Få ting er like koselig som å sitte foran bålpanna i hagen en hel sommerkveld, men idyllen blir raskt litt ødelagt når det er hundrevis av mygg som svermer rundt dere og fyller dere alle opp med myggstikk som kommer til å klø noe helt vanvittig!
Det er aldri noe gøy med mygg, og det er litt sprikende råd for hvordan man skal bli kvitt mygg. Noen fungerer veldig godt, mens andre har relativt dårlig effekt.
Den beste måten å bli kvitt mygg på er ved å bruke sterke lukter. Mygg og mange andre insekter hater mange typer sterke lukter som ofte lukter godt for oss mennesker. Mygglys som tennes opp fungerer ofte veldig godt når man er utendørs. Bål og røyk fungerer også godt for å bli kvitt mygg.
Mygglys kjøpes på apoteket, eller på steder som Coolstuff som har et veldig godt mygglys som kan brenne i opptil 60 timer. Da holder det gjennom store deler av sommeren, så er det bare å fyre opp lyset når dere merker at myggen begynner å dukke opp for kvelden.
Et godt mygglys kan klare å holde myggen unna området hvor dere sitter, selv om den aldri vil være 100 % effektiv. Den kan derimot fint klare å redusere antall myggbitt fra store mengder til kun noen få bitt, så den gjør jevnt over en god jobb.
Mygglys er derimot ikke det eneste som hjelper med å holde myggen unna, selv om det kanskje er det mest effektive man har. Å tenne opp et bål kan også fungere godt, og til og med sigaretter fungerer. Grunnen er enkelt nok at all røyk er veldig plagsom for myggen, og er med på å holde myggen vekk.
Vi anbefaler selvsagt ikke å fyre opp sigaretter for å bli kvitt myggen, så da er det bedre å fyre opp et bål. Dette er jo veldig fint for kosens skyld også, og vil ha en god effekt mot mygg, selv om dette heller ikke er 100 % sikkert.
Bruk myggmiddel på kroppen din
I tillegg til å sette opp et mygglys som skremmer vekk myggen kan du også bruke myggmiddel på kroppen din. Dette selges for eksempel hos Farmasiet, og kommer som roll-on eller spray. Disse inneholder virkestoffet DEET (N,N-dietyl-meta-toluamid) som myggen hater.
Når du har sprayet myggmiddel med DEET på kroppen er det liten risiko for at du blit stukket av mygg, for dette har en god effekt som er godt dokumentert av forskning.
Husk at du ikke trenger å spraye hele kroppen, men kun de utsatte områdene. Så da for eksempel nakken, anklene, leggene, hendene dine og andre områder som ikke er dekket til. Barn under 3 år skal ikke ha myggspray eller andre myggmideler med DEET.
Man bør også vurdere om man skal ha tykkere klær på seg, og forskning på mygg har vist at de flyr mot mørkere klær mye oftere enn om man har lyse klær. Så litt tykke, hvite klær gir god beskyttelse mot myggbitt.
Fungerer myggfjernere med lyd?
Det finnes produkter som hevder at de sender ut lyder som får myggen til å forsvinne. Dette er svært lave lyder som vi mennesker ikke kan høre, så i teorien høres det jo fint ut.
Problemet med myggfjernere med lyd er at de trolig ikke har noen betydelig effekt. Det er ingen tester som har klart å bevise at de har noen effekt, men det er flere tester som har tydet på at det ikke er noen forbedring med en slik. Derfor anbefaler vi heller en myggfelle (mer om disse nedenfor), myggfjernere med lukt, eller røyk fra et bål.
Myggfelle kan fungere bra, men er dyrt
Det finnes også produkter som heter myggfeller. Disse fungerer ved å utgi en luftfri strøm av karbondioksid. Dette tiltrekker myggen slik at myggen havner inne i fellen, og når den er nærme nok er det et innsug som drar den inn i fellen. Det er altså nesten som en slags stor støvsuger med lukt for å lokke myggen.
Myggfeller fungerer ved å fjerne myggen helt fra et område ved at man har den stående på i 4 til 6 uker på samme sted. Da sluker den vekk all myggen i hele områder, og man merker en betydelig reduksjon i hvor mange mygg det er der.
Grunnen til at dette fungerer så bra er at myggen nesten alltid holder seg noen få meter fra hvor den ble klekket, så i prinsippet kan du utrydde all myggen i hagen ved å bruke en god myggfelle.
Problemet med myggfeller er derimot at den er veldig dyr. Å kvitte seg med mygg fra hagen med en myggfelle er effektivt, men koster fort 5 til 15 000 kroner. Så det fungerer bra, men mange synes jo at denne prisen er litt for stiv for å få en myggfri hage.
Forebyggende tiltak mot å få mygg i hagen
Ettersom mygg er veldig lokalt forankret kan du klare å redusere bestanden med noen enkle tiltak. Du vil neppe klare å kvitte deg med all myggen via forebyggende tiltak, men hvis du er mye plaget med store mengder mygg i hagen din kan du i beste fall oppleve en stor forskjell.
Den beste måten å forebygge mot mygg er ved å fjerne alle små dammer eller steder hvor det samler seg vann. Når snøen smelter og det ligger små vanndammer igjen vil hunnmygg legge egg her, og du kan få en skikkelig myggoppblomstring. Så hell ut vann fra tomme blomsterpotter og alt sånt i hagen din for å forebygge mot mygg.
Disse forebyggende tiltakene kan fungere overraskende godt hvis du er flink til å fjerne alle vanndammer og små vannkilder i nærheten av der dere pleier å sitte på sommeren. Det vil alltid være steder du ikke klarer å tømme, så det er umulig å bli kvitt all myggen på denne måten, men du kan altså oppleve en stor forbedring hvis du gjør en god jobb.
Slik får du myggstikkene til å klø mindre
Om du først har myggstikk er det heldigvis også ting du kan gjøre for å lindre kløen. Produkter som for eksempel Eurax inneholder klødempende virkemidler med dokumentert effekt, så dette fungerer godt. Eurax fungerer ved at den demper signalene som går fra stikket til hjernen som sier at du må klø, så denne fungerer på alle slags insektsbitt som klør.
Eurax kan også kjøpes på apoteket, og kan for eksempel bestilles fra Farmasiet ved å klikke her. Det er veldig kjekt å ha en tube liggende til du kommer hjem fra en hyggelig kveld full av myggstikk.
Denne artikkelen inneholder annonser for Coolstuff og Farmasiet.