Alle droner i Norge er lovpålagt å ha forsikring, uansett om det er for næring, til privat bruk eller bare for hobbybruk hjemme i hagen. For akkurat som med vanlige biler må man ha ansvarsforsikring på dronen sin, og dersom den letter uten ansvarsforsikring gjør du noe ulovlig.
Det tekniske navnet på lovene som regulerer droneforsikring er EC785/2004. Du må derfor velge en forsikring som opplyser om at de dekker kravene til EC785/2004-standarden.
Den lovpålagte ansvarforsikringen er til for å dekke skade på andre mennesker og deres eiendom, men dekker ikke skader på dronen din. Med andre ord, om du har et uhell med dronen som gjør at du ødelegger andre sine ting (for eksempel ved å kræsje i en bil) vil dette kunne dekkes av ansvarsforsikringen.

Innboforsikring kan dekke droneforsikringen du trenger
Før du styrer veldig med å lese deg opp på detaljene rundt droneforsikring vil vi nevne at en del innboforsikringer har begynt å inkludere ansvarsforsikring for drone. Da trenger du altså ikke å styre med egen forsikring eller betale noe ekstra, men kan heller fly dronen den helt trygt.
For å finne ut av om du har ansvarsforsikring med drone må du bare ta kontakt med forsikringsselskapet ditt. Du kan enten logge inn på nettsidene deres for å lese hele forsikringsavtalen deres, eller bare ringe inn for å spørre om hva slags forsikring som gjelder for innboforsikringen din.
Om den inkluderer droneforsikring kan du også konkret spørre dem om den oppfyller EC785/2004-standarden, så vet du med 100 % sikkerhet at den er god nok.
Merk at innboforsikring aldri dekker droner som brukes til næring. Så om du tjener penger på å selge bilder fra droner, legger ut videoklipp på YouTube med annonser eller på annen måte får inn penger fra dronevirksomheten må du nok ha egen ansvarsforsikring fra drone som beskytter næringsvirksomhet også.

Aktører som tilbyr droneforsikring
Det er ikke mange egne aktører som tilbyr droneforsikring i Norge per februar 2022, men det vil trolig komme flere aktører til markedet i de kommende årene ettersom droner bare blir mer og mer populært.
Nedenfor har vi sett på noen av aktørene som tilbyr forsikring av drone:
Droneklubben
Droneklubben har nok den billigste ansvarsforsikringen for drone, og kan tilby medlemmene sine en ikke-kommersiell droneforsikring for så lite som rundt 150 kroner i året. Denne dekker kun én pilot, men er helt OK dersom du bare skal fly helt alene.
For å kunne få denne droneforsikringen må du være medlem av Droneklubben, noe som koster omtrent 360 kroner i året. Så totalkostnaden for både medlemskap og forsikringen blir jo betydelig dyrere enn bare selve forsikringen.

UAS Norway
UAS Norway er også en klubb du kan melde deg inn i, og disse tilbyr ansvarsforsikring til drone. Prisene er fra omtrent 1 200 kroner i året, så da er det snakk om en drøy hundrelapp i måneden.
Hos UAS Norway kan du dessuten kjøpe delkasko- eller helkaskoforsikring for dronen din. Dette kommer vi tilbake til lenger nede i artikkelen.

Gjensidige
Gjensidige er jo et kjent forsikringsselskap, og de tilbyr også ansvarsforsikring for drone, både for privatpersoner og næringsvirksomhet.
Hos Gjensidige kan du få tilbud om ansvarsforsikring for drone som en tilleggsforsikring til en annen forsikring. I praksis betyr det at du allerede må ha en annen type forsikring hos dem, så kan du legge denne til som en ekstraforsikring. De tilbyr også verdigjenstandforsikring av dronen, noe som betyr at du får penger til ny drone dersom den blir frastjålet deg, blir ødelagt som følge av vannskader eller lignende.
Gjensidige tilbyr også doneforsikring for deg som driver med kommersiell flygning av drone.

Forsikringsfondet
Forsikringsfondet har en egen droneansvarsforsikring de tilbyr som en tilleggsforsikring til de som allerede har forsikring der. Den har skyhøy egenandel, så vi kan ikke anbefale den. Det kommer heller ikke helt tydelig frem på nettsidene hva forsikringen faktisk innebærer, om den er for privatpersoner eller bedrifter, eller så mye annet. Så hvis du er interessert i Forsikringsfondet sitt ansvarsforsikring for drone anbefaler vi at du tar direkte kontakte med dem.

