For de aller fleste er boliglånet det desidert største lånet de har. Det er mange som har godt over en million kroner i boliglån, og selv om rentene på denne typen lån er rimelig ålreite, er det fortsatt snakk om mye penger man betaler i renter på grunn av den høye summen på lånet.
Det er derfor veldig lurt å sjekke opp mulighetene til å bytte bank til en annen bank som tilbyr deg det samme boliglånet med lavere rente. For selv om det bare er 0,25 % forskjell i renta blir dette faktisk flere tusenlapper i året om du har over en million i boliglån! Så selv små endringer kan bety mye for økonomien din, og dette er en av de enkleste måtene å spare penger på boliglånet på.
Men er det vanskelig å bytte bank på boliglånet sitt?
Det er i utgangspunktet veldig enkelt å bytte bank som har boliglånet ditt, og du kan ha boliglån i en helt annen bank enn den du bruker til vanlig. Bruk en sammenligningstjeneste for lån for å finne den banken med lavest rente, flytt over, og spar penger. Det meste går helt av seg selv!
Det er mange som tror at det er mye arbeid med å bytte bank for boliglånet, men det er ikke sant. Du søker bare om lån i den nye banken, laster opp dokumenter de spør om og venter på svar. Når du får svaret ditt velger du om det lønner seg å bytte, og hvis du takker ja vil den nye banken løse ut det gamle lånet uten at du trenger å gjøre annet enn å signere for det.
Da er egentlig alt i boks, så det hele er veldig enkelt!
Slik bytter du bank for å få billigere boliglån
Vi er alle enige i at det er lurt å bytte bank til den som gir deg det laveste boliglånet, men det er likevel langt ifra alle som faktisk gidder å gjøre det. For det store spørsmålet mange har er jo nettopp om det egentlig er så enkelt å bytte bank for boliglån som man skal ha det til?
Det er i utgangspunktet to ting du må gjøre når du skal bytte hvilken bank du har boliglånet i. Det første er å finne en bank som gir deg lavere effektiv rente, og som vil ta over lånet ditt. Dette gjør du enkelt via en lånsammenligningstjeneste. Det andre du må gjøre er å endre betalingen fra den gamle banken din til den nye.
Du trenger ikke å bytte banken du bruker til vanlige forbrukskontoer, nettbanker eller sparekontoer, for selve boliglånet kan være helt adskilt fra dette. Så du trenger med andre ord ikke å bestille nye bankkort eller bli vandt til en ny nettbank, for alt dette er akkurat som før.
I praksis betyr bytte av bank til boliglån lite annet enn at du får fakturaer eller e-fakturaer fra en annen bank enn du gjorde tidligere. Og selvsagt at summen på disse fakturene er litt lavere siden du skaffet deg lavere rente!
Slik går du frem for å bytte bank for boliglån til en med lavere rente
Det har blitt veldig enkelt å bytte bank som har boliglånet ditt nå som internett har tatt over for vanlige kundemøter hvor man fysisk måtte møte opp i en filial. Nå er det såpass enkelt at man kan gå til en nettside som tilbyr sammenligning av lån. Der kan du fylle ut kontaktinformasjonen din, informasjon om boliglånet ditt, og bare vente mens bankene kommer til deg med et lånetilbud.
Disse sammenligningstjenestene fungerer enkelt nok ved at de samler inn all informasjonen din, og videresender denne til alle aktuelle banker. De gir deg hvert sitt tilbud, så er det superenkelt for deg å sammenligne tilbudene og se hvilket som faktisk er det aller beste.
Det kan ta litt tid før du får tilbud, for boliglån er typisk noe bankene liker å gjennomgå manuelt (i motsetning til for eksempel forbrukslån som går gjennom automatiske systemer). Så det kan være du må vente noen dager før du får svar fra alle bankene.
Dersom noen banker kan tilby deg et bedre boliglån enn det du allerede har kommer de til deg med dette tilbudet, så velger du selv om du vil takke ja eller ikke. Hvis du takker ja vil du kunne flytte boliglånet ditt over dit til en lavere rente.
Det rent praktiske du må gjøre er å kontakte banken din for å godkjenne at de kan flytte vekk lånet ditt. Den nye banken din kjøper da ut lånet ditt, så har du isteden et nytt lån hos den nye banken. Når dette er gjort trenger du ikke å forholde deg til den gamle banken din hvor du hadde boliglånet lenger, og alle innbetalinger og kommunikasjon skal foregå med den nye banken du har lånet hos.
Det er ikke spesielt mye arbeid, og timelønna kan være svært god om du får ned renta et par prosent!
Vær obs på etableringsgebyr og tinglysningsgebyr!
Når man skal flytte boliglånet til en ny bank er det to ting du skal være obs på; etableringsgebyr og tinglysningsgebyr. Dette er altså engangsgebyr du må betale når du flytter lånet ditt. Noen banker har ikke etableringsgebyr, men de fleste bruker det. Tinglysningsgebyret skal sendes til Kartveket, og noe alle må betale når de skal flytte eller ta et boliglån. Per 2021 ligger dette på 200 kroner, så det er ikke store summen.
Etableringsgebyret kan derimot fort ligge på mellom 1 500 og 2 000 kroner, så det merker man mer til. Ingen av disse summen er superhøye, men det er jo kjekt å ha i bakhodet slik at man er klar over at det er litt kostnader forbundet med å flytte boliglånet også.