Hva slags prisnivå er det i Japan? Forklart!

Det er mange nordmenn som drømmer om en reise til Japan. Noen ønsker å oppleve den utrolige storbyen Tokyo, mens andre vil føle på den autentiske, japanske stemningen i de mindre byene rundt om i landet. Felles for dem alle er at en slik tur koster penger, uansett om man skal holde seg til storbyene, eller om man har tenkt å farte mye rundt omkring på øya.

De fleste har nok hørt ryktene om at Japan er et dyrt land, og det stemmer i stor grad. Om man vil leve som man ofte vil på reise med mange restaurantbesøk, ålreite hotellrom, mange opplevelser og enkle løsninger, så kommer man til å måtte beregne et romslig budsjett. Veldig mange ting har omtrent samme prisnivå som her hjemme i Norge, og det er svært få ting som faktisk føles spesielt billig i Japan.

Selve flyreisen pleier for øvrig også å koste en del, men er du tidlig ute kan du få billetter til rundt 4 000 kroner tur/retur per person. Om man er litt sen ute med å bestille kan man derimot forvente å betale 6-7 tusen kroner for samme billetten, så her er det mye å spare på å være tidlig ute.

Les også: De beste appene for å lære japansk.

Prisnivå i Tokyo

Det skal sies at Tokyo er en av verdens dyreste byer med tanke på pris på eiendom. Ingen andre byer har så stor etterspørsel etter eiendom inne i byen, og dette påvirker selvsagt prisene på ting der. Hotellrom inne i byen er naturlig nok mye dyrere enn om man trekker noen togstopp vekk fra sentrum, og selv små rom inne i sentrum kan koste tusenvis av kroner per natt.

Noen løser problemet med dyre hotellrom inne i Tokyo sentrum ved å bo på et kapselhotell. Dette har jo fått mye oppmerksomhet på internett de siste tyve årene, men det skal sies at disse er langt fra billige sentralt i byen. En kapsel kan fort koste bortimot en tusenlapp per natt, så det er omtrent samme pris som et vanlig hotellrom litt utenfor sentrum.

Ellers er også alt annet også litt dyrere i Tokyo enn i resten av landet, slik det ofte er er storbyer. Det kan likevel kompenseres ved at man har større utvalg, så selv om de fleste restaurantene her har et høyt prisnivå er det alltid mange valg, og før eller siden kommer man over en koselig, men rimelig restaurant i byen.

Det er godt mulig å leve på et budsjett i Tokyo, og det er mye god mat man kan få tak i på dagligvarebutikkene (kalt «konbini» / コンビニ lokalt). Her kan man kjøpe veldig billig mat som er overraskende god. Dette tipset gjelder for øvrig for resten av Japan også, for i disse dagligvarebutikkene selges det alltid ferdigmat.

Når man skal reise rundt i byen bør man bruke tog, selv om det kan være litt vanskelig å sette seg inn i hvilke ruter som gjelder. Hold deg unna taxi, for her er prisene like dyre som i Norge, og det er stor sjanse for å stå fast i trafikken i lang tid.

Prisnivået utenfor Tokyo

Som nevnt ovenfor er altså Tokyo en av verdens dyreste byer, og det blir raskt billigere å spise, bo og gjøre ting når man kommer litt utenfor. Dersom du har tenkt å primært være i Tokyo kan det være en god idé å booke hotell som ligger mellom 20 og 40 minutter unna sentrum med tog. Disse er svært presise i Japan, og man sparer mye penger på å bo i utkanten av byen.

I resten av landet er prisene også lavere enn inne i Tokyo, men det er likevel ikke spesielt billig.

Slik spiser du billig i Japan

Å spise på restaurant er kanskje noe av det dyreste man kan gjøre i Japan, men det er selvsagt noen triks som gjør at det er mer overkommelig. Om man bare går inn på en ålreit restaurant må man regne med å betale omtrent det samme som man ville gjort for et restaurantbesøk i Norge.

Det første tipset for å gjøre maten billigere er å holde seg til japanske varer. Ikke kjøp vanlig Cola eller bestill vin fra Europa, for disse koster flesk! Kjøp heller japansk vin, lokal drikke, og ikke minst lokal mat. Om du vil ha vestlig mat i Japan koster det en del, mens det alltid vil finnes billigvarianter av japansk mat.

Et annet godt tips er å spise mye nudler. Dette høres kanskje kjedelig ut, men i Japan er på en måte nudler en type fastfood, og er både billig og godt. Man får en stor bolle med nudler og mye tilbehør til en brøkdel av et vanlig måltid, og det er veldig vanlig å spise nudler til lunsj.

Et tredje tips er å droppe restauranter i stor grad. Man får mye god mat på dagligvarebutikkene (som vi skrev litt om ovenfor), men det finnes også mye godt på kiosker som 7-11 eller Lawson. Her kjøper man vanligvis takeaway som man kan spise på hotellrommet eller i parken. Husk at det er forventet at man bærer med seg all søpla fra maten hjem igjen etter å ha spist offentlig.

Les også:

En kommentar om “Hva slags prisnivå er det i Japan? Forklart!”

  1. Japan er en av de dyreste landene jeg har reist til, så legg av mye penger til turen. Mat og hotell var største utgiften, og var på et høyere prisnivå enn i Oslo..

    Svar

Legg igjen en kommentar