Hva spiser jerven? Forklart

Jerven er en av de fire store rovdyrene i Norge, men i motsetning til de tre andre (gaupe, bjørn og ulv) er det ikke en spesielt dyktig jeger. Jerven har nemlig heller spesialisert seg på andre ting, inkludert en vanvittig god luktesans som lar den snuse seg frem til dyr som har dødd av andre årsaker.

Jerven er nemlig en ekte åtseleter som er veldig glad i å spise dyr som allerede er døde. Her i Norge går det mest i reinsdyr, men når den først kommer over et kadaver er den ikke kresen på hvilket dyr det er den spiser. Om sommeren kan den dessuten jakte på og spise både lemen, mus, fugleegg og fugler. Når det er lemenår går disse ned på høykant for en lur jerv.

En jerv kan også ta byttedyr, og den forsyner seg grovt av både tamrein og sau. Sau er selvsagt veldig enkle bytter for selv et såpass lite dyr som jerven, og dette er grunnen til at jerven er det rovdyret i Norge som tar flest sau.

For at jerven skal lykkes med å jakte på reinsdyr må den ha perfekte snøforhold hvor jerven sine store labber og lette vekt lar den løpe over snøen. Samtidig må snøen være myk nok til at reinsdyrene faller ned gjennom snøen og ikke kan løpe fra jerven. I disse forholdene blir det veldig vanskelig for reinsdyr å skulle stikke fra en sulten jerv, og jerven kan drepe mange reinsdyr raskt og effektivt.

Det er ikke all verdens med dager i løpet av en vinter hvor det er såpass gode forhold for jerven, så de fleste må ty til mye åtseleting i løpet av vinteren.

Jerven kan bruke kjøleskap for å lagre mat!

Jerven har også utviklet en artig strategi for å lagre mat når dem finner mer mat enn den kan spise. Den har nemlig laget seg kjøleskap. Dette foregår ved at den deler opp dyr den finner i mindre biter og tar dem med til utvalgte steder hvor det er kaldere enn ellers i området. Som regel betyr det at den graver maten ned i en snøhule, men den kan også bruke naturlige huler i fjellet, legge maten i steinrøyser eller til og med grave den ned i myrer.

På disse matlagrene holder maten seg kald og god lenge, og dersom jerven ikke klarer å få tak i nok mat noen dager kan den bare gå tilbake til matlageret sitt for å finne seg noe god restemat. Når man lever som en ensom jeger langt oppe på fjellet er jo dette en svært fornuftig måte å sørge for at man alltid har mat, for den vet jo aldri når den klarer å bruke snuta til å lukte seg frem til et nytt kadaver.

Jerven er veldig sjenert

Jerv er kanskje en av de mest sjenerte dyrene vi har i Norge, og det er ekstremt sjeldent å få se denne krabaten. En jerv er selvsagt ikke farlig for mennesker om vi først skulle møte den, men som regel løper jerven av gårde lenge før vi i det hele tatt får øye på den.

Les også:

Legg igjen en kommentar