Hvor mye egenandel ved kjøp av hytte er vanlig? Forklart

Det er mange nordmenn som går med en liten hyttedrøm i magen, enten det er en koselig liten hytte ved sjøen som kan nytes hele sommerferien, eller en lun og god hytte på fjellet i nærheten av skiløyper hvor man kan ta seg langhelger gjennom vinteren.

Hytter er jo langt ifra gratis, og akkurat som når man skal kjøpe seg bolig er det normalt å ta et lån for å finansiere kjøpet av hytte. Mange velger å bake hyttekjøpet inn i det vanlige boliglånet, men det er også mulig å få seg et eget hyttelån hvor man kun har hytten som sikkerhet for lånet.

Men hvor mye penger er det egentlig vanlig å måtte ha som egenandel når man kjøper hytte og trenger et hyttelån for å finansiere drømmen?

Banker og låneaktører er lovpålagt å kreve minst 15 % egenandel ved hyttefinansiering, men det er likevel slik at minst 25 % egenandel er standard i bransjen. Dette er fordi hytter har mer risiko enn vanlige boliger, så bankene ønsker at låntaker har høyere egenandel ved kjøpet enn når man kjøper en normal primærbolig. Så regn med å få lånebevis som lar deg låne opptil 75 % av kjøpesummen.

Hytte

Du bør med andre ord regne med å skaffe minst 25 % av kjøpesummen selv, noe som kan være ganske mye penger hvis du vil ha en hytte i prisklassen flere millioner. Om du er ute etter en billig hytte finnes det områder hvor det er betydelig billigere å kjøpe hytte enn andre steder, men det er likevel slik at man må ut med minst 500 000 for å få en brukbar hytte i dagens marked.

Kan man ha boligen sin som egenandel?

Dersom du allerede eier en normal bolig kan det være mulig å ha denne som sikkerhet når du kjøper hytte. Om det holder med kun boligen som sikkerhet uten at du trenger penger som egenandel avhenger av boligens verdi, hvor mye lån du har og et par andre faktorer, så det må du nesten bare spørre banken din om.

Det som er helt sikkert er at du får et billigere lån og en lavere egenandel om du allerede eier en bolig hvor du har betalt ned en del av lånet. Så dette er absolutt verdt å sjekke ut for alle som eier bolig fra før av.

Les også:

Legg igjen en kommentar