Guide: Beste interne SSD-harddisker i 2022

SSD-harddisker er betydelig raskere enn vanlige HDD-harddisker, og dersom du vil at PC-en din skal jobbe raskt bør du velge en SSD-harddisk. Det går raskere å starte opp PC-en som har vært slått av, det går raskere å laste inn spill, og det går jevnt over raskere å skrive eller hente informasjon fra harddisken.

For noen få år siden var SSD-harddisker typisk forbeholdt gamere. Nå er de billigere, større og raskere enn noen sinne, og det har gradvis blitt vanlig å ha bruke dem som en fullverdig erstatning til HDD-harddisker nå. I denne artikkelen har vi samlet sammen et lite utvalg av det vi mener er de beste SSD-kjøpene i 2022. Vi har sett på fire prisklasser, og valgt ut den vi mener er den beste fra hver prisklasse. Så i denne guiden finner du både dyre og billige SSD-harddisker, og vi vil hjelpe deg med å gi deg mest valuta for pengene uansett om du vil bruke 500 kroner, eller flere tusenlapper!

En kort oppsummering om valg av beste SSD-harddisk

Vi har laget en rask oppsummering til dere som ikke gidder å lese i detaljer om forskjellene på de ulike typene SSD-harddiskene, men som bare vil ha et godt svar på hvilken dere bør velge.

Best ytelse for en normal sum: Samsung 970 EVO Plus.

God ytelse, middels dyr: WD Blue SN550.

Aller best, men drøy i pris: Seagate FireCuda 520.

Billig, men god: Kingston A400.

Her har vi valgt ut de fire beste SSD-harddiskene fra ulike prisklasser. Den med best ytelse er altså den beste, men koster flesk. Hvis du vil ha det litt billigere vurderer du den midten som gir god ytelse, men er litt billigere. Den billigste er ikke den aller billigste SSD-en på markedet, men den som gir best ytelse i det lave prissjiktet. Så alle disse fire harddiskene er et veldig godt kjøp!

Nedenfor har vi samlet den viktigste informasjonen om de ulike typene SSD-harddisker i en tabell for å gi deg en rask oversikt over hvor mye du får for pengene.

SSDSamsung 970 EVO PlusWD Blue SN550Seagate FireCuda 520Kingston A400
Type SSDNMVeNANDNMVeNAND
Lagringsplass250 GB – 1 TB250 GB – 1 TB500 GB – 2 TB120 GB – 1 TB
Skrivehastighet3 300 MB/s1 950 MB/s4 400 MB/s450 MB/s
Lesehastighet3 500 MB/s2 400 MB/s5 000 MB/s500 MB/s
Pris (1TB)Ca. 2 000 krCa. 1300 krCa. 2 700 krCa. 1 000 kr

Fra tabellen ser man raskt at man får mye raskere hastighet når man velger de litt dyrere modellene. Det er likevel mulig å få en SSD-harddisk på 1 TB til under tusenlappen nå om dagen, og selv om den dårligste kun har skrivehastighet på 450 MB/s er det fortsatt like raskt eller raskere enn de aller beste HDD-harddiskene som ligger i en mye høyere prisklasse.

Nedenfor går vi mer inn i detalj på de ulike SSD-harddiskene vi mener er beste valg av SSD i 2022, så kan du lese litt om tankene våre rundt hvorfor dette er gode SSD-harddisker, og hvilken som passer for behovet ditt.

Best i test: Samsung 970 EVO Plus

Dersom du er villig til å betale for det er Samsung 970 EVO Plus absolutt det beste valget for ålreite SSD-harddisker i 2022. Denne kommer i utgaver på både 250 GB, 500 GB, eller 1 TB, og har en helt vanvittig hastighet på både lesing og skriving på harddisken. Med skrivehastighet på 3 300 MB/s er den bedre enn noen av de andre SSD-ene som er tilgjengelig!

Samsung 970 EVO Plus passer perfekt for gamere som vil ha lite lastetid på spill. Den er også ypperlig for deg som jobber med store datafiler, for eksempel hvis du driver med filmredigering.

Om penger ikke er noe problem gir denne deg altså den beste hastigheten, og fungerer knallgodt til det aller meste.

Sjekk prisen på Samsung 970 EVO Plus hos Kjell & Co her!

For deg som er villig til å betale mye for den beste SSD-en: Seagate FireCuda 520

Det skal bare nevnes at selv om vi sier at Samsung 970 EVO Plus er best i test, er det ikke nødvendigvis den aller beste SSD-en du kan få tak i. Serien Samsung 980 PRO er litt raskere på bekostning av økt pris, men om du også vil punge ut med over 4 500 kroner kan du få en 2 TB SSD med 5 000 MB/s lesehastighet med Seagate FireCuda 520.

Seagate FireCuda 520 er absolutt best på markedet per tidlig 2022, men vi synes prisen er litt vel drøy for en harddisk da.

