Er det noen skjulte kostnader ved bruk av kredittkort? Forklart

Vi vet alle at det er høy rente på kredittkort, og dersom man ikke betaler tilbake det man har brukt innen fakturaen forfaller kan det være effektiv rente på så mye som 20 – 30 % på enkelte kort. I denne artikkelen skal vi derimot ikke snakke stort om renter, men heller se på andre skjulte kostnader ved bruk av kredittkort. Det er nemlig visse ting som faktisk koster en del når man bruker kredittkort, og det er veldig lurt å være klar over disse før man går på en smell og får høye gebyrer for “feil” bruk. 

Alle feilene man kan gjøre som gjør at man må betale skjulte kostnader baserer seg egentlig på å bruke kredittkortet på en måte som ikke har med forbruk å gjøre. Så lenge du shopper med kredittkortet er du trygg, men ønsker du å ta ut kontanter, flytte pengene til sparekonto eller betale fakturaer ender du fort opp med gebyrer. Nedenfor har vi sett nærmere på de ulike tingene som kan føre til skjulte gebyrer ved bruk av kredittkort.

Les også: Rentefri betalingsutsettelse på kredittkort forklart.

Kontantuttak i Norge og utlandet

En typisk ting som har høye gebyrer på kredittkort er uttak av kontanter, både i Norge og i utlandet. Generelt sett fungerer det slik at renta begynner å løpe fra første sekund etter at man tar ut pengene, men noen kredittkort har dessuten ekstra gebyrer for uttak i form av et fast gebyr. Dette gebyret er gjerne mellom 50 og 100kr, så det blir fort en del penger, spesielt når man bare tar ut småsummer. 

Merk at noen kredittkort tilbyr gebyrfrie uttak i Norge, men så godt alle kredittkortene har gebyrer i utlandet. Renta begynner derimot med det samme i både inn-, og utland. I tillegg til dette har flere kredittkort et såkalt valutapåslag som ofte ligger på mellom 1 og 2 %. Her betaler man altså mellom 10kr og 20kr ekstra når man tar ut en tusenlapp. 

Et realistisk gebyr for å ta ut 200kr er faktisk gebyr på 75kr, 1 % uttaksgebyr og og 2 % valutapåslag. Her får man faktisk nesten 300kr på fakturaen selv om man bare får tatt ut 200kr. 

Ettersom gebyret er en fast sum kan det lønne seg å ta ut større mengder samtidig når man først skal ta ut penger likevel, istedenfor småsummer flere ganger.

Les også: Hvilken aldersgrense er det på kredittkort? Forklart.

Det skal sies at renta også begynner å løpe med det samme når man tar ut penger kontant, uansett om man tar ut penger i Norge eller utlandet.

Overføring av penger til andre kontoer

Også alle overføringer av penger fra et kredittkort og til en privat konto kommer gjerne med enten gebyrer, eller bare med rente som løper fra første sekund. Det er litt ulikt hvordan de ulike kredittkortselskapene håndterer dette, men alle har i alle fall en form for gebyr for å overføre penger. Man bør derfor kun bruke kredittkortet i butikker, ikke når man handler ting privat på Finn.no eller lignende. Selve gebyret kan både være et fastsatt gebyr, en prosentandel av det man overfører, og som regel kommer rente fra første sekund i tillegg.

Noen ganger kan det også virke lurt å overføre litt penger fra kredittkortet sitt til sin egen konto for å betale regninger eller andre akutte saker, men også her kommer dette gebyret inn. Her må man altså tenke seg godt om før man bruker kredittkortet for å betale regninger, for med en effektiv rente på godt over 20 % blir fort regningene mye dyrere. 

Les også: Kan man få kredittkort uten jobb? Forklart.

Det er noen kredittkort som også har et fast gebyr på å overføre penger til andre bankkontoer, og denne kommer da i tillegg til den løpende renta.

Bli kjent med kredittkortet ditt

Det er altså flere ulike typer skjule avgifter og gebyrer ved å bruke kredittkort, og det er ikke noen standardformel for hva ulike ting koster. Derfor er det viktig å gjøre seg kjent med akkurat det kredittkortet man selv bruker slik at man unngår å bruke det på feil måte, og dermed unngå å få en faktura som er mye dyrere enn man hadde regnet med. Alle kredittkortselskap skal opplyse om alle gebyrer og priser på nettsidene deres, så det er ikke vanskelig å finne ut av dette. Så vi anbefaler at du lager deg en oversikt over de ulike gebyrene og har disse i bakhodet neste gang du skal bruke kredittkortet ditt. 

Ellers er det som nevnt i starten lurt å tenke på et kredittkort som noe man bruker til å shoppe med, eller for å bestille ting på internett, og ikke noe man bruker når pengene skal brukes til noe annet.

Les også:

Legg igjen en kommentar