Dårlig batteritid er en av de mest vanlige problemene med iPhoner, og dersom du føler at iPhonen din går tom for strøm etter noen få timers bruk er du ikke alene.
Noen ganger skyldes dårlig batteritid på iPhone at batteriet rett og slett er gammelt og må byttes ut, mens andre ganger skyldes det feil bruk. Det er nemlig mange ting man kan gjøre for å få bedre batteritid på iPhone, og med triksene nedenfor kan vi garantere at du kommer til å merke en stor forskjell!

Nedenfor har vi samlet sammen 15 ulike tips du kan prøve, og alle vil hjelpe til med å gi deg bedre batteritid på iPhonen din. Det er ikke slik at du trenger å gjennomføre alle tipsene, men jo flere du gjennomfører, jo bedre vil batteritiden din være.
1) Sørg for å ha den nyeste oppdateringen av iOS
iPhone har jevnlige oppdateringer av iOS, noe som er selve operativsystemet til enheten. Når du bruker en gammel versjon av iOS vil dette bruke mer batteri enn det nyeste, blant annet fordi mobilen hele tiden vil bruke strøm på å minne deg på å oppdatere iOS.
Det er god rutine å alltid oppdatere iOS til nyeste versjoner, og noen ganger kan man faktisk oppleve en markant forbedring av batteritiden når man oppgraderer flere versjoner. Så sørg for å sjekke om mobilen må oppdateres fra tid til annen for å sørge for å ha den nyeste versjonen av iOS installert.
2) Ikke ha på den sterkeste lysstyrken
Selve skjermen er en av de tingene som bruker aller mest strøm på både iPhoner og andre mobiler, og derfor har skjermstyrken veldig mye å si for hvor lang batteritid det er på enheten din. Om du er an av de som liker å ha på skjermen så lyst til mulig vil du merke en skikkelig forbedring av batteritiden ved å redusere skjermlyset et par hakk.
Det kan virke veldig mørkt å skru ned skjermlyset i starten, men som oftest blir man vandt til det. Som en bonus er en mørkere skjerm mye bedre for øyne også!
For å skru ned lysstyrken på skjermen på iPhone kan du enten åpne kontrollsenteret og dra slideren for skjermlysstyrke til ønsket behov, eller gå til Innstillinger og velge Skjerm og lysstyrke. Også der er det en slider du kan dra for å få ønsket lysstyrke på skjermen.
3) Slå av mobildata når du ikke bruker det
De fleste av oss har blitt godt vandt til å ha store mengder data i mobilabonnementet vårt, og det er jo kjekt å få meldinger på Messenger, e-poster og andre ting når som helst, men visste du at mobildata også er en versting når det kommer til batteritid?
Å ha på mobildata bruker nemlig en del batteri uansett om du aktivt er koblet til internett eller ikke. Dette er fordi mobilen din hele tiden søker etter datadekning for å holde seg koblet på nettverket.
Dersom du er hjemme, på skolen, på jobb eller andre steder hvor du uansett er koble til trådløst internett bør du derfor slå av mobildata. Dette vil faktisk ha mye å si for batteritiden, og noe så enkelt som dette kan faktisk forbedre batteritiden på iPhone betraktelig.
4) Sett mobilen i sparemodus
iPhone har som andre mobiler en egen batterisparemodus som er ment for å gi batteriet mye lenger levetid før det må lades igjen. Modusen heter spareblussmodus. Det er noen store ulemper med å bruke denne modusen, men dersom du har et batteri som nesten har tatt kvelden kan det være fornuftig å gjøre det til en vane å slå på sparemodus når du forlater huset og ikke kan lade telefonen på en stund.
Når iPhone er satt til spareblussmodus vil den slå av en del funksjoner, og mange av de er de samme som i resten av denne listen. Så ved å gå gjennom alle punktene på denne listen setter du på en måte mobilen i spareblussmodus permanent, men kan jo selv velge hvilke funksjoner du vil slå av eller beholde slått på.
Når telefonen har lavt batteri får du spørsmål om du vil aktivere denne modusen, men du kan også når som helst slå den på ved å gå til Innstillinger og velge Batteri. Slå slideren for Spareblussmodus til på.
5) Slett eller begrens apper som har mye bakgrunnsaktivitet
Noen apper bruker batteri jevnt over hele tiden. Et par eksempler er e-post, TikTok, Messenger, Instagram, Facebook og andre apper som hele tiden søker etter om det har skjedd noe du skal varsles om. Det er heldigvis enkelt å se hvilke apper som bruker mye batteri når du ikke bruker dem!
