Creative Commons er en rekke med lisenser som brukere kan utgi åndsverk med. I praksis brukes det ofte til bilder, video og tekst, og når man laster opp et bilde på internett kan man velge å publisere dette innholdet med en Creative Commons-lisens.
Om du gjør dette vil andre kunne bruke og bygge videre på innholdet du lastet opp, uten å betale deg for det. De må derimot gi deg tydelig kreditering for arbeidet.
På den andre siden kan du som eier et nettsted eller ønsker å trykke noe fint bruke bilder som er publisert med Creative Commons-lisensen gratis. Da kan du finne bildene, og så lenge du forholder deg til reglene i lisensen kan du bruke bildet som du måtte ønske helt gratis.
PS. vi forkorter ofte Creative Commons-lisenser til CC-lisenser for å gjøre det enklere å lese og skrive.

Om å bruke Creative Commons-bilder på nettsider og blogger
Hvis du har en blogg, nettside eller annen digital flate hvor du ønsker å bruke Creative Commons-bilder er det egentlig ikke noe problem med dette.
Det viktigste å huske på når du publiserer et bilde med en Creative Commons-lisens er at du må inkludere følgende:
- Kreditering til original fotograf / skaper.
- Kreditering til eventuelle personer som har bidratt eller redigert bilde.
- Navnet på Creative Commons-lisensen du brukte, og en link til vilkårene.
- Et notis om eventuelle redigeringer du har gjort på bildet.
Den enkleste måten er å skrive noe som «Foto: Navn Navnese / CC BY-SA 4.0» under bildet. Dette inkluderer alt lisensen krever så sant bildet ikke er redigert av verken deg eller noen andre.
Dersom det er redigeringer på bildet kan krediteringen for eksempel se slik ut: «Foto: Navn Navesen / CC BY-SA 4.0. Fargebehandling: Ola Nordmann. Tekst: Trond Eiriksen.«. Dette er da et eksempel på bilde hvor én person har fikset på fargene på bildet, mens en annen har lagt til tekst på toppen av bildet.
Litt om de ulike Crative Commons-lisensene
Det finnes flere ulike typer Creative Commons-lisenser, hvor noen er mer åpne enn andre. Du kan derfor velge å publisere bilder eller andre ting under en strengere CC-lisens for å begrense hva andre kan gjøre med bildet.
Nedenfor er noen av de vanligste CC-lisensene man kan bruke:
CC0: CC0 er en slags public domain-lisens hvor man frigir rettigheter til bildet. Det betyr at alle kan gjøre hva de vil med bildet, og kan bruke det som de ønsker uten kreditering! Når du laster opp et bilde som CC0 gir du i praksis fra deg alle rettigheter til bildet.
CC BY: CC BY er den standard CC-lisensen man bruker. Her kan man bruke bildet som man ønsker, redigere det, dele den redigerte utgaven og egentlig hva man vil, så lenge man krediterer personen og linker til riktig lisens.
CC BY-SA: Nesten lik som CC BY, men med SA (share alike) kreves det at du må publisere eventuelle redigeringer under samme lisens. Så hvis du endrer fargene på et bilde vil andre kunne bruke din versjon også, gitt at de krediterer både originalinnhaver og deg som har redigert det.
CC BY-NC: NC står for non-commercial, og betyr at du ikke kan bruke disse bildene i en kommersiell sammenheng. Det er en del debatt rundt hvor grensa går, og om man for eksempel har lov til å bruke bildene på en nettside med annonser, men vi velger i alle fall å være på den sikre siden å unngå disse på alle nettsider og blogger som tjener penger.
CC BY-ND: ND står for «no derivate», som betyr at du kan bruke bildet som du måtte ønske, men ikke kan redigere det.
CC BY-NC-SA: Her har du altså ikke-kommersiell share alike, som betyr at du kan bruke bildet i ikke-kommersielle sammenhenger, redigere på det, men må publisere det redigerte verket under samme lisens.
CC BY-NC-ND: Nå begynner det å bli kronglete navn, og dette er den mest restriktive lisensen. Her kan du ikke bruke bildet i kommersielle sammenhenger, ikke redigere eller endre på det, men kun bruke det i ikke-kommersielle sammenhenger som det er.
Det er ganske mange forskjellige lisenser, men heldigvis er de fleste ganske sjeldne. Som oftest kommer man over BY og BY-SA, selv om noen velger å bruke BY-NC også. Men BY-SA er uten tvil den aller mest vanlige lisensen.
Slik finner du Creative Commons-bilder du kan bruke gratis
Det er mange som laster opp bilder med Creative Commons-lisenser, og dersom du driver en nettside er det nyttig å lære hvordan man finner disse.
Det er flere måter å søke etter Creative Commons-bilder på, og nedenfor er noen kjekke måter:
Bruk Wikimedia Commons. Dette er en stor database knyttet opp mot Wikipedia hvor alt av bilder og filmer ligger lagret. Alt innholdet her er enten publisert med CC-lisenser eller en nesten tilsvarende GNU-lisens, så i praksis kan du bruke alt innholdet her så lenge du krediterer eier. Her er det heller ingen NC (non-commercial) bilder.
Søk etter CC-bilder på Flickr. Flickr er en av verdens største bildedatabaser, og lar brukerne publisere bilder med en Creative Commons-lisens. Søk etter det du vil ha bilde av, klikk på «Advanced» på søket, og klikk på der det står «Any license». Velg enten «All Creative Commons», «Commercial use allowed» eller «Modification allowed» ettersom hva du skal bruke bildet etter.
Her skal alle bildene som nå dukker opp være merket med riktig CC-lisens.

Bruk Google sitt bildesøk. Også Google lar deg søke etter bilder publisert med CC-lisens på samme måte som Flickr, og har jo tilgang til enorme menger med bilder. Så søk etter det du skal, klikk på «Verktøy» og velg «Creative Commons-lisenser». Da vil alle resultatene vise bilder som har en form for Creative Commons.
Det er dessverre ikke mulig å søke etter spesifikke CC-lisenser på Google, så du må selv sjekke om de har for eksempel non-commercial på seg eller ikke før du bruker de til en kommersiell side.

Creative Commons search er også en type søk som har spesialisert seg på å søke etter Creative Commons-bilder. Noen resultater er gode, men vår erfaring er at både Flickr og Google stort sett fungerer bedre. Men om du sliter med å finne et bilde du skal bruke kan det være greit å sjekke ut denne også.
Hva er vitsen med å laste opp bilder med Creative Commons-lisenser?
Man kan jo undre seg hvorfor så mange tar seg bryet med å laste opp bildene sine med en CC-lisens, og svaret er som regel at de ønsker å bidra med noe. Ikke bare kan de se bildet sitt brukt til noe nyttig, men man får også kreditering på bildet sitt, så da dukker man opp som fotograf mange steder rundt om.
Hvis du bare ønsker å dele bilder av ting du bryr deg om er det supert å publisere bildene med CC-lisenser, så blir de faktisk brukt til noe nyttig istedenfor å bare ligge gjemt på en harddisk en plass.