For veldig mange av oss lever hyttedrømmen i beste velgående. Å spare opp til en fritidsbolig er givende for mange, men når hyttene koster 4 – 5 millioner i de mest populære hytteområdene føles det litt håpløst.
Det er derimot absolutt mulig å få tak i billige hytter, og det er mange hytter i prisklassen 600 – 800 tusen kroner. For et par år siden var det ikke uvanlig å se de i ennå litt lavere prisklasse, men etter pandemien i 2020 ble prisene dyttet opp et par hakk.
Med litt sparing kan derimot 800 000 kroner være mulig for de aller fleste av oss, men hvor finner man egentlig så billige hytter?
Det er egentlig hytter til under én million kroner i hele Norge, men du må bevege deg litt vekk fra de mest populære hytteområdene. Dersom du tåler å kjøre bil i 20 minutter før du kommer frem til skisenteret er det absolutt muligheter, selv i populære hytteområder som Hallingdal. Standarden er også en del enklere, selv om du ofte kan få med både innlagt strøm og vann i denne prisklassen.
Hva kan man forvente fra en hytte til under millionen?
Når man kjøper en hytte til under 1 million kroner kan man ikke regne med store, moderne hytter, men heller gamle hytter fra 6-, 70-, og 80-tallet med litt enkel standard. Her snakker vi typiske trevegger, enkelt kjøkken i gammel stil, og asketisk oppbygning.
Det er vanlig at selv hytter i denne prisklassen har innebygd strøm, for strømløse hytter har begynt å bli relativt sjeldent nå om dagen. Det er ikke like vanlig at de er koblet til avløp eller vann, så ofte man må regne med å måtte hente vann fra en pumpe i nærheten. Det er ofte mulig å pumpe etter grunnvann hvis du vil ha vann nærmere hytta, men det koster jo en del tusenlapper.
For en hytte til rundt en million kroner kan du forvente en helt grei hytte som fungerer som den skal. Selv om du bare betaler 700 000 kroner bør hytta i utgangspunktet ikke kreve store oppussingsprosjekter, men heller kun normalt vedlikehold.
Hvis det mangler elektrisitet på hytta er ofte solceller og annen fornybar energi et godt alternativ. Dette er nok til å kunne drifte lys og enkel elektronikk, selv om det er for ustabilt å bruke til oppvarming eller andre krevende oppgaver.
Aller billigst helt i nord, og i Innlandet
Hvis du vil ha mest mulig hytte for minst mulig penger bør du rette blikket mot fylkene Innlandet og Troms og Finnmark. I disse to fylkene er det jevnt over billigst med hytter, noe som også har med at det er her det generelt sett er lengst unna storbyer.
I begge disse fylkene har man et overraskende stort utvalg av hytter til under 700 000 kroner!
Kan man få hytte til under 300 000 kroner?
Det finnes hytter som selges superbillig til 200 – 300 000 kroner, og det er absolutt mulig å kjøpe seg en av disse. Problemet er bare at disse som ofte er langt vekk fra bilvei, trenger mye oppussing, og gjerne ikke har innlagt vann eller strøm.
Dersom du er nevenyttig og synes halve sjarmen med hytte er å bygge den og fikse ting som faller sammen, kan det være helt topp å kjøpe seg en slik hytte. Disse blir gradvis mer sjeldne, men det er absolutt mulig å få tak i en slik forfallen billighytte om du har litt tålmodighet og ikke er redd for å kjøpe hytte langt vekk fra folk flest.