Bør man binde renta på studielånet? Forklart!

Studielån er en av de aller beste lånene du kan ha, med en veldig lav rente som i mange tilfeller kan være lavere enn du får i renter selv dersom du har penger stående på en god sparekonto. I utgangspunktet er renta på studielånet flytende, men det er også mulig å binde renta for 3, 5 eller hele 10 år fra nettsidene til Lånekassen.

Nå som renta er historisk lav i 2020 har også renta på studielånet blitt veldig lav, og mange spekulerer i om det er lurt å binde renta nå.

Svaret om hvorvidt man bør binde renta eller ikke er dessverre ikke et klart ja- eller nei-svar, men et kompleks spørsmål som man umulig kan svare på med sikkerhet. Svaret avhenger nemlig av hvordan renta ser ut frem i tid, og det er jo klin umulig for noen å vite med sikkerhet.

Les også: Hvordan utsette tilbakebetaling av studielån.

Hva er ulempene med å binde renta?

Det er mange som tenker at det er jo lurt å binde renta nå som den er lav uansett, for hva har man vel å tape? I motsetning til hva mange ser ut til å tro kan man ikke binde renta på det historisk lave nivået. Nei, man binder nemlig renta til et nivå over denne. Nå i september 2020 er den flytende renta på studielånet på omtrent 1,5 % årlige renta. Om man ønsker å binde denne i ti år frem i tid vil man få en fastrente på 1,95 %. Det er altså en ganske stor forskjell.

Merk at renta kan forandre seg fra måned til måned, så bruk de oppdaterte tallene fra Lånekassen sine nettsider når du skal bestemme deg. Innen du leser dette kan rentene ha endret seg stort!

Dersom renta holder seg lav de neste årene kan man risikere å tape penger på å binde renta, men om renta skulle stige høyt igjen vil man tape penger på å velge flytende renta.

Her er det altså en selv som må velge om man vil ta sjansen eller ikke.

Om man binder renta får man fastrente i opptil ti år, og om ikke annet får man i alle fall en god forutsigbarhet på lånet. For da betaler man samme rente i ti år frem i tid, helt uavhengig av hvordan markedet utvikler seg. Om du liker å ha høy grad av forutsigbarhet i hverdagen din kan dette derfor være et godt valg!

Les også: Slik ser du studielånet rett i nettbanken din.

Ikke betal for mye på studielånet

Som nevnt ovenfor er studielånet trolig det beste lånet du kan ha, og det er ikke lurt å være for ivrig på å betale det ned. For de fleste er det mer fornuftig å spare penger på en høyrentekonto enn det er å betale ned lånet, spesielt dersom du også drømmer om å kjøpe din egen bolig på et punkt. Her vil nemlig penger på sparekonto være med å telle som egenkapital, men ekstra nedbetaling på studielånet ikke har noen verdens ting å si for å ta fremtidige lån.

Les også:

Legg igjen en kommentar