Bør man velge webhotell i Norge eller utlandet? Forklart!

Når man skal ha sitt første webhotell (hosting) er det mange som lurer på om de bør gå for en norsk leverandør av webhotell, eller om det går greit å velge en utenlandsk aktør. I denne artikkelen skal vi se nærmere på både fordeler og ulemper med de ulike valgene, og svare på om du bør velge et webhotell i Norge eller utlandet.

Fordeler og ulemper med norske webhotell

Det er en del fordeler med å ha et webhotell i Norge, og de store fordelene ligger i beliggenheten og kundeservice.

Jo nærmere man fysisk er en server, jo raskere vil nettsiden laste. Så om du bor på Østlandet og laster en server i Oslo vil det gå mye raskere enn om du laster en nettside med server i USA eller Kina. I gamle dager var denne forskjellen helt avgjørende, da det kunne ta lang tid å laste en hel nettside, men med dagens raske internett spiller det ikke all verdens rolle. Men om du vil ha den beste brukeropplevelsen og har tenkt å ha en nettside med en del bilder er det en markant forskjell på hvor i verden serveren ligger.

Det skal sies at man ikke merker store forskjellen på om serveren ligger i Oslo, Paris, Berlin eller London med dagens nettforbindelser, så de fleste serverparker i Europa er greie valg i forhold til hastighet.

Om du er problemer med serveren er det dessuten enklere å ringe inn til en norsk leverandør enn å begynne å sende e-post til kundeservice på andre siden av verden. I alle fall er det mange som mener det, og sverger til at det er best å ha norsk kundeservice.

Andre fordeler med norske webhotell er at det er enkelt å betale med norske bankkort, og enkelt å holde styr på fakturaer for de som skal kjøpe webhotell via firmaet. Samtidig støtter man jo lokale selskaper, noe som alltid er fint. Man har jo også en del rettigheter som kjøper av en tjeneste her i Norge, og disse er ikke alltid like gode om du bestiller webhotell fra andre deler av verden.

Den store ulempen med norske webhotell er derimot at man som oftest får mindre valuta for pengene. Med samme budsjettet kan man jevnt over få en bedre og større del av serveren om man bestiller fra f.eks USA, så hvis man trenger å få mest mulig lagringsplass eller båndbredde er det kanskje greit å la dette gå på kompromiss av de andre fordelene med å ha en server i nærheten.

Les også: Omtrentlig pris for en komplett WordPress-nettsiden forklart.

Gode norske webhotell

Host1: ForklarMeg.com er har webhotell hos Host1, og er godt fornøyd med det. Her får man mye valuta for pengene, og det er alt fra billige løsninger for deg som bare skal ha en blogg eller nettside, til mer komplette løsninger for deg som driver mange nettsider. Her får man kjøpt pakker med webhotell og domene for alle som enkelt vil komme i gang med nettsiden eller bloggen sin.

Pro ISP: Pro ISP er en annen norsk leverandør av webhotell som er kjent for å være et godt valg. Her er det gode og raske servere, og webhotelløsninger for både små nettsider så vel som deg som har store nettsider eller mange ulike nettsider på samme webhotell.

One.com: Det er en del som er fornøyde med One.com, og disse fungerer sikkert OK. Her lokker de deg inn med ganske lave priser, men kvaliteten på webhotellet er så-som-så. Det er mange som hoster sin aller første nettside her som er fornøyd med dem, og for de som bare vil ha noe raskt og enkelt uten mange funksjoner fungerer det sikkert greit nok.

Fordeler og ulemper med webhotell i utlandet

Den store fordelen med å velge et webhotell i utlandet er pris. Noen leverandører er kjent for å levere kraftige webhotell hvor man får mye for pengene, og samtidig ha god kundeservice, så disse er et godt valg.

Om du bare skal ha en enkel nettside eller blogg går det nesten alltid helt fint å velge et webhotell fra utlandet, men igjen, husk at jo nærmere serveren er, jo raskere laster siden. Vanlige nettsider klarer seg derimot helt fint med servere i USA, selv om det kan ta litt lenger å laste inn alle bildene.

Gode utenlandske webhotell

Hostgator: Hostgator er en av verdens mest kjente leverandører av webhotell, og har får man mye lagringsplass og båndbredde for pengene.

Namecheap: Namecheap er en av de mest kjente aktørene for salg av domenenavn, men de har også et godt tilbud på webhotell. Her er det god responstid på kundeservice, lave priser, og enkelt å komme i gang. Servere ligger i USA.

Skal du ha en nettside på engelsk?

Dersom du skal lage en nettside med engelsk innhold som kommer til å få mye besøk fra for eksempel USA bør du velge en webhost som ligger i nærheten av det landet hvor man får mest besøk fra. Sannsynligvis er det snakk om USA med mindre det er noen gode grunner for å trekke mye besøk fra andre deler av verden, da USA rett og slett dominerer når det kommer til antall engelsktalende nettbrukere.

I denne situasjonen kan man jo gå for det beste av begge verdener – her kan man få lav pris og god responstid på serveren av samme leverandør.

Denne artikkelen inneholder annonser for Host1.

Les også:

Legg igjen en kommentar