Brunbjørn er det aller største rovdyret vi har her på Fastlands-Norge, og en fullvoksen hannbjørn kan faktisk veie så mye som 1 000 kg! Det er uten tvil det rovdyret vi mennesker er mest redd for å møte ute i skogen, og det er mange som engster seg når de ferdes på tur i skogen hvor det er kjent for å være bjørn.
Men er det egentlig så farlig å møte en bjørn ute i skogen? Og hva skal man egentlig gjøre om man først møter en bjørn ute på tur?
Det er generelt sett helt ufarlig å møte en bjørn ute i naturen. Bjørner ser ikke på mennesker som verken mat eller fiender, og vil i 99 % av tilfellene trekke seg unna uten noen form for dramatikk. Faktisk vil de aller fleste bjørner lukte mennesker på lang, lang avstand, og trekke seg unna oss lenge før vi er så nært at vi kan se bjørnen.
Den norske brunbjørnen er egentlig en reddhare som stikker av fra mennesker og andre skumle skapninger den møter. Det har vært flere studier som har sett på hva som skjer når brunbjørn møter mennesker. Der har man sett at ingen av de over 100 møtene endte i at bjørnen angrep, men noen ganger laget den et falskt angrep (skinnangrep) for å skremme menneskene. Dette kommer vi tilbake til lenger ned i artikkelen.
Det er over 100 år siden noen ble drept av bjørn i Norge eller Sverige, selv om det har vært en håndfull av bjørneskader. Bjørneskadene er i all hovedsak snakk om bjørner som har blitt skutt på av jegere, og deretter forsvarer seg ved å angripe jegeren. Det er kun registrert ett bjørneangrep de siste 100 årene som har vært uprovosert, og denne bjørnen var skadd og trolig helt desperat etter mat.
Les også: Kan man jakte på bjørn i Norge? Forklart.
Vi kan konkludere med at norsk bjørn er helt ufarlig for oss mennesker. Å bli angrepet av en bjørn er utrolig sjeldent, og i alle fall ikke noe man skal være redd for. Det er mange ting ute i skogen som er mye, mye farligere, og faktisk så har du mye større sjanse for å dø på bilveien til skogen enn når du er ute i skogen som følge av et bjørneangrep.
Dette gjør du dersom du møter en bjørn i skogen
Dersom du kommer tett på en bjørn er det nesten alltid fordi den ikke vet at du er der. Dette kan skje dersom du har uflaks med vindretningen din, og smyger deg litt forsiktig i skogen. Typisk har jegere, soppsankere og bærplukkere størst sjanse for å møte på en bjørn, da disse gruppene har en tendens til å bevege seg rolig rundt i skogen. Barnefamilier og grupper som går sammen og snakker har så godt som ingen sjanse til å møte på bjørn når de er ute på tur.
Uansett, om du først møter på bjørnen må du starte med å gjøre det til kjenne. La bjørnen vite at du er der på en rolig måte. I praksis betyr dette at du snakker til bjørnen med en trygg og fast stemme. Snakk høyt, men ikke rop. Dette vil gjøre at bjørnen blir oppmerksom på deg, og vil nesten alltid løpe av gårde med det samme.
Samtidig som du gjør det til kjenne for bjørnen bør du trekke deg rolig og forsiktig unna. Gå unna i et rolig tempo mens du fortsetter å snakke til bjørnen. Du trenger ikke å løpe, for det er mye bedre for bjørnen om du har rolige bevegelser slik at du ikke stresser den.
Skal man spille død om man møter en bjørn i skogen?
Det er en gammel myte at man skal spille død hvis man møter en bjørn. Denne myten stammer fra USA hvor bjørnene er ganske ulike fra de norske brunbjørnene. Det er ikke anbefalt å spille død hvis du møter en bjørn i Skandinavia.
Tvert imot er bjørner faktisk glade i å spise kadaver, altså dyr som allerede er døde. Så ved å spille død vil du kle deg ut som maten dens! Det er sjeldent direkte farlig, men det er grunn til å tro at bjørnen kan bli nysgjerrig på mennesker som spiller døde. Det er derfor mye bedre å forholde seg rolig, gjøre deg til kjenne, og trekke deg unna.
Vil bjørnen gå til skinnangrep om man kommer for nærme?
Et skinnangrep er et falskt angrep. Dette er noe bjørner kan finne på å gjøre som en distraksjon i noen få tilfeller. Dette foregår ved at bjørnen løper raskt mot deg, og stopper enten rundt en mater foran deg og stiller seg opp på bakbeina, eller løper rett ved siden av deg.
Dette er kjempeskummelt! Heldigvis er det sjeldent at bjørner gjør dette, og i de aller fleste tilfeller er det også helt ufarlig. Det er først og fremst hos hunnbjørner man ser skinnangrep, og de gjør dette dersom de har bjørnunger i nærheten. Hun tar dette falske angrepet mens bjørnungene går for å gjemme seg. Så mens hun later som om hun angriper deg klatrer bjørnungene opp i treet for å stikke av. Når hun har «angrepet» deg nok stikker hun av, for da har bjørnungene hatt nok tid til å gjemme seg.
Er bjørn i USA og Canada like ufarlige?
Bjørnene man finner i Nord-Amerika er betydelig farligere enn de Skandinaviske bjørnene, så man må følge helt andre råd hvis man skal ferdes i bjørneområder i USA eller Canada. I Nord-Amerika har de både mer farlige varianter av brunbjørn (som grizzlybjørnen) og sortbjørn. Begge disse er betydelig farligere enn de bjørnene du møter her i Norge og Sverige.
Kan bjørner angripe hunder?
Bjørner kan angripe hunder, selv om de ikke ser på hunder som mat eller fiender. Dette skjer først og fremst med jakthunder som står og bjeffer på bjørnene, og aldri med vanlige familiehunder som er med på tur i skogen. Så folk flest trenger ikke å tenke noe mer over dette.
Om du er engstelig for at hunden skal bli angrepet av bjørn er det bare å unngå å la hunden gå løs i skogen i områder hvor det er bjørn.
Bjørner kan være nysgjerrige
Selv om bjørner stort sett alltid trekker seg unna når de er nærme seg, kan de faktisk være litt nysgjerrige når du er på god avstand. Noen ganger kan man se at brunbjørnene står på bakbeina på lang avstand. Grunnen til dette er som regel fordi de har fått lukta på deg, men ikke godt nok. Derfor stiller de seg opp på bakbeina for å prøve å få luktet deg bedre.