Synes du også at kokekaffe ikke egentlig er like godt som vanlig filterkaffe, selv når du er på lange turer midt ute i skogen eller høyt på fjellet? Du er ikke alene!
Kokekaffe har blitt en slags standard for friluftsfolk og personer som er ute på tur, og det er jo ikke så rart. Det er jo veldig enkelt å røre ut kaffen i varmt vann, og fungerer helt OK. Det som derimot ikke er digg er når man får masse kaffegrut i koppen sin. Smaken på kokekaffe er heller ikke den beste i verden.
Men i dag er det lov å være både friluftsmenneske samtidig som man har visse krav til standarden på kaffen sin, og det finnes dingser som gjør det mulig å lage god kaffe selv på lange turer i naturen!
Den enkleste måten å få seg en god kopp med filtermalt kaffe når man er på tur i skogen er ved å bruke en såkalt kafferypper («coffee dripper»). Dette er en dings som fungerer omtrent akkurat på samme måte som en kaffetrakter ved at du legger malt kaffe i et filter og heller varmt vann over. Da trakter den vannet gjennom kaffen og filteret, og du får en nydelig kopp med kaffe.
En kaffedrypper kan du kjøpe hos for eksempel Revir for rundt to hundrelapper. Denne er spesiallaget for å passe på en emaljekopp (som også egner seg ypperlig til turer), og fungerer ellers med vanlige kaffefiltre og filtermalt kaffe.
Selve kaffedrypperen er ikke så avansert, og på bildet nedenfor ser du hvordan den faktisk ser ut.
Her legger du altså i et kaffefilter, nok malt kaffe til å få én kopp kaffe, og setter hele kaffedrypperen rett over emaljekoppen din. Deretter koker du opp vann, og heller over kaffedrypperen. Den kan brukes til vanlige keramikkopper også, men disse er jo ofte ikke hensiktsmessige å ta med seg på tur.
Fordelen med å bruke en kaffedrypper er ikke bare at du får bedre kaffe, men også at du kan koke deg én kopp med kaffe når du er kaffetørst. Da slipper du å drasse med deg store mengder kokekaffe på tur, for du trenger ikke mye malt kaffe for å lage hver kopp. Det blir veldig lite svinn, og én pakke med kaffe kan vare overraskende lenge.
Denne artikkelen inneholder annonser for Revir.
Hvilke type filter engner seg til kaffedrypper, og hva gjør man med det brukte filteret? Tar man det med seg eller graver det ned?