måtte ønske det.

18) Slå av reklame!

Reklame finnes overalt på internett, og er ikke bare irriterende, men har også en tendens til å bruke strøm. Grunnen er at reklame ofte har mer bevegelige elementer enn vanlige internettsider, så man kan faktisk spare litt strøm på å slå på en adblocker eller lignende for å stoppe reklamen i nettleseren på Android-telefonen sin.

Det finnes egne apper for å blokkere reklame på Android, og det kan være fornuftig å installere en av disse hvis du vil spare batteri. Men husk at reklame også er levebrødet til oss som driver med nettsider, så det vil gå på belastning av innholdsskapere om du velger dette.

19) Ikke la e-posten sjekke etter nye e-poster konstant

Den standarde innstillingen for e-posten på Android er at den sjekker etter nye e-poster veldig ofte, og dette bruker selvsagt mye strøm. Når mobilen hele tiden sjekker om det har kommet ny e-post vil det over tid ha en del å si, og dersom du ikke egentlig bruker mobilen for å sjekke e-posten din så ofte kan det være like greit å endre denne til å sjekke sjeldnere.

Det er også mulig å endre dette til at e-postappen kun sjekker etter e-poster når du manuelt går inn på appen. Dette vil være det beste i forhold til å spare strøm.

20) Sørg for å ha oppdatert Android

Du kan spare strøm ved å ha den nyeste oppdateringen av Android. Nye oppdateringer gjør ikke bare mobilen bedre ved å legge til nyttige funksjoner, men de fikser også opp i dårlig kode som kan være et sikkerhetshull eller som kan lekke batteritid.

Det er generelt sett lurt å alltid holde Android oppdatert, og bedre batteritid er bare én av fordelene med dette.

21) Finn ut hvilke apper som bruker mest strøm

Det er lurt å gjøre seg opp en oversikt over hvilke apper som faktisk bruker mest strøm på mobilen din. Den beste måten å gjøre dette på er ved å installere en app som for eksempel AccuBattery. Denne appen lar deg få full oversikt over hvor stor %-andel av batteriet hver enkelt app faktisk bruker. Derfra kan du velge å gjøre ting som å slå av varsler fra den appen, slette appen, eller bare ha et mer bevisst forhold til hvor mye strøm appen bruker.

Dette tipset vil ikke gi deg direkte bedre batteritid i seg selv, men informasjonen fra appen vil trolig kunne hjelpe deg med å oppdage hvilke apper som er ansvarlige for det dårlige batteriet ditt, og hjelpe deg med å ta riktige valg når du skal gjøre tiltak for å spare strøm og få bedre batteritid på Android-telefonen din.

22) Slå av Bluetooth

Bluetooth bruker ikke all verdens med strøm, men den vil hele tiden bruke litt strøm for å søke etter enheter i nærheten. Hvis du bruker Bluetooth ofte er det ikke noe å bry seg stort om, men hvis du er en av dem som uansett ikke egentlig bruker Bluetooth på mobilen din bør du slå den av først som sist, så sparer du batteriet ditt for litt strøm.

Slik vet du om du må bytte ut batteriet ditt

Hvis du velger å bruke appen AccuBattery for å overvåke strømforbruket ditt, kan du også få nytte av en annen god funksjon den har. Med denne appen kan du nemlig måle hvor bra batteriet ditt er sammenlignet med hvor godt det var når du kjøpte mobilen din.

For å måle hvor godt eller dårlig batteriet ditt er må du installere appen og starte den. Deretter må du bruke mobilen helt som vanlig i minst 3 – 4 dagers tid, men jo lenger du bruker den, jo bedre blir resultatet.

Derfra må du tilbake til AccuBattery-appen og gå til fanen som heter Health. Her vil det stå et tall med % bak, og dette forteller deg hvor godt batteriet ditt er i forhold til når batteriet var nytt.

I praksis kan dette tallet fortelle deg om det er på tide å sende mobilen din inn til en aktør som Mobilverkstedet for å få byttet batterier, eller om tiltakene i denne artikkelen vil hjelpe deg. For hvis batteriet er gammelt, slitt og skadet vil det ikke hjelpe om du gjør hvert eneste tips fra denne artikkelen, for man får ikke gjort noe med et ødelagt batteri. Da er den eneste muligheten å bytte det.

Denne artikkelen inneholder annonser for Mobilverkstedet.

Les også:

Legg igjen en kommentar