Er det lov å kjøpe gaupeskinn? Forklart

Gaupa er kanskje det dyret i norsk natur med mykest pels, og et gaupeskinn er ikke bare ekstremt mykt, men også kjempefint. Allerede i viktingtiden ble gaupeskinn sett på som ekstremt verdifulle, og kunne da være verdt over fire ganger så mye som et helt ulveskinn.

Nå om dagen har vi fortsatt gauper i Norge, og det er til og med ordinær kvotejakt på dem hver eneste år. Omtrent 50 – 60 gauper felles via kvotejakta hver år.

Dersom man jakter på gaupe kan man absolutt flå dem og ta skinnet, og jegeren beholder alle rettigheter til dette (så sant man ikke avtaler annet med grunneier eller jakthaver). Det betyr at man også fritt kan kjøpe og selge disse gaupeskinna som man måtte ønske uten at noen henger seg opp i det.

Les også: Er det farlig å møte en gaupe i skogen? Forklart.

Det er altså helt lovlig å kjøpe et gaupeskinn fra en gaupe som har blitt felt lovlig. Det er ikke mange gaupene som skytes hvert år, og ofte blir disse brukt til å lage utstoppede dyr, så det er ikke akkurat flust av gaupeskinn til salgs her i Norge. Den beste måten å få tak i et på er trolig ved å ta direkte kontakt med noen som driver med gaupejakt og gi dem et godt tilbud for skinnet neste jakt.

Det gjelder egne regler for gauper som felles via såkalt skadefelling, en type jakt hvor man må jakte på dyret for å begrense skade på husdyr. Når et dyr felles via skadefelling er det myndighetene som eier skinnet og alle restene av dyret uavhengig av hvem som skyter den. I disse tilfellene blir gjerne skinnene gitt bort til museer, universiteter og andre institusjoner som har bruk for det.

Les også: Kan man ha gauper som kjæledyr? Forklart.

Hvor mye koster et gaupeskinn?

Gaupeskinn er relativt dyrt her i Norge, og man må fort regne med å ut med mellom 10 000 og 20 000 kroner for et skinn! Som nevnt ovenfor kan det være litt vrient å få tak i, selv om du er villig til å ut med såpass mye penger. Det kan være lurt å følge med på Finn, for der dukker det opp fra tid til annen.

Les også:

Legg igjen en kommentar