Forsikringer for studenter forklart: disse forsikringene trenger du!

Det er mange ungdom som får sitt første møte med forsikringer den dagen de flytter hjemmefra til hybelen for å begynne å studere. Frem til dette punktet er man jo stort sett dekket av foreldrene sin forsikring, men når man bor hjemmefra må man tenke på egen forsikring, selv om man ikke endrer adresse når man studerer.

I denne artikkelen ser vi nærmere på hvilke forsikringer man må ha som student, og hvilke man bør ha som student. Det er heldigvis ikke snakk om å måtte ut med store summene, og om du ikke har bil eller noe sånt kan du fort komme deg unna med å betale under en hundrelapp i måneden for den sikkerheten en god forsikring gir deg.

Det er også lurt å sjekke om du fortsatt kan bruke foreldrene dine sin forsikring når du flytter på hybel. En del, men langt ifra alle, forsikringer lar barn under 25 år få være en del av familieforsikringen selv når de bor borte på hybel. Så ta en sjekk på dette, så slipper du å ha dobbelt opp med forsikringer når du flytter for deg selv for å studere.

Innboforsikring

Når du bor for deg selv er innboforsikring noe av det aller viktigste du må ha. Dette er en forsikring absolutt alle bør skaffe seg, og heldigvis er den ganske billig også.

En innboforsikring dekker først og fremst tap av eiendeler som blir skadet eller stjålet i eller utenfor hjemmet. Her forsikrer du ting som PC-er og TV-en mot vannskader, brann, innbruddstyver og andre slike ting,

Man tenker kanskje ikke over hvor mye ting man har, men se for deg at du skal kjøpe all elektronikken du eier på nytt, kjøpe inn alle klærne dine på nytt, for ikke å snakke om alle skolebøkene dine på nytt. Selv deg som kun leier et lite rom i et bofellesskap vil trolig ha verdier for godt over 50 000, mens dere som leier en hel leilighet trolig vil har flere hundretusen kroner i verdier når alt summeres sammen.

En del innboforsikringer dekker også uhell og skader, som for eksempel at du mister laptopen i gulvet med et uhell. Noen dekker slike ting, mens andre ikke gjør det. Så om du er av den uheldige typen bør du sjekke ut vilkårene for å se om innboforsikringen din inkluderer slike ting.

Om du først skulle brenne i boligen du bor i dekkes ikke selve bygget av innboforsikring. Her er det en boligforsikring som gjelder, men de fleste studenter leier jo en leilighet, hybel, rom eller en hel bolig, men så lenge man ikke eier noe trenger man ikke å tenke på boligforsikringen. Dette er det nemlig huseier som har ansvar for å dekke.

Reiseforsikring med ulykkesforsikring

Den neste forsikringen vi anbefaler alle å ha er reiseforsikring, selv om du ikke nødvendigvis er veldig glad i å reise på ferie. Det geniale med reiseforsikring er at den trer i kraft det sekundet du forlater hjemmet ditt, så i praksis er du dekket av reiseforsikring når du er på skolen, på treningssenteret, på butikken eller holder på med fritidsaktiviteter.

Reiseforsikring har også stort sett inkludert en ulykkesforsikring når du er utenfor hjemmet ditt, noe som betyr at du får utbetalt erstatning dersom du får en varig skade som følge av en fritidsaktivitet eller noe som skjer utenfor hjemmet ditt.

Du kan også vurdere en egen ulykkesforsikring som også dekker deg i hjemmet ditt, men det er mye mindre risiko for å bli permanent skadet når man er hjemme enn når man driver med en fritidsaktivitet, så dette må du vurdere selv.

Forsikring av verdigjenstander

Verdigjenstandforsikring er kun viktig for deg som har med deg gjenstander av spesiell verdi. Innboforsikring har nemlig øvre grenser for verdi per ting, noe som betyr at veldig dyre ting (tenk verdier over 10 – 20 tusen kroner) må forsikres med en verdigjenstandforsikring.

Dersom du tar med deg bunaden, en dyr klokke, spesielt verdifulle PC-er, fotoutstyr, smykker, dyre sykler eller lignende bør du vurdere å ta en verdigjenstandforsikring. Siden det er store forskjeller på hva de ulike forsikringsselskapene dekker på innboforsikringen er det lurt å ta en telefon til forsikringsselskapet ditt for å spørre rett ut om saken du vil forsikre er dekket av innboforsikring eller ikke.

Fotoutstyr
Om fotoutstyret ditt er av denne størrelsen bør du vurdere en verdigjenstandforsikring.

Sykkelforsikring

Har du tenkt å sykle til forelesninger når du studerer? Vurder om du bør skaffe deg en egen sykkelforsikring! For småpenger hver måned kan du få dekt nesten hele summen sykkelen koster i tilfeller hvor den blir stjålet, men ikke nok med det, en god sykkelforsikring dekker også skade på sykkel som følge av uhell.

Noen sykkelforsikringer dekker til og med saker hvor dekket blir ødelagt av en skarp asfaltkant eller tilsvarende tilfeldige uhell.

En del sykler dekkes av reiseforsikring eller innboforsikring, men om du har en spesielt dyr forsikring eller ønsker å få dekt skader fra uhell på sykkelturen din bør du vurdere å skaffe en sykkelforsikring også.

I tillegg til sykkelforsikring bør du også skaffe en skikkelig sykkellås. Det er nemlig få ting som er like bra for å stoppe tyverier som en FG-godkjent sykkellås.

Ansvarforsikring på bil

Dersom du skal ha bil mens du er student trenger du selvsagt den lovpålagte ansvarsforsikringen. De fleste studenter kjører gamle og realtivt billige biler, så det lønner seg sjeldent med del- eller fullkasko, men ansvarsforsikringen må man selvsagt ha. Denne dekker skade på andre personer ved ulykker.

Hvilket forsikringsselskap skal man velge som student?

Det finnes en haug ulike forsikringsselskap der ute, i tillegg til at veldig mange aktører også tilbyr forsikring som en del av en pakke. Både banken din, studentforeningene du er medlem av, og mange andre ønsker å ha deg som forsikringskunde, og det er ikke alltid enkelt å vite hvem du bør velge.

Det er ingen fasit på hvilken aktør som er best på forsikringer for studenter. Noen har lave priser, noen er knallgode på kundeservice, og noen har vilkår som er mye bedre enn konkurrentene. Vi anbefaler å sjekke ut noen aktuelle aktører selv, og velge en som passer deg.

Generelt sett er de aller fleste vanlige forsikringsselskapene mer enn gode nok når det kommer til innbo- og reiseforsikring for studenter. De færreste studenter har spesielt dyre verdisaker i hybelen eller leiligheten sin, og de fleste forsikringer dekker alt av skade og tyveri nesten uansett.

Denne artikkelen inneholder reklame for Tjenestetorget.

Les også:

Legg igjen en kommentar