De siste årene har yrket fullstack-utvikler blitt utrolig populært, og man kan se det på hundrevis av jobbannonser hvert eneste år. Men hva er egentlig en fullstack-utvikler, og hvordan skiller disse seg fra vanlige programmerere?
En fullstack-utvikler er rett og slett en programmerer som kan utvikle både frontend (det du ser når du bruker et program, app eller nettside), så vel som backend (det du ikke ser, ofte databasen og selve strukturen på systemet). Tradisjonelt sett pleier man å bruke både frontend-utviklere og backend-utviklere, men en fullstack-utvikler skal klare å håndtere begge disse oppgavene.
En fullstack-utvikler kan dermed i teorien lage hele systemet selv, og kan bytte mellom å jobbe backend med databasen til å jobbe med selve brukerdesignet i frontend. Dette er naturligvis mye mer krevende enn om man kun jobber med backend eller frontend.
Noen velger å gå inn mot programmering med intensjon om å bli en fullstack-utvikler, mens andre mer gradvis ender opp i den jobben. Dette skjer typisk ved at man allerede er god på enten front- eller backend, og over tid også lærer seg den andre jobben. De har jo naturligvis mange likheter, selv om det også er mange store forskjeller mellom disse rollene.
Programmeringsspåkene man bør lære for å bli en fullstack-utvikler kan for eksempel være:
Frontend: HTML, CSS, Javascript og ulike typer Javascript-frameworks som AngularJs, jQuery, and Node.js.
Backend: PHP, Ruby, Python eller lignende.
I begge tilfellene er dette bare eksempler på programmeringsspråk, og noen jobber og oppgaver krever helt andre språk enn de vi har foreslått ovenfor. Disse er likevel typiske eksempler som ofte fungerer som et startpunkt for de som vil lære seg fullstack-utvikling.
Kan man utdanne seg til å bli en fullstack-utvikler?
Selv om man egentlig kan bli en fullstack-utvikler kun ved å vise frem hvor god man er, er det også mulig å ta en tradisjonell utdanning for å komme inn i yrket.
Typiske veier for å utdanne seg til å bli en fullstack-utvikler er ved å ta en bachelorgrad i informatikk eller datateknologi. Dette gir en god innføring, men det er også mulig å utvide utdanningen med en mastergrad i en av disse retningene. Begge disse utdanningene kan tas hos flere ulike universiteter rundt om i Norge.
Det er viktig at en del arbeidsgivere også er veldig interessert i prosjekt, og ikke kun i hvilke karakterer du fikk på eksamen. Det er derfor lurt å jobbe med prosjekter som du kan vise til på steder som GitHub når du søker på jobb. De fleste utdanningsløp vil gi deg mange muligheter til å bygge opp prosjekter du kan vise frem, men det er også mulig å jobbe med dette på siden.
Slik kan du bli en fullstack-utvikler uten utdanning
Det finnes tusenvis av ulike ressurser på internett for alle som ønsker å lære seg programmering. Dette er trolig en av de yrkene med mest tilgjengelig informasjon på internett, og du kan faktisk fint bli en fullstack-utvikler hvis du bestemmer deg for det, og jobber med det på fritiden din.
Det er derimot viktig å være klar over at det ikke nødvendigvis er enkelt, og du bør ha en sterkt interesse av å jobbe mye med det for å komme til et nivå hvor du faktisk kan bli ansatt som en utvikler.
Den beste måten å starte med fullstack-utvikling på er ved å lære seg ett av programmeringsspråkene vi foreslo ovenfor. Lær for eksempel HTML og kombiner det med CSS for å lære deg å lage design for nettsider eller apper, og start med Javascript når du er komfortabel med disse to.
Når du kan en del frontend er det lurt å se litt på backend. Dette er typisk litt mer komplisert for de som ikke har et sterkt forhold til datamaskiner og teknologi, for det er på en måte litt mer abstrakt. Men det finnes tusenvis av gode nettsider og kurs som hjelper deg med å lære PHP, Ruby eller hvilket språk du måtte ønske.
Dersom du er en av de som liker å lære via vanlige lærebøker, så kan vi anbefale følgende:
- A Smarter Way to Learn HTML & CSS av Mark Myers. Denne gir en god innføring i frontend-utvikling, og er dessuten veldig billig.
- Web Design with HTML, CSS, JavaScript and jQuery Set av Jon Duckett. En litt dyrere, men mer omfattende lærebok som tar for seg alt du trenger for å komme skikkelig godt i gang med frontend.
- The Ruby Programming Language av David Flanagan. Dette er en fin innføringsbok i backendspråket Ruby.
- Webprogrammering i PHP av Svend Andreas Horgen. En god bok for å få en innføring i PHP, med fokus på å lage nettsider.
Når det gjelder bøker anbefaler vi alle som liker å lære via bøker å kjøpe én bok for hvert programmeringsspråk. Alle på listen ovenfor gir en skikkelig innføring i det enkelte språket, med både tekst, oppgaver, eksempler, forklaringer på logikken på språket, og god innføring i hvordan man skal gå frem for å bli en utvikler innen dette språket.
Det er jo ikke alle som liker å lære via lærebøker, og det er altså fullt mulig å lære programmering ved kun å se YouTube-klipp og følge online-kurs, men for de som synes det er fint å lese i fysiske bøker så har dere muligheten.
Du kan klikke på linken for å bli tatt til Adlibris sine nettsider hvor du kan bestille bøkene til en god pris.
Hvor god lønn har en fullstack-utvikler?
Fullstack-utviklere er jo programmerere med superkompetanse på flere språk, og er derfor veldig ettertraktet på arbeidsmarkedet. Det betyr også at disse får en veldig behagelig lønn. Det er ikke uvanlig for fullstackutviklere med litt erfaring å få over 700 000 kroner i årslønn.
Internasjonalt er også dette et godt betalt yrke, for i USA er snittlønna for fullstack-utviklere på over $100 000, noe som altså tilsvarer godt over én million kroner i året.
Denne artikkelen inneholder annonser for Adlibris.