Gå til Innstillinger og velg Batteri. Her får du en stor oversikt over hvor mye batteri de ulike appene har brukt, og hvor mye batteri de har brukt uten å være aktive. Kanskje har du noen syndere der som du egentlig ikke bruker i det hele tatt?
Fra menyen kan du også slå av appenes mulighet til å sjekke etter oppdateringer eller varsle deg når de ikke er i bruk, noe som vil redusere hvor mye batteri de vil bruke. Aller beste er det jo å slette dem, men det er jo ikke alltid man vil det heller.
Les også: Slik sletter du apper på iPhone.
6) Slå av stedstjenester
Stedstjenester er samlebetegnelsen på når enheten din henter informasjon fra GPS eller omgivelsene for å la apper vite nøyaktig hvor du befinner deg. Ikke bare er dette ofte helt unødvendig for appens del, men det fører også til et skyhøyt batteribruk!
Vi anbefaler å slå av stedstjenester for alle apper som ikke trenger det! Må virkelig Instagram hele tiden ha informasjon om hvor du befinner deg? Som regel ikke..
For å slå av stedstjenester kan du gå til Innstillinger, Personvern og velge Stedstjenester. Her ser du en liste over alle appene som bruker stedstjenester, så her er det bare å dra slideren over til «Av» for å slå av stedstjenester for appen.
Merk at noen apper ikke fungerer bra uten stedstjenester, for du kan selvsagt ikke bruke Google Maps til å beregne hvor du befinner deg uten å ha dette aktivert.
7) Slå av bakgrunnsoppdateringer av iOS og apper
Både iOS og alle apper vil i utgangspunktet være satt til å oppdatere seg når det passer dem, helt uten å trenge godkjennelse fra deg. Ofte er jo dette veldig kjekt, men det kan være dumt om 20 apper bestemmer seg for å oppdatere seg når du ikke har mulighet til å lade på en stund.
Å oppdatere apper og iOS bruker nemlig en del batterikapasitet, og dersom du sliter med dårlig batteritid på iPhone er det fornuftig å slå av bakgrunnsoppdateringer. Gjør det heller til rutine å oppdatere apper når mobilen ligger i laderen.
For å slå av bakgrunnsoppdateringer på iPhone må du gå til Innstillinger, velge iTunes og klikke på App Store. Dra slideren for hver enkelt app vekk fra bakgrunnsoppdatering, så må du heller manuelt inn til App Store for å oppdatere dem i fremtiden.
8) Ikke ha bevegelige bakgrunner
Det er mange som liker å ha bevegelige animasjoner istedenfor et stille bakgrunnsbilde. Dette er jo hyggelig, men det er ingen hemmelighet at dette også bruker mye mer batteri enn om du bruker et vanlig bilde som bakgrunn.
Det kan derfor vært lurt å bytte fra en bevegelig bakgrunn til en stillestående bakgrunn for å forbedre batteritiden på iPhonen din.
9) Slå av apper som er i bakgrunnen
Apper som kjører i bakgrunnen kan bruke batteri uten at du vet om det, og problemet blir spesielt stort dersom du aldri slår av apper ordentlig slik at det kjører 20+ apper i bakgrunnen. Dette gjør både mobilen din tregere samtidig som det bruker mer strøm enn om du slår av appene.
For å slå apper helt av trenger du bare å trykke raskt to ganger på hjemknappen. Sveip appene du vil slå helt av opp, så lukker de seg. Da vil de ikke bruke strøm eller ta opp prosessorkraft fra mobilen din før du åpner dem igjen.
Ulemper med å lukke apper helt er at de må lastes inn på nytt når du åpner dem igjen. For de fleste apper spiller ikke dette noen rolle, men om du for eksempel har et spill med lastetid kan det være greit å ha det åpent hvis du har tenkt å bruke det igjen om ikke så lenge.
10) Stopp e-posten fra å sjekke etter nye mailer hele tiden
De fleste ha slått på slik at e-postenappen hele tiden søker etter nye e-poster. I noen tilfeller kan det være nyttig, men det er heller ingen tvil om at dette bruker mye strøm. Du kan enten sette intervallene den søker etter nye e-poster til å være sjeldnere, eller gå så langt som å bare se etter nye e-poster når du selv går inn på appen og bruker den.
For å endre på hvor ofte e-postappen sjekker etter nye e-poster må du gå til Innstillinger og velge Mail, kontakter og kalendere. Klikk på Hent nye data, og velg hvor ofte du eventuelt vil hente data, eller velg Manuelt for å kun gjøre det selv.
