Alle som skal ha førerkort for bil eller andre kjøretøy med ta både kurs og kjøretimer med en trafikklærer, og gode kjørelærere er utrolig viktig for å gi oss et samfunn med trygg trafikk.
Om du er interessert i kjøring, bil, motor, trafikk, og ikke minst sikkerhet, så kan trafikklærer være det perfekte yrket for deg! Men hvordan blir man egentlig trafikklærer?
For å bli trafikklærer må du ta et toårig studium som heter «Trafikklærer» hos et godkjent universitet eller høyskole. I tillegg trenger du å ha hatt førerkort i minst 3 år sammenhengende, kunne fremlegge en politiattest, og oppfylle helsekrav fra Statens vegvesen.
Ettersom utdanningen foregår på et universitet trenger du altså å ha vanlig studiekompetanse for å søke deg inn. Per februar 2021 er det to skoler som tilbyr utdanning som trafikklærer:
- OsloMet. Her er studiested Kjeller på Lillestrøm, og hadde i 2020 en poenggrense på 49,9 poeng. Det er 25 plasser.
- Nord Universitet. Her er studiestedet Stjørdal, omtrent en halvtime unna Trondheim.
Begge utdanningene gir til sammen 120 studiepoeng over 2 studieår, og kvalifiserer deg til å jobbe som autorisert kjørelærer. Du må fremlegge politiattest og bevis på at du har hatt førerkort klasse B i minst 3 år sammenhengende ved studiestart. Sistnevnte beviser du enkelt ved å ta bilde av førerkortet ditt eller ber om bekreftelse fra Statens vegvesen.
Når du er ferdig med utdanningen må du søke om autorisasjon hos Statens vegvesen, hvor du må fremlegge utdanningen og helseattest (samme som for å kunne kjøre det kjøretøyet du skal undervise i).
I utgangspunktet er du kun kvalifisert for å være kjørelærer for klasse B etter endt utdanning, for i tillegg til utdanningen kreves det spesifikke kurs for å kunne undervise i spesielle klasser kjøretøy.
Så hvis du skal jobbe som kjørelærer for tunge kjøretøy krever det litt ekstra kursing, men dette er sjeldent spesielt tidskrevende når man allerede har selve utdanningen. Mange gjennomfører disse kursene mens de er i arbeid på dagtid.
Spørsmål og svar om å bli kjørelærer
For å bli kjørelærer kreves det en utdanning som tar to år.
Å jobbe som kjørelærer passer for deg som er interessert i bil, trafikk og trafikksikkerhet. Du må være opptatt av å hjelpe andre med å bli bedre sjåfører, og tåle mye sittestilling i løpet av arbeidsdagen.
Det er faktisk en del kjørelærere som får jobb selv før studiene er avsluttet, så det regnes som relativt enkelt å få jobb. Men det spørs selvsagt veldig på hvor i landet du bor og om det er nok kjørelærere akkurat der du vil bosette deg.
Det koster ingenting å utdanne seg til kjørelærer, foruten den vanlige studieavgiften som ligger på rundt 500 kroner per semester.
Søknadsfristen for å søke på utdanning til å bli trafikklærer er 15. april hvert år, samtidig med alle andre søknadsfrister for utdanninger ved universiteter og høyskoler.
I 2020 var opptaksgrensa for å komme inn på studiet for å bli kjørelærer på 49,9 poeng, noe som betyr at du trengte et snitt på nesten 5 for å komme inn. Det er ingen førstegangskvoter på kjørelærerstudiet.
I tillegg til selve poengkravene fra studiekompetansen kreves det politiattest og bevis på at du har hatt førerkort klasse B i minst tre år sammenhengende innen 1. august det året du søker som student.
Det er teoretisk mulig å utdanne seg til kjørelærer uten å ha studiekompetanse, og dette foregår da via et system som heter realkompetanse. Her må du i praksis kunne dokumentere tre års arbeidserfaring som er relevant for å bli kjørelærer. Det kan fungere om du har jobbet som yrkessjåfør.
De fleste som tar trafikklærerutdanning tar også jobb som kjørelærer, men det finnes også noen andre stillinger. Man kan for eksempel jobbe med trafikksikkerhet i skolen, jobbe med offentlig forvaltning knyttet mot trafikk, jobbe i transportbedrifter, eller få jobb som førerprøvesensor ved Statens vegvesen.
Det er Statens vegvesen som sender ut autorisasjon for å bli trafikklærer. Dette må du søke om via søknadsskjema som leveres hos Statens vegvesen.
For å bli autorisert kjørelærer trenger du følgende:
– Førerrett i den klassen du skal undervise i minst tre år sammenhengende.
– Fylle helsekravene for denne klassen kjøretøy.
– Ha godkjent utdanning.
Å utdanne seg il kjørelærer er en vanlig utdanning på lik linje med alle andre studier på universitetet og høyskolen, så det er helt mulig å søke om studielån mens du studerer trafikklærerfaget.
Gjennomsnittlig årslønn for kjørelærere i 2020 var på 543 000 kroner. Som nyutdannet kan du nok forvente litt lavere lønn til å begynne med, men jevnt over er det altså ganske god lønn i forhold til hvor lang utdanningen er.