If
If jobber per februar 2022 med å opprette en egen ansvarsforsikring for drone, men frem til denne er klar tilbyr de ansvarsforsikring av drone som en del av innboforsikringen. Denne oppfyller EC785/2004, så hvis du allerede har forsikring fra If er det store sjanser for at du allerede har ansvarsforsikring for drone. Vi anbefaler likevel å lese dine personlige avtalevilkår for å være 100 % sikker før du går ut og flyr, så kan du dessuten lese hvilke begrensninger og avtaler som gjelder.
If tilbyr også ansvarsforsikring for drone til næringsvirksomhet.

Sparebank 1
Sparebank 1 har gjort som If, og inkludert ansvarsforsikring for drone sammen med innboforsikring.

Delkasko- og fullkaskoforsikring for drone
Det er flere aktører som tilbyr det de kaller delkasko- og helkaskoforsikring til droner, og en av disse aktørene er UAS Norway.
En delkaskoforsikring for drone vil typisk inkludere skader som følge av innbrudd i bil, brannskader i bil eller bolig, vannskader i boligen, innbrudd i boligen eller ulykker i transporten. Dette er på mange måter ganske likt som en verdigjenstandforsikring som vi kommer tilbake til litt nedenfor.
En fullkaskoforsikring for drone er en forsikring som også inkluderer skader som oppstår under operasjon av dronen. Det betyr at dersom du har en så hard landing at dronen går i stykker, kan du betale egenandelen, så får du utbetalt penger til å kjøpe en ny drone. Det samme gjelder dersom kontrollene svikter og dronen havner under vann.
Fullkaskoforsikring koster en del penger, men kan være verdt det dersom du har en dyr drone som du ikke har råd til å erstatte selv ved ulykker.

Verdigjenstandforsikring av drone
Verdigjenstandforsikring er en kjekk forsikring, og er egentlig bare en forsikring for å dekke skader eller tap av ting du eier som er for dyre til å dekkes av innboforsikringen. Dette er noe man bør vurdere dersom man har en dyr drone med mye dyrt utstyr til.
Med en verdigjenstandforsikring får du utbetalt penger hvis dronen sin blir skadet eller ødelagt i hjemmet sitt, hvis noen stjeler den eller lignende. Disse dekker normalt sett ikke skader du selv er ansvarlig for, så hvis dronen lander så hardt at den går i stykker kommer du ingen vei med verdigjenstandforsikringen din.
De fleste forsikringsselskap som tilbyr innboforsikring har også verdigjenstandforsikring til et tillegg, så ta kontakt med dem for å lage en forsikringsavtale for dronen din.
Pass på for egenandelen på ansvarsforsikringen!
Når du skal velge ansvarsforsikring for drone er det jo fristende å kun velge den som koster minst per måned. Men det er andre ting som faktisk er viktigere! Hvis du skader personer eller noens eiendom dekker forsikringen jo dette, men du må jo likevel betale en egenandel.
Så hvor mye er egenandelen på? Egenandelen på ansvarsforsikring på drone kan variere fra noen hundrelapper til 35 000 kroner!
Så det er lurt å velge en forsikring som også har en fornuftig tilnærming til egenandel.
Litt om ansvarforsikring for drone som næringsdrivende
Når du tar på deg oppdrag med dronen, selger bilder du har tatt fra dronen, eller på andre måter tjener penger på dronen din, da regnes du som næringsdrivende. Det betyr også at du må ha en forsikring som er rettet mot næringsdrivende, og må regne med å betale betydelig mer for dette enn en privat ansvarsforsikring for drone.
Spørsmål og svar om droneforsikring
Reglene om at man må ha ansvarsforsikring på drone trådde i effekt den 1. januar 2021.
Alle som flyr drone må ha en gyldig forsikring. Uten dette er det ulovlig å fly drone.
Prisen på ansvarsforsikring til drone kan variere fra 150 kroner i året, til et par-tre tusenlapper i året, avhengig av hvor du kjøper forsikring fra, hva du vil ha forsikret og lignende.
Per februar 2021 må alle droner ha gyldig ansvarsforsikring, og det er ingen unntak. Bransjen ønsker at de minste minidronene skal få unntak fra loven ettersom de nesten ikke kan utrette skade, men det er usikkert om dette vil føre frem.
Det er noen forsikringer som forsikrer selve dronen. Da kan hvem som helst fly dronen, og forsikringen gjelder som vanlig. Andre forsikringer er bundet til en viss operatør, og da er det kun operatøren som har lov til å fly dronen, og eventuelle andre som skal bruke dronen må ha en egen forsikring.