Microsoft Word er en del av Microsoft sin Office-pakke, og brukes av ekstremt mange. Til tross for hvor populær den er koster det ganske mye penger, og en enkelt privatperson må betale omtrent 650 kroner i året for en lisens.
For mange er disse pengene vel verdt det, mens andre synes det er litt vel mye å betale for tilgang til dataprogrammer. Heldigvis for de som ikke vil betale for MIcrosoft Word så finnes det helt gratis alternativet. Og vi snakker selvsagt ikke om å laste det ned ulovlig eller noe sånt, vi snakker derimot om konkurrenter som har laget lignende programmer som Microsoft Word, men som har gitt dem ut gratis istedenfor å ta betalt for dem.
Nedenfor har vi samlet noen av de beste gratis alternativene til Microsoft Word. Vi starter med de mest populære og mest brukte øverst på listen, og jobber oss ned mot andre alternativer lenger nede.
Apache OpenOffice
Apache OpenOffice er trolig det mest kjente gratisalternativet til Microsoft Word, og gjør mye av jobben veldig godt. Dette er et program som du laster ned på maskinen din og bruker derfra, akkurat som Word. Selve opplegget er nesten kliss likt, men for mange vil nok OpenOffice sitt design føle litt mer gammeldags enn Word sitt.
Ellers er det stort sett kun likheter, og nesten ingen ulikheter. Du kan bruke OpenOffice omtrent som Word, og når du først blir kjent med OpenOffice er det vanskelig å gå tilbake igjen. Programmet fungerer knallgodt uten å kræsje ofte i det hele tatt, så her er det bare å fokusere på å skrive!
Man kan laste ned Apache OpenOffice fra de offisielle nettsidene deres.
OpenOffice er som sagt helt gratis, og du verken betaler eller ser annonser når du bruker det. Dette er ordentlig gratisprogramvare som er laget for å være helt 100 % gratis, og kommer alltid til å være det. Kildekoden er åpen, så du kan til og med være med på å utvikle programmet selv om du ønsker det.
Det finnes en norsk språkpakke til OpenOffice som fungerer veldig bra. Denne kan lastes ned fra samme nettsiden som over. Bare velg norsk når du skal laste ned programmet, så kommer den automatisk med på nedlastningen.
I tillegg til å være et alternativ til Word inkluderer også OpenOffice-pakken muligheter for presentasjoner (PowerPoint), regneark (Excel), tegninger, databaser og matematiske utregninger. Så her får du et gratis alternativ til hele Office-pakken fra Microsoft i samme slengen.
Google Docs
Google Docs har utviklet seg til å bli et godt alternativ til Word for mange, men det er også noen store forskjeller mellom Google Docs og Word som kanskje er problematisk for en del brukere. Google Docs er nemlig først og fremst nettbasert, og man må gå til nettsiden til Google Docs for å bruke programmet.
Alt du gjør på Google Docs lagres i skyen på Google-kontoen din, og det er ikke mulig å bruke lokale filer med .doc eller .dox-ending her på samme måte som i Word.
Det er mulig å bruke Google Docs offline ved å laste ned en utvidelse, og sette den i offline-modus. Til tross for at dette lar deg redigere og endre dokumenter uten internett merker man raskt at dette er et program som er ment for å brukes sammen med skyen, så det er ikke spesielt godt i offline-modus over tid.
Les mer: Slik bruker du Google Chrome i offline-modus.
Dersom du er en av dem som liker å bruke skyen er det derimot et godt skriveprogram som gjør at du har tilgang til filene dine hvor enn du er. Selve skriveprogrammet er stabilt og fungerer godt, så det er fint å bruke til å skrive dokumenter med.
Google Docs er helt gratis, og kan brukes fra nettsidene deres.
Libre Office
Libre Office er egentlig bare en forgreinet versjon av Apache OpenOffice. For noen år siden var det nemlig litt uenighet i OpenOffice-miljøet om retningen de skulle ta prosjektet videre i. Resultatet ble at de delte seg, så nå har vi to programmer istedenfor ett.