11) Begrens hvilke apper som får sende forespørsler om data i bakgrunnen
Det er ikke bare e-post som har mulighet til å søke etter data i bakgrunnen. Også Messenger, TikTok, Instagram og alle andre apper som gir deg varsler hvis du mottar en like, kommentar eller lignende har som regel også denne funksjonen slått på, og dersom du får varsler ofte nok eller har mange av disse appene kan det ha veldig mye å si for batteriet ditt.
Du kan slå av mulighetene for appene til å hente data i bakgrunnen fra innstillingene til hver enkelt app, så det er litt jobb, men vel verdt det. For trenger du egentlig å få varsel hver gang noen liker et innlegg på Instagram?
12) Slå av Airdrop
Airdrop er jo artig, men bruker også alltid strøm. Dersom du mer eller mindre aldri bruker Airsrop kan du like greit slå den av, og heller slå den på igjen hvis du trenger det.
Du kan slå av Airdrop ved å åpne kontrollsenteret og dra slideren for Airdrop til «Av».
13) Slå av Bluetooth
Bluetooth er også en funksjon som hele tiden drar litt strøm, da den hele tiden søker etter andre Bluetooth-enheter i nærheten. Så hvis du ikke egentlig har noen dingser som er koblet til mobilen med Bluetooth kan det være fornuftig å slå det av når du ikke bruker det.
Bluetooth slås også av ved å åpne kontrollsenteret og drar slideren til Av-posisjon.
14) Slå av alle bevegelige widgets
Har du widgeter som beveger seg i bakgrunnen eller på skjermen før du låser den opp? Det kommer vel ikke som noen overraskelse at alt som beveger seg bruker mer strøm enn en stille skjerm, så det kan være lurt å slå av widgeter du ikke egentlig har behov for.
15) Ikke ha mobilen for kaldt eller for varmt
Batteriet til iPhone er laget for å fungere best i normale temperaturer, og vil fungere svært dårlig om det utsettes for sterk kulde. I praksis betyr det alt under 0 grader, og alt over 35 grader. Det betyr at det kan være problematisk å bruke mobilen utendørs når det er midt på vinteren, og man vil uten tvil merke at batteriet tømmes mye raskere om du bruker iPhonen når det for eksempel er 10 minusgrader.
Hvis mobilen ikke er i aktiv bruk tåler batteriet kulden bedre, så vi anbefaler å unngå bruke mobilen mer enn du må når du er utendørs i kuldegrader på vinteren.
Hva med å ha med en powerbank?
Hvis du har problemer med for lite batteritid på iPhonen din anbefaler vi alltid å ha med seg en powerbank i lomma, ryggsekken eller veska. Disse er kanskje kjent for å være både trege og ikke ha plass til mye strøm, men dette er bare en gammel myte fra noen år siden når de var relativt nye.
En moderne powerbank til rundt 900kr som denne kommer med nok kapasitet til å lade en iPhone rundt 5 ganger før den selv må lades, og kommer selvsagt med QuickCharge-løsninger som lar deg få mobilen fulladet på rekordtid. Med en slik trenger du ikke å være like livredd for at mobilen skal gå tom for strøm, for da er det bare å koble inn Lightning-kabelen for å få den fulladet på et kvarters tid.
Om dette ikke er nok må du bytte batteri
Hvis du har prøvd en god håndfull av tipsene i denne artikkelen uten at batteriet har blitt godt nok kan det faktisk tyde på at batteriet ditt er ødelagt. Batteriet har nemlig en viss levetid, og det er helt vanlig at de må byttes ut etter 4 – 5 års bruk.
På litt eldre iPhoner er det relativt enkelt å bytte batteri selv. Da trenger du bare å bestille et nytt batteri fra en aktør som Mobilverkstedet, så får du dette levert i postkassa. Skru opp dekselet på iPhonen og bytt fra det gamle til det nye batteriet, så er det fikset.
Det er også mulig å bestille profesjonell service på iPhonen hvor man får byttet batteriet. Prisen avhenger stort av hvilken type iPhone du har, men koster typisk et sted mellom 500 og 800 kroner. For å gjøre dette sender du enkelt nok mobilen inn til Mobilverkstedet i posten, så venter du noen dager mens de bytter batteriet for deg, og sender den i retur. Veldig enkelt og greit, så har du et splittert nytt batteri som fungerer like bra som første gang du kjøpte mobilen!
Om du bare har hatt mobilen i et år eller to kan det derimot være fornuftig å kontakte de du kjøpte mobilen fra, for batterier skal fungere bra lenger enn dette.
Denne artikkelen inneholder annonser for Kjell & Company og Mobilverkstedet.