Hvordan få venner som student

Det er dessverre veldig mange studenter som føler seg ensomme når de flytter til en ny by eller bygd for å studere, og det er ikke alltid så enkelt å føle seg inkludert som man kanskje skulle ønske som student.

Universitas og Norsk studentorganisasjon (NSO) sponset en studie for å finne ut hvor mange studenter som følte seg ensomme, og svaret var overveldende. Faktisk viser det seg at hele 51 % av alle studenter skulle ønske at de hadde flere venner og bekjentskap.

Siden det er et såpass stort problem finnes det også ulike ressurser man kan bruke for å bøte på problemet, og i denne artikkelen skal vi se på ulike råd og tips for å få venner som student.

Den korte oppsummeringen av hvordan man får venner som student er at man må være med på ting, være oppsøkende etter situasjoner hvor man møter andre studenter på fritiden, og at man må ta ansvar for å bli kjent med folk selv. Nedenfor ser vi mer i detalj på hvordan man kan gå frem for å få nye venner som student.

Studenter som sitter på en kafé

Fadderuka er en god start, men ikke alt

For veldig mange er jo fadderuka selve uka hvor man skal bli kjent med andre studenter. Noen studiesteder har relativt rolige fadderuker, mens andre har fullpakkede opplegg med full fart hele tiden.

Om du har mulighet til å bruke mye tid på å bli kjent med andre i fadderuka er det lurt å gjøre dette, samtidig som det ikke er verdens undergang om du ikke har muligheten til å være like mye med akkurat denne uka.

Et godt tips er å prøve å oppsøke miljøer hvor det ikke nødvendigvis sentrerer rundt fest og uteliv, men heller se etter elevorganisasjoner som driver med noe. For eksempel er det mange høyskoler og universiteter som har ulike idrettsgrupper, friluftslivgrupper eller tilsvarende som også har opplegg i fadderuka.

Det er ofte også arrangementer på dagtid i løpet av fadderuka, og igjen er disse noe vi anbefaler. Da er det mindre fokus på drikking og festing, og mer på å bli kjent og ha det gøy sammen.

Så hvis du har mulighet anbefaler vi å legge litt innsats i fadderuka. Gå litt utenfor komfortsonen din og ta de sjansene som byr seg.

Tørr å være den som tar initiativ

Det aller beste tipset for å øke sjansene for å finne venner som student er å være litt frempå. Studier viser altså at over halvparten av alle norske studenter skulle ønske de hadde flere venner, men ofte føler mange at det er vanskelig å være den som tar kontakt.

Så hvis du klarer å gå utenfor komfortsonen din og si hei, invitere til lunsj, invitere til å finne på noe, eller bare være den som tørr å starte en samtale, så er sjansen veldig stor for at de du inviterer med egentlig har veldig lyst til å bli med.

For mange er det jo veldig skummelt å skulle gjøre noe sånt, men i studentlivet ser man at det er stor suksessrate for å få med folk på ting hvis man først tørr å invitere. De fleste ønsker jo heller å finne på noe på ettermiddagen enn å sitte alene på hybelen sin, så sjansen er stor for at man får et ja.

Studenter som spiser lunsj 1
Å invitere til lunsj er en god måte å skaffe venner i løpet av studietiden.

Bli med i studentorganisasjoner

Det er som regel drøssevis av ulike studentorganisasjoner på de ulike universitetene rundt om i Norge, og disse er en veldig god arena for å få nye venner. Her finnes det noe for alle og enhver, uansett om man liker film, drive studentkro, padle, sykle, spille fotball eller delta i networking.

Å bli med i en slik studentorganisasjon er mer eller mindre en garanti for at man får seg venner, spesielt i grupper hvor man møtes ukentlig. Her er det jo opp til hver enkelt å være aktiv nok til å bli en del av fellesskapet, men som regel går det seg veldig fint til.

Bli med en i kollokviegruppe

Kollokviegrupper er en fast samling med andre studenter hvor dere jobber med faginnhold så ofte det måtte passe dere. Ikke bare har kollokviegrupper vist å ha en vanvittig god læringseffekt, men det er også en knallgod måte å få nye venner på.

Å invitere til en kollokviegruppe er enkelt nok, og ofte er det bare å lufte idéen høyt etter en forelesing, gjerne litt tidlig i semesteret. Inviter en 3 – 4 stykker til å lage en fast avtale hver uke, og sett dere ned og jobb med fagstoffet. La det bli litt tid til å være sosiale også ved å ta lunsj sammen eller noe etterpå, så får man plutselig venner raskt.

Bruk en venneapp for å bli kjent med nye mennesker

De siste årene har vennskapsapper blitt mer populært, og disse har tatt mye inspirasjon fra datingapper. Blant annet har man appen som heter Venn: The Friendship app til iOS og Android som fungerer på nesten samme måte som Tinder. Her lager man seg en profil hvor man forteller hva man liker å finne på, så prøver appen å matche deg med andre som den tror at du kan komme overens med. Hvis du kunne tenke deg å bli kjent med disse personene sveiper du til høyere, men hvis du ikke tror det sveiper du til venstre.

Det finnes også en app som heter Studievenn, men denne er kun til iOS. Denne er spesialrettet mot studenter, og gjør mer enn bare å matche deg med andre studenter. Denne fungerer også som en slags mellommann for å invitere til arrangementer eller aktiviteter, så her kan man invitere andre som studerer det samme som deg til å bli med på ting. For mange er dette kanskje litt tryggere enn å gå opp face til face for å invitere til aktiviteter.

Det kan være lurt å installere noen av disse appene hvis man ønsker å bli kjent med andre studenter, så kan man jo selv avgjøre hvor aktivt man ønsker å bruke dem i prosessen.

Ta den tiden det trengs, og jobb jevnlig mot å få venner

Den største faktoren som avgjør hvor mange venner man får i studietiden er hvor mye innsats man legger i det. Hvis du er den som løper ut av forelesningssalen for å låse deg inne på hybelen sier det seg selv at sjansen for å bli kjent med andre er mye mindre enn om du er den som blir igjen for å skravle litt etter forelesningen, og inviterer med andre på lunsj eller en aktivitet.

Jo mer du jobber mot å få venner som student, jo større er sjansen for at du faktisk får en del venner. Her må du rett og slett legge skikkelig innsats i det selv, så får du som regel godt betalt for innsatsen etter hvert.

Og så skal det sies at vennskap ikke alltid dukker opp over natten. Noen ganger tar det flere uker eller et par måneder før man faktisk føler at man er venner med disse menneskene man har kollokviegruppe eller driver studentorganisasjoner med, men til slutt pleier det ofte å utvikle seg gode vennskap – gitt at man legger arbeidet som trengs for å komme dit.

Les også:

Legg igjen en kommentar