Hvordan finne vitenskapelige artikler

Når man ønsker å ha ordentlig kilder på påstandene sine, eller jobber med å skrive oppgaver i skolesammenheng, er det kjekt å vite hvordan man finner gode vitenskapelige artikler.

Hvis man bare søker etter informasjon på vanlig Google eller tilsvarende søkemotorer må man som regel bla langt bak i søkeresultatene før man finner noe nyttig, men heldigvis er det enkelt å søke etter kun vitenskapelige artikler.

For å finne vitenskapelige artikler trenger man bare å gå til Google Scholar. Der kan du søke etter hva som helst, så vil alle resultatene kun være fra fagfeltvurderte («peer reviewed») artikler fra anerkjente tidsskrifter. Resultatene tar deg enten til tidsskriftet sine nettsider eller rett til PDF-utgaven av artikkelen.

Google Scholar skjermbilde

Selv om man finner artikkelen via Google Scholar er det ingen garanti for at den er god. For selv store, anerkjente tidsskrifter publiserer fra tid til annen artikler som ikke egentlig er gode nok.

Når du leser vitenskapelige artikler må du alltid ha et kritisk blikk, og ikke overvurdere hva teksten egentlig sier.

På Google Scholar søker du etter nøkkelord akkurat som på andre søkemotorer, og det kan noen ganger være litt krevende å finne gode og relevante artikler. Om du leter etter flere artikler om et spesifikt tema kan vi anbefale å lete litt i referanselisten til en artikkelen du allerede er fornøyd med. Her pleier det som regel å være mye annet som omhandler nesten det samme.

Mange vitenskapelige artikler koster penger

Når man blir omdirigert til nettsiden til tidsskrift som har publisert vitenskapelige artikler får man som oftest tilgang til hele artikkelen, eller en link til PFD-versjonen. Det er derimot noen tidsskrift som tar seg betalt for å gi deg tilgang til denne.

Prisen for å lese artikler som dette er ofte absurd høy. Tenkt 500 kroner for å få tilgang til én artikkelen.

Grunnen til de skyhøye prisene er rett og slett at universiteter og institusjoner pleier å betale disse uten å klage, så det er et slags marked for det.

Hvis du er student vil du nesten alltid kunne få tilgang til disse artiklene gratis ved å logge inn via Feide. Nøyaktig fremgangsmåte avhenger av tidsskriftet og hvilken skole du går på, men spør på biblioteket for hjelp.

Som privatperson er det som regel uaktuelt å betale så mye for å få lese artikkelen, men hvis du virkelig vil ha den kan du sende en e-post til en av forfatterne. Disse pleier som regel nesten alltid å sende PDF-versjonen til alle som spør gratis.

Alternativer til Google Scholar

Om du ikke ønsker å bruke Google Scholar finnes det selvsagt alternativer. Noen av disse er:

Ingen av disse er etter vår mening like gode som Google Scholar, og har ikke like gode eller like mange treff når man søker etter noe. Men disse har alle sine egne bruksområder som kan gjøre dem nyttige.

Les også:

Legg igjen en kommentar