Når man har frukttrær som et pæretre i hagen er det viktig å beskjære det, gjerne årlig. Dette er viktig for å gi treet muligheten til å produsere så mye frukt som mulig, og unngå at det investerer energi i å lage greiner som ikke har mulighet til å lage frukt. I tillegg er det jo lurt å unngå at treet vokser seg så altfor høyt.
Men hvordan skal man egentlig beskjære et pæretre for at det skal vokse seg til å lage så mange og så gode pærer som mulig?
Når man skal beskjære et pæretre er trikset å fjerne store greiner som blokkerer lyset til de fruktgivende greinene. Ofte betyr det store greiner som vokser mot toppen av treet. Kutt disse så nærme stammen som mulig, og ha som mål at det skal være godt med lys til alle greinene på treet, ikke bare de som er øverst.
Ved å beskjære disse sørger man for at alle greinene får lys, og pærene får mye mer soltimer i løpet av sommeren. Det betyr større, flere og søtere pærer! De øverste greinene man beskjærer er som regel ikke spesielt fruktgivende uansett, så man «taper» ikke noe på å fjerne disse.
Pass på at alle greiner som pleier å produsere pærer har godt med lys, og beskjær heller for mye enn for lite.
Ellers er det lurt å fjerne greiner som er så høyt oppe at du ikke får tak i frukten, med mindre du gidder å finne frem stigen for å plukke pærer da.
Det kan også være lurt å fjerne greiner som vokser loddrett opp eller ned, da disse ikke kommer til å egne seg til å produsere pærer selv om de blir store. Mange liker å fjerne greiner som henger lavt også. Dette kan nemlig føre til at greinen faller ned mot bakken og er i veien for gressklipperen eller lignende, og kan føre til at man får grevling og andre dyr i hagen som forsyner seg av frukten.
Man bør beskjære pæretreet på tidlig våren, så tidlig som mulig, men etter at du er ganske trygg på at det er over 0 grader på natten. Dette er for å unngå at de nyskjærte greinen får frostskader. I gamle dager var det vanlig å beskjære pæretrær på høsten, men nå har vi gått bort fra dette. Grunnen er at det er økt sjanse for skade på treet og sykdomsangrep når man beskjærer det på høsten, så det er bedre å at det på våren.