Hvis man drifter en nettside eller blogg er det langt ifra uvanlig å se at noen prøver å stjele innhold fra denne for å publisere på sin egen. Dette kan enten være deler av en tekst, hele teksten, bilder eller til og med hele nettsiden, og det kan være veldig frustrerende for alle som faktisk jobber for å lage godt innhold til sine egne nettsider.
Så la oss si at uhellet først er ute, og noen stjeler innhold fra deg. Hva skal du gjøre? Det første steget er å komme i kontakt med motparten. Mange tror at de er usynlige når de holder på med dette, og vil gå med på å fjerne innhold når man forteller at det faktisk er stjålet og ulovlig. Ofte ser man disse personene spille dumme, men det er gode sjanser for at det bare er en unnskyldning de kommer med. Uansett, mange vil spille dumme, beklage, og fjerne innholdet raskt.
Dersom det ikke fungerer er neste steg er å sende en såkalt DMCA-klage. Dette er egentlig basert på amerikansk lovverk, men du kan sende denne til Google og de andre søkemotorene. Dette gjøres via Google Search Console. Der fyller ut ut klagen din, og må inkludere hvilket innhold som er stjålet. Dette vil rett og slett fjerne dette stjålet innholdet fra søkemotorer, og ofte fjerner dette livsgrunnlaget til de som stjeler det.
Dersom nettsiden viser annonser kan det også være en god idé å kontakte annonsenettverket som formidler disse og fortelle at nettsiden baserer seg på stjålet innhold. Dette er blant annet forbudt i henhold til Google AdSense sine retningslinjer, og dette kan være nok til at de blir kastet ut fra annonsenettverket.
På samme måte kan det være mulig å komme i kontakt med selskapet som er ansvarlig for webhostingen til nettsiden. Også disse pleier å ha i reglene sine at det ikke er lov å bruke den til å hoste ulovlig innhold, så det kan være at de terminerer kontrakten med nettsiden når du forteller om det.
Les også: Dette kan du gjøre dersom noen stjeler bildene dine.
Et annet alternativ: Send en faktura for bruk av innholdet
Dersom du vet hvem som står bak nettsiden er det egentlig ikke noe i veien for å sende en faktura for bruk av innholdet ditt. Du har faktisk en veldig god sak på dette, og kan fint fakturere for et tre-fire kroner per ord som har blitt stjålet, samt et par tusen kroner per bilde som har blitt brukt ulovlig. Om de ikke betaler er det bare å purre på den, og vær klar for å ta saken til forliksrådet om du kan. De fleste er villige til å betale, for de har en svært dårlig sak om du tar den videre inn i rettssystemet.
Denne metoden kan være utfordrende, spesielt om de som stjeler innholdet holder til i et annet land eller til og med en helt annen verdensdel enn deg selv. Ofte kan det da være vrient å få noen effekt av å true med søksmål, da identiteten til personen til og med kan være ukjent.