Beste reptil for nybegynner – hvilken reptil bør være den første man skaffer?

Å drive med reptiler er en krevende hobby, da de trenger stabile boforhold som krever at man setter seg godt inn i kravene til den arten man holder. Her i Norge er det omtrent 20 ulike reptiler som er lovlig å holde, inkludert både slanger, skilpadder, gekkoer og agamer, og alle disse har altså helt ulike krav.

Akkurat som med andre dyr er det selvsagt noen arter som er mer krevende enn andre, og derfor også noen som egner seg bedre for nybegynnere enn andre. La deg likevel ikke lure; selv de enkleste artene krever at man setter seg godt inn i behov og adferd før man skaffer dem.

De enkleste firfislene å holde

Til sammen er det 7 ulike firfisler man kan holde i fangenskap lovlig her i Norge, og et par stykker regnes som gode kandidater for nybegynnere som vil ha sin første reptil.

Den klassiske nybegynnerreptilen er jo leopardgekko. Dette er en enkel art som de fleste klarer å få til å trives. De må ha et ørkenterrarium, noe som er det enkleste habitatet å få til. Selve leopardgekkoen er nokså billig, og kommer i mange kule fargevarianter. Den største utfordringen med disse er at de kun spiser levende insekter, men med litt planlegging blir det sjeldent problematisk.

Vanskelighetsgrad for leopardgeeko: 1/5.

Les også: Pris på leopardgekko – totalsum for innkjøp og alt utstyr forklart.

Et annet godt alternativ for deg som vil ha din første firfisle er kranset gekko. Også disse har 1/5 på vanskelighetsgraden, men er kule firfisler som må ha et tropisk habitat. Denne regnes som perfekt for nybegynnere, og er både hardfør, relativt billig og er enkelt å ha med å gjøre.

Det er også flere arter som regnes som 2/5 på skalaen over hvor vanskelig de er å holde. Disse krever litt mer, men likevel er de såpass greie å ha med å gjøre at man fint kan holde dem som sin første firfisle. Disse 2/5 firfislene er Skjeggagam, dvergvaran, pigghaleagam, perlefirfisle og stor daggekko. Så om du har lyst til å holde en firfisle som ikke er en gekko har du noen gode alternativer her, men sett deg godt inn i arten du ønsker deg før du kjøper den.

De enkleste slangene å holde

Det er flere ulike arter slanger som egner seg godt for nybegynnere. Her kan man generelt sett si at snokene er enkle å ha med å gjøre, og derfor gode nybegynnerslanger, mens alle de andre ikke-snokartene er mer krevende.

Nybegynnere bør derfor vurdere å skaffe seg enten en melkesnok, en kornsnok, eller en kongesnok som sin første slange. Alle disse tre regnes som 1/5 på skalaen over hvor vanskelig de er å holde. Disse er alle hardføre, enkle å få til å spise (noe som kan være et problem for visse slanger siden man ikke kan fôre dem med levende dyr), og ganske enkle å innrede terrariet for. Ellers har de stort sett et rolig gemytt, og tåler godt å bli håndtert.

Les mer: Så mye koster det deg å kjøpe en slange!

Pytoner og boaer er alle litt mer krevende å holde, og alle disse artene har større krav til deg som eier enn det noen av snokene har. Både kongepyton, teppepyton og hagetreboa er arter som regnes som 2/5, så disse kan også greit holdes av nybegynnere.

Les mer: 11 ting du må ha når du skal holde reptiler.

De enkleste skilpaddene å holde

Det er tre arter skilpadder som er lovlige i Norge per 2020, og ingen av disse er spesielt mer krevende enn de to andre. Her regnes alle tre artene for å være 3/5 på vanskelighetsgraden, så alle tre krever at man setter seg veldig godt inn i behovene deres.

Les også:

Legg igjen en kommentar