Det er veldig mange som velger å finansiere bilkjøp med et vanlig billån. Dette er en type lån med sikkerhet hvor banken eller låneaktøren har bilen din i pant.
Dersom du ikke betaler lånet til avtalt tid kan låneaktøren kreve et tvangssalg av bilen for å dekke lånet ditt, og dermed har de større sikkerhet enn når man låner penger uten å sette noe i pant.
Så lenge du betaler lånet som du skal er det ikke farlig å ha lån med sikkerhet, og tvert imot er det også flere fordeler med det. Du får nemlig lavere rente og bedre vilkår for lånet når du har sikkerhet, så det er mye penger å spare på å velge et slikt lån for å finansiere bilen din.
De fleste av oss er kjent med at man må ha minst 15 % egenkapital for å få lån til bolig, men hvordan er det egentlig med egenkapital ved billån?
Det er ikke krav til egenkapital når man tar lån til bil ellet annet kjøretøy, og mange banker og låneaktører tilbyr å låne hele summen ved kjøp av bil. Dette forutsetter selvsagt at man har økonomi som er god nok til å få innvilget lånet.
Du kan med andre ord søke om å få billån for å kjøpe deg en bil selv om du ikke har så mye som en krone i egenkapital. Det skal nevnes at du får en høyere rente når du tar et billån uten egenkapital.
Generelt sett kan man forvente å få best rente om man har 35 % eller mer av kjøpesummen selv. Dette er fordi lånet da får en lavere risiko for banken eller lånaktøren, og de kan gi en lavere rente på lånet ditt siden de nesten garantert får alle pengene sine uansett.
Pass på at du ikke sitter igjen med både salg av bil og restgjeld!
Dersom du låner penger til å kjøpe bil uten å ha noen egenkapital setter du både deg selv og banken i risiko. Dersom du ikke klarer å betjene lånet vil banken kunne tvinge deg til å selge bilen, og et tvangssalg gir ofte en lavere sum enn om du selger den med litt bedre tid.
Biler har også en tendens til å tape seg i verdi for hvert år som går, og det er ikke umulig at de taper verdi raskere enn du rekker å betale ned lånet.
I verste fall kan man havne i den situasjonen hvor man selger bilen, enten det er fordi du ikke vil ha den lenger eller fordi du må, og sitter igjen uten bil, men fortsatt gjeld fra lånet. Og selv om bilen er solgt vil jo banken ha igjen de pengene du fortsatt skylder dem, og dette er ofte en kjip situasjon.
Vi anbefaler å tenke nøye over dette før du tar opp lån til bil uten egenkapital. Det er aldri noe gøy å ha et lån som er høyere enn verdien på den gjenstanden som er sikkerhet for lånet, for dette innebærer alltid en stor risiko.
Hvem kan få billån uten egenkapital?
For å få billån uten egenkapital stilles det stort sett strenge krav til søkeren. Man må ha en økonomi som tilsier at man fint skal klare å betjene lånet, for dette er et relativt høyrisikolån for banken, så da vil de passe på at du har en fast og stabil inntekt over tid.
Dersom du stiller med oppspart egenkapital vil de kunne stille lavere krav til deg som søker om billånet, da dette betyr lavere risiko for banken.
Ellers er det bare å være myndig, ikke ha noen betalingsanmerkninger, og jevnt over ikke være noen risiko for banken som skal låne ut penger.
Selve bilen vil også ha en del å si. Biler som åpenbart kommer til å falle stort i verdi vil være vanskeligere å få låne penger til uten egenkapital enn biler hvor det tradisjonelt sett ikke har vært like stort verditap.