Sjekk prisen på Seagate FireCuda 520 her.

God ytelse, og en god pris: WD Blue SN550

Dersom du vil ha et kompromiss mellom pris og funksjon er WD Blue SN550 det vi anbefaler. Også her får du alt fra 250 GB til 1 TB med lagringsplass, og hastigheten på å skriving er nesten 2 500 MB/s, noe som er en veldig god hastighet selv om den ligger hakket bak Samsung sin toppmodell. Du sparer derimot rundt 700 kroner om du velger denne, så med mindre lastetiden er ekstremt viktig for deg er det et ålreit kompromiss.

For folk flest er dette en ordentlig god SSD-harddisk som fungerer mer enn godt nok.

Sjekk prisen på WD Blue SN550 her!

Lav pris, med ålreit ytelse: Kingston A400

Hvis du vil ha en SSD-harddisk til en ålreit pris er Kingston A400-serien et godt valg. Her kan du velge mellom alt fra 120 GB til 1 TB, og dersom du bare vil ha en ålreit SSD for å la WIndows starte raskere, la Chrome fungere bedre, eller la lastetiden på spillene dine ble betydelig bedre enn på en vanlig HDD, så er dette et godt valg. Prisen er veldig lav, og det er ikke spesielt mye dyrere med en Kingston A400-SSD enn med en tilsvarende HDD.

Du trenger bare å punge ut en tusenlapp for å få én hel terrabyte, mens den med kun 120 GB kun koster deg drøyt 300 kroner. Her trenger du altså ikke å bruke store summen for å få en SSD som fungerer godt.

Selv om den har en lav skrive- og lesehastighet på 450 MB/s er det viktig å merke seg at dette fortsatt er mye kjappere enn vanlige HDD-harddisker de fleste er vandt til.

Sjekk prisen på Kingston A400 her!

Det er også mange andre SSD-harddisker der ute

Nå har vi dratt frem fire av de SSD-harddiskene som vi mener er det beste kjøpet i 2022, men det er verdt å merke seg at det finnes en hel haug med andre SSD-harddisker ute på markedet. Noen er bra, noen er dyre, noen er billige, og noen er ganske dårlige. En god start er å se etter skrive- og lesehastigheten, og se hvordan denne er sammenlignet med de SSD-harddiskene i testen. Om den har omtrent samme lese- og skrivehastighet til omtrent samme pris er det jevnt over et godt kjøp, selv om det også er noen andre småting som kan påvirke det i ulike retninger.

Hvem bør bruke SSD-harddisk?

Generelt sett får alle bedre ytelse av å bruke SSD-harddisker, men visse typer databrukere får mer ut av det enn andre. Først og fremst er det jo veldig kjekt for alle og enhver å lagre selve Windows-installasjonen på en SSD, så sparer du fort mye tid når du starter opp PC-en for dagen. Installer også de programmene du bruker mye, gjerne spesielt de som er tunge å kjøre (som Photoshop) og alle spill på SSD-en, så får du fart på sakene.

Ellers er SSD-harddisker en favoritt blant gamere. Nyere spill tar utrolig mye plass, og det kan ta lang tid å laste inn nye områder eller nivåer på spillene. I verste fall kan man sitte 20 – 30 sekunder i lasteskjermen og vente på at spillet skal lastes inn.

Dersom du lager videoer eller drive med bilderedigering kan en SSD-harddisk virkelig få fart på sakene. Når man skal lagre filmer etter å ha redigert dem vil man merke en ufattelig forskjell i hastigheten på en SSD-harddisk og en vanlig harddisk! Det samme gjelder når man redigerer store bildefiler (type raw-format eller vektorer) hvor det tar tid å laste inn alle elementene i bildene.

Er det noen ulemper med SSD-harddisker?

Det er viktig å være klar over at SSD-harddisker har mange fordeler, men også ulemper sammenlignet med vanlige HDD-harddisker. Den store fordelen er hastigheten de bruker for å lese eller skrive data, noe som gjør at spill, programmer og alle datatyper fungerer raskere. SSD-harddisker bruker dessuten mindre strøm og har lavere sjanse for å ikke klare å finne riktig data på første forsøk.

Ulempen med SSD er derimot at den ikke egner seg veldig godt for å lagre store mengder data over tid. Du bør heller bruke en helt vanlig HDD for å lagre bildebackupen din over flere år, for det er mye større sjanse for datatap med en SSD. De anbefales derfor ikke til å lagre store filmer som filmer, bilder og lignende over tid. Det fungerer veldig godt for å redigere bilder eller videoklipp over kort tid, men om du for eksempel driver med YouTube bør du laste over alle filmene dine til en HDD for å ha det som en sikkerhetskopi over tid.

Denne artikkelen inneholder annonser for Kjell & Company, og Computersalg.

Les også:

Legg igjen en kommentar