Diamanter er selve symbolet på høye verdier, men til tross for at veldig mange av oss har diamanter i en eller annen form har de færreste noen peiling på hvor verdifulle de egentlig er, og hva som bestemmer det.
Verdien på en diamant avgjøres av det som kalles for de 4 C-ene. Dette er Carat, Color, Clarity og Cut, som på norsk kan oversettes til carat/vekt, farge, klarhet og slip.
I praksis er det nesten umulig for vanlige folk å finne ut av verdien på en diamant. Dette er krevende arbeid som må gjøres av en profesjonell, og den beste måten å finne verdiene på diamantene sine er ved å dem med til en gullsmed for å få en takst.
Det tar nemlig mange år med trening for å lære seg å sette riktig verdi på diamanter, og ikke noe man kan gjøre ved å lese en kort artikkel om temaet. Det er derimot fint mulig å lære seg hvordan man ser forskjell på dårlige og gode diamanter, selv om det er umulig å sette en prislapp på dem selv.
Mer om hva som gjør en diamant verdifull
De fire C-ene til diamanten er altså det som avgjør verdien, og når noen skal taksere en diamant måles alle disse fire C-ene opp mot en skala som er med på å si noe om verdien på en diamant.
I motsetning til for eksempel gull er hver eneste diamant unik, så det er alltid litt skjønn på plass når man skal taksere en verdi på diamanten.
Carat er et mål for diamantens vekt, og jo tungere den er, jo mer verdifull er den. Merk at carat når man måler diamanter ikke har noen ting med når man måler renhet av gull i karat.
Hver carat på diamanten er tilsvarende 0,2 gram, så en diamant på 5 karat betyr at det er en diamant som veier 1 g.
Fargen sier åpenbart noe om fargen på diamanten, og helt klare diamanter er ofte ettertraktet. Men diamanter med intense rosa- eller blåfarger er også veldig verdifulle.
Det er en fargeskala som brukes, men det er altså noen unntak fra denne.
Klarheten sier noe om hvor kjemisk ren diamanten er. Her ser man etter urenheter og såkalte inneslutninger, og jo mer «flawless» den er, jo mer verdifull er den.
Slipet på diamanten forteller om hvor godt den reflekterer lyset, og er den eneste kvaliteten som kan styres, da det er diamantsliperen sin jobb som avgjør hvor godt man rangerer slipet.
Problemet er bare at selv om du vet hva du skal se etter, er det så utrolig mange detaljer som er med på å fastsette den nøyaktige verdien. Her er det bare å øve, øve og øve hvis man vil bli god på det.
Alltid lurt å kjøpe diamanter fra en seriøs aktør
På grunn av at det er så vanskelig å vurdere verdier på diamanter som privatperson er det lurt å alltid kjøpe diamanter fra selgere du stoler på. Om du kjøper fra en anerkjent butikk med et godt rykte er det mye større sjanse for å få en diamant som er verdt det den er taksert til.
Det finnes heldigvis flere store gullsmedforhandlere her i Norge, og du må selv gjøre opp en vurdering på hvor pålitelige du synes de er. Å gå for en anerkjent gullsmed med lang tradisjon er sjeldent et dårlig valg.
Det er selvsagt mulig å få leid inn uavhengige takstmenn til å ta en verdivurdering av diamanter hvis du skal kjøpe veldig dyre diamanter, men det koster jo også penger da.
Det har vært eksempler på gullsmeder og diamantforhandlere som har satt en pris på diamantene som for andre virker kunstig høye. Dette har blant annet blitt undersøkt av TV2 Hjelper Deg hvor de fant ut at andre som satte verdivurderinger på diamantene de kjøpte på salg faktisk var verdt mye mindre enn det aktøren sa.
Vi vil også anbefale å være varsom med å kjøpe diamanter fra privatpersoner, fra useriøse nettsider, fra steder som eBay eller andre steder hvor du ikke aner hvem som selger deg diamanten, og hvor den kommer fra.