VPN (Virtual Private Network) er en tjeneste som stadig blir mer og mer populær rundt om i verden, selv om den kanskje ikke har tatt Norge med storm helt ennå. I korte trekk er VPN en tjeneste som gjør at du kobler deg opp mot en ekstern server før du gjøre noe som helst på internett.

Når du så skal bruke internett gjøres det på en måte fra denne serveren før resultatet blir sendt tilbake til deg. Da ser det ut som det er denne serveren som har surfer, og ikke du.

Dette gir deg på mange måter en anonymitet når du er på internett. Verken myndigheter, eieren av nettsiden eller tredjeparter kan se hva du faktisk gjør når du er på internett. Man kan bytte server ofte, så slipper man å frykte at noen samler inn data om brukeradferden din.

Man kan velge hvilket land man vil koble seg på en server i, noe som er kjekt for å omgå geoblokkader. For eksempel vil NRK Nett-TV eller TV2 Sumo kun være tilgjengelig når du er i Norge, men om du bruker en VPN server i Norge vil du kunne se på dette fra hvor som helst i verden. På samme måte kan du velge en server i Storbritannia for å se på BBC, eller en server i USA for å få Amerikansk Netflix-utvalg.

Les mer: Hvordan kan man streame NRK Nett-TV i utlandet?

Om du holder til i land hvor ytringsfriheten er begrenset er det helt nødvendig å ha VPN om du vil ha tilgang på internett utenfor det som er godkjent av myndigheten. Ikke overraskende er VPN svært populært i land som Kina, Russland, Indonesia med mer. I Norge trenger vi heldigvis ikke VPN for å bruke internett vanlig, men det er jo ikke bare myndighetene som prøver å kartlegge bruken din.

Med en VPN kan man også begrense hvor mye informasjon som sendes om deg til tredjeparter, som f.eks Google, Facebook og de andre gigantene som samler inn brukerdata om deg. De vet skummelt mye om det allerede, så hvorfor ikke begrense hvor mye de kan lære om deg?

Les også: Slik kan du sende anonym e-post.

Fungerer det greit med en gratis VPN?

Vi er vel alle glade i å få noe gratis, men med VPN er gratisversjonene rett og slett ikke gode nok. Det finnes noen typer gratis VPN, men de kommer med heftige problemer. Først og fremst er de trege! Hvem vil vel vente i ti-tyve sekunder før de kommer inn på nettsiden?

For det andre brukes disse gratis VPN-tjenesten ofte til litt sketchy ting, og som følge av dette er det mange nettsider som rett og slett har blokkert IP-adressene til disse gratistjenestene. Det er jo ikke så rart heller, for alle som har nettsider blokkerer jo IP-adresser som for eksempel driver med spam eller innbruddsforsøk.

Et tredje problem er at man ikke vet om de er sikre. Det går mye rykter om at disse gratistjenestene får inn pengene sine ved å selge brukerdata, og da er man jo like langt som før man skaffet seg en VPN i det hele tatt. Når det er sagt så vet vi ikke med sikkerhet om dette er sant eller bare rykter, men det er jo noe å ha i bakhodet. Et sted må du jo få inn inntektene sine, og det er dyrt å drive slike servere.

Et siste problem er at de ofte har veldig få servere. Om du betaler for en VPN kan du velge servere i hele verden, alt etter hva du vil, mens gratistjenestene bare har noen få utvalgte land. Det blir for eksempel ikke lett å finne en gratistjeneste med norske servere for å se på NRK eller TV2 Sumo fra utlandet.

Hvilken VPN bør man bruke?

Det finnes mange gode leverandører av VPN, og vi på ForklarMeg.com har prøvd følgende tjenester og kan gå god for dem:

NordVPN. Dette er trolig den mest kjente leverandøren av VPN på markedet, og den leverer gode tjenester. Det er kort ventetid (man merker nesten ikke at man bruker VPN).

ExpressVPN. Også dette er en god tjeneste man bør vurdere, og som vi anbefaler etter NordVPN.