Hvordan få gratis e-bøker

E-bøker er et godt alternativ til å lese vanlige bøker, og det er mulig å spare både lommeboka samtidig som man sparer miljøet. E-bøkene er i praksis bare digitale filer som kan leses på nettbrett, mobiler eller lesebrett. Om du har tenkt å lese mye e-bøker anbefaler vi sterkt å skaffe et lesebrett, for dette er veldig mye bedre for slitasjen på øyne enn om man leser e-bøker på mobil eller nettbrett.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan man får tak i gratis e-bøker. For det er faktisk flere måter å få tak i gratis e-bøker på, helt lovlig! Nedenfor skal vi se på et utvalg av de aller beste nettsidene for å få tilgang til gratis e-bøker på.

Kvinne leser e-bøker på lesebrett

Hvilke e-bøker får man gratis?

Som oftest får man kun eldre bøker gratis. Dette er fordi opphavsretten har gått ut på dato. Dette er vanlig i USA, så det er utrolig mange klassiske e-bøker på engelsk tilgjengelig gratis.

Utvalget av norske e-bøker man kan laste ned helt gratis er betydelig mindre. Det er en del gratis klassiske e-bøker, men utvalget av nye bøker er labert.

Det er derimot mulig å låne e-bøker her i Norge via bibliotektjenesten. Da får man ikke e-bøker gratis, men kan låne dem i en viss periode, så du kan i alle fall lese e-bøker gratis. Vi kommer tilbake til hvordan dette foregår lenger ned i artikkelen. Her er naturligvis utvalget utrolig mye bedre enn om du ønsker å få e-bøkene til odel og eie.

Norske nettsider som tilbyr gratis e-bøker

Nedenfor har vi samlet sammen en liten oversikt over norske nettsider som gir bort gratis e-bøker. Disse kan du laste ned og lese over så lang tid du bare måtte ønske. Her er det først og fremst gamle bøker det er snakk om.

Bokselskap: På nettsiden bokselskap finner du et solid utvalg av klassiske norske bøjer fra norske forfattere. Per januar 2021 er det litt over 330 gratis e-bøker der, inkludert spennende klassikere som Snorres Kongesagaer, og bøker fra kjente forfattere som Sigrid Undset, Amalie Skram, Camilla Collett, Bjørnstjerne Bjørnson, Olav Duun, Ludvig Holberg og flere.

Nasjonalbiblioteket sine gratisbøker: På Nasjonalbiblioteket sin side for gratis e-bøker er det over en halv million e-bøker å velge mellom. De fleste er åpenbart ukjente og gamle bøker, men det er også både klassikere og spennende litteratur der. Det er også en del gratis fagbøker for de som ønsker å lære noe nytt eller som studerer, noe som alltid er kjekt.

Problemet til Nasjonalbiblioteket er at det er mye rot der. De fleste bøkene er digitaliserte utgaver av fysiske bøker, og det er langt ifra en god tjeneste for å laste ned e-bøker. Det kan være en fin måte å finne noen gamle klassikere på, eller for å få tak i helt spesielle bøker man ikke finner noen annen plass, men de færreste får nok spesielt nytte av siden.

Henrik Ibsens verker hos Universitet i Oslo: Dersom du vil lese noen av de klassiske stykkene til Henrik Ibsen ligger alle disse tilgjengelig helt gratis på Universitetet i Oslo sine temasider. Der er alle sammen i både Kindle- og epub-format, så du kan enkelt flytte dem over til lesebrett eller mobilen.

Nettsider som tilbyr engelske e-bøker gratis

Det er trolig mange hundre nettsider som har publisert gratis bøker på engelsk, og vi skal se nærmere på et par gode alternativer.

Project Gutenberg: På Project Gutenberg er det over 60 000 gratis e-bøker, alle helt lovlige. Her publiserer de nemlig klassiske bøker som ikke lenger er beskyttet av opphavsretten, og dette inkluderer veldig mange gode klassiskere fra kjente forfattere.

Open Culture: Open Culture er på mange måter likt som Project Gutenberg, men har kun rundt 800 bøker å velge mellom. Istedenfor å satse på så veldig mange bøker har de heller fokusert på å finne frem klassikerne. Så her er det bare å gå til listen, så finner man hundrevis av kjente bøker du kan laste ned helt gratis der.

Amazon: Dersom du bruker Kindle er du sikkert kjent med Amazon som bokforhandler, for de selger e-bøker. Alle som publiserer bøker på Amazon velger selv prisen, og de har også mulighet til å sette denne til $0, slik at man får boka helt gratis.

Her er det stor sprik i utvalget, og det er mye skvip, men også mye spennende. Ta en titt og se om du finner neo du har lyst til å lese!

Slik kan du låne e-bøker fra biblioteket gratis

I Norge har vi jo gode bibliotek som lar folk få låne bøker helt gratis. De fleste bibliotek tilbyr også gratis lån av både lydbøker så vel som e-bøker, så er er det helt mulig å låne e-bøker som du kan lese når det måtte passe deg. De aller fleste bøker som biblioteket har ligger tilgjengelig som e-bøker også, men akkurat som med vanlige bøker er det venteliste på å låne e-bøker fra biblioteket.

Frem til 2020 hadde Norge et felles system for å låne e-bøker, men har siden den gang bestemt seg for at hver region skal utvikle sitt eget system. Utrolig tungvint, men sånn er det. I praksis betyr det at du må sjekke ut hvordan ordningen for å låne e-bøker er hos ditt lokale bibliotek, for det er mange ulike apper og systemer som brukes.

De fleste bibliotek er flinke til å opplyse og hvilket system de bruker og hvordan du kommer i gang på nettsidene sine, mens andre igjen ikke er like flinke. Om du ikke finner noe informasjon om å låne e-bøker på nettsiden til biblioteket ditt er det en risiko for at du faktisk bare må fysisk reise ned dit for å komme i gang og få hjelp til å finne riktig system.

En del ulike bibliotek bruker systemet BookBites, så det kan være mulig å laste ned denne appen og se om lånekortet ditt fungerer der. Det nest mest vanlige systemet heter Allbok.

Hvorfor er det venteliste på digitale bøker?

Det kan kanskje virke absurd at det skal være ventetid på å låne digitale bøker, men grunnen til dette ligger i at bibliotekene betaler en lisens for å låne ut bøker, og da har de kun lisens for et visst antall digitale bøker. Så mens noen låner den er e-boka utlånt, og først når den leveres tilbake kan nestemann få tilgang til boka.

Les også:

Legg igjen en kommentar