Når man tar bilde av noe spennende er det ofte fristende å laste dem opp på Facebook, nettforum eller noe sånt, men når man først har lastet dem opp på internett kan det være ganske vanskelig å ha kontroll over hvordan de blir brukt.
Som fotograf av et bilde har man en rekke rettigheter, så hva skal man gjøre dersom man oppdager at noen har brukt bildet ditt ulovlig?
I prinsippet er det fritt frem for å sende faktura for bruk av bildet ditt. Dersom det er en seriøs aktør som har sniklånt bildet ditt vil det sjeldent være at de motstrider kravet. Normalt kan man be om tre ganger vanlig pris for bildebruket, typisk 6-7 tusen kroner.
Dette fungerer godt dersom bildet har blitt stjålet av en relativt seriøs aktør som en norsk nettside eller mediehus hvor du enkelt får tak i kontaktinformasjon om hvem som eier nettsiden og hvem som publiserte bildet ditt der. Om det f.eks har blitt brukt i en sak i en nettavis er det jo fort gjort å finne ut av hvem man skal kontakte for å sende faktura til.
Hvis de nekter å betale kan du vurdere bryderiet med å kontakte en advokat for å komme videre med saken. Dette er jo litt stress, men så lenge du har tydelig eierskap til bildet vil du nesten 100 % sikkert vinne saken, og motparten må betale både for bildebruken så vel som saksomkostninger (som da inkluderer det du har betalt advokaten din).
Les også: Hva gjør man dersom noen stjeler innhold fra nettsiden din? Forklart.
Hvordan går man frem når en useriøs aktør har stjålet bildet ditt?
Det er jo ofte at bildet blir stjålet av en aktør man kan regne som mye mindre seriøs enn en stor, norsk nettside, så hvordan går man frem da?
Om bildet ditt har blitt lastet opp på et internasjonalt forum, blitt brukt på en spam-side hvor det ikke er tydelig hvem som er ansvarlig, eller bare har havnet et sted hvor du ikke får sendt faktura på en fornuftig måte, kan det være litt vanskeligere å få betalt for arbeidet sitt.
Les også: Er det nok å skrive at «bildet er lånt fra Google»? Forklart.
I disse tilfellene kan man gjerne prøve å sende et krav om betaling, men om de ikke betaler må du selv vurdere om det er verdt å bruke tid og penger på å etterfølge det. Om eieren av nettsiden har brukt et falskt navn og adresse for nettsiden kan det jo åpenbart være umulig å løse opp i det på en fornuftig måte, og det kan ofte være like greit å bare be dem vennlig om å fjerne bildet. Dette pleier de fleste å gjøre, og du kan godt true med å rapportere dem til Google for å ha stjålet innholdet ditt.
Å bruke tid og penger på advokat hvis du ikke vet hvem som har stjålet innholdet ditt er jo et sjansespill, da du selv må dekke disse utgiftene om du ikke klarer å finne ut av hvem du skal dra for retten. Det gjør det også mer krevende om motparten holder til i et annet land enn Norge.
Om de fortsatt ikke fjerner bildet etter varsler og forespørsler kan du sende et DMCA-skjema til Google hvor de fjerner nettsiden og bildet fra søkemotoren sin. Dette gjør i alle fall at det blir vanskelig for andre å finne bildet ditt på disse nettsidene.
Ofte kan det også lønne seg å gå over hodet på de som har lastet opp bildet ditt ulovlig. Ta kontakt med de som driver webhotellet og fortell dem at kunden deres stjeler innhold, for dette pleier å være imot retningslinjene til nesten alle webhotell! Det samme gjelder om bildet lastes opp på et forum, på Facebook eller lignende; kontakt de ansvarlige aktørene om du ikke får kontakt med den som lastet opp bildet. Her får du nok ikke betalt fakturaen du sender ut, men du får i alle fall trolig fjernet bildet som ble brukt.