Den store forskjellen mellom Libre Office og OpenOffice er at Libre Office har en del mer avanserte funksjoner. Så om du liker å ha tilgang til mange flere ulike innstillinger og ting du kan endre på, så kan Libre Office være et bedre valg enn OpenOffice. Folk flest kommer neppe til å bruke mange av disse funksjonene, men det kan likevel være et godt valg for noen.
Det er heller ikke slik at man «taper» noe på å velge Libre Office, for alle grunnfunksjonene som finnes i OpenOffice er med på Libre Office. Så du kan helt fint laste ned Libre Office og bruke det til å skrive jobbdokumenter eller tekster uten å tenke noe mer over det.
Libre Office kan lastes ned ved å klikke her. Også her er det en norsk språkpakke som kommer med automatisk når du laster den ned fra den norske siden, så du trenger ikke å ha den engelske utgaven.
Microsoft Word Online
Det er kanskje litt rart å nevne Microsoft Word Online som et alternativ til Microsoft Word, men det er det likevel. Microsoft Word Online er mer eller mindre Microsoft sin konkurrent til Google Docs, og lar deg bruke Word gratis i nettleseren din! Alle dokumenter lagres i skyen på Microsoft-kontoen din, og kan åpnes hvor som helst.
Det er jo kjekt å kunne bruke slike skytjenester, men for mange er de neppe en ekte erstatning til Word i seg selv. Men her kan man i alle fall åpne og lagre .docx-dokumenter, selv om det ikke er mulig å bruke Microsoft Word Online rett fra skrivebordet og filer på datamaskinen som man kan med vanlig Word. Akkurat som med Google Docs må de lastes opp i skyen før man kan jobbe med dem.
Du kan komme til Microsoft Word Online ved å følge denne linken.
Valg av gratis tekstbehandler til Mac
Hos Mac er det kanskje mest vanlig å bruke TextEdit. Det er jo ikke et direkte alternativ til Word i de fleste tilfeller, men det er greit å nevne at det finnes et godt tekstbehandlingsprogram til Mac. Dette programmet er gratis, og følger med de fleste Mac-installasjoner. Det er langt ifra like full av funksjoner som Word, men det fungerer likevel godt til vanlig arbeid.
Ellers fungerer også både Libre Office, Google Docs, og OpenOffice på Mac, så man er ikke tvunget til å bruke verken TextEdit eller Microsoft Word der. Det er verdt å merke seg at man kan kjøpe Microsoft Word selv til Mac, men det koster jo fortsatt like mye penger.
Er skybaserte løsninger for skriveprogrammer fremtiden?
De store aktørene ser ut til å fokusere mer og mer på skybaserte løsninger, og det legges mye ressurser i produkter som Word Online og Google Docs. Denne teknologien vil trolig bare bli bedre og bedre fremover, så det er enkelt å tenke seg at slike skybaserte tekstbehandlere vil kjøre direkte i nettleseren i fremtiden, og at egne programmer gradvis blir mer sjeldent.
Nå kan jo ingen spå hva som faktisk skjer i fremtiden, men det er nok ikke så dumt å gjøre seg kjent med de ulike skybaserte tekstbehandlerne.
Slik kjøper du Microsoft Word
Dersom du ikke liker noen av de gratis alternativene til Microsoft Word er det jo selvsagt et alternativ å kjøpe en lisens. Det finnes i utgangspunktet to lisenser: én som gir deg en permanent lisens til å bruke Word, Excel, PowerPoint og OneNote på én datamaskin. Ulempen er at du ikke får oppdateringer over tid, og kan heller ikke bruke lisensen på flere maskiner dersom du har det.
Den andre lisensen er et slags abonnent. Her betaler du en fast sum hvert år, og får tilgang til Office-pakken i dette tidsrommet. Fordelene er at du kan bruke det på flere maskiner, men ikke samtidig, og får stadige oppdateringer etter hvert som Microsoft utvikler nye versjoner av programvaren. Prisen er ca. 650 kroner i året.
Hva er nettsted???