Feber er et vanlig symptom på en hel ulike rekke sykdommer, inkludert både Covid-19, influensa og mye annet. Nå med dagens regler bør man holde seg hjemme dersom man har feber, men hvilken temperatur skal til før det regnes som feber?
Alle temperaturer som er målt over 37, 4°C i armhulen, 37,5°C i munnen, 37,6°C i øret, eller 38°C rektalt regnes som feber for en voksen person. Dette er fordi temperaturen er litt ulik avhengig av hvor man måler, og dersom temperaturen over over disse målene regnes det altså som om man har feber.
PS. vi har et eget avsnitt om feber for barn nedenfor, så bla nedover dersom det er barnet som er sykt!
Dersom du måler mellom denne grensa og 40°C er det trolig en helt vanlig infeksjon hvor kroppen øker temperaturen for å øke hastigheten på immunforsvaret for å bli raskere frisk. Dette er som regel helt ufarlig. Om temperaturen derimot stiger over ca. 41°C er det ofte et tegn på alvorlig sykdom, og man bør kontakte legevakt med det samme. Generelt sett sier man at lege bør kontaktes så fort feberen bikker 40°C, eller har holdt seg på over 39°C i tre dager.
Både barn og voksne har høyere temperatur på kvelden enn om morgenen, så du trenger ikke nødvendigvis å være syk dersom du så vidt bikker grensa rett før du legger deg på kvelden.
Les også: Kan man dra på jobb med feber? Forklart.
Hvilken temperatur regnes som feber for barn?
Barn har litt andre temperaturgrenser for hva som regnes som feber enn oss voksne. En stor forskjell er at barn kan få veldig høy feber selv ved milde infeksjoner, og kan se ganske friske og raske ut selv om de har 39°C feber. Barn har dessuten en tendens til å bli varme hvis de er i mye aktivitet, og totalt sett er ikke feber en veldig god indikator på hvor sykt barnet er.
Vi regner derfor ikke hvorvidt barn «har» feber eller ikke, men om du måler over 40°C er det på tide å ta kontakt med en legevakt eller fastlege. Om barnet er under 3 måneder gammelt bør man ta kontakt med lege selv ved lavere febertemperaturer over normalen.
Hvordan måle feber best mulig
Det finnes mange måter å måle feber på, og her er det mye smak og behag. Den beste målingen får man vet å måle etter intern temperatur, og det er tre måter å måle denne på:
- Rektalt ved å bruke et slikt termometer som føres omtrent 2 cm inn i endetarmen. Fordelen er at det gir en pålitelig måling, er billig og enkelt. Et slikt termometer kan f.eks bestilles fra Apotekhjem ved å klikke her.
- I munnen eller armhulen. Denne målingen er ikke like nøyaktig som å måle rektalt, men om du tar høyde for det ved å føle temperaturanvisningene over i artikkelen får du en god pekepinn på om du har feber. Her vil man oppleve litt større variasjon i målene. For slike målinger bruker man også en vanlig, billig temometer som dette fra Apotekhjem.
- Måle i øret. Å måle temperaturen i øret har gradvis blitt veldig vanlig, og fungerer veldig godt. Denne metoden regnes som ganske god, men kan ha litt variasjoner på grunn av ulik mengde ørevoks osv. Fordelen er at det er enkelt og greit, men litt dyrt i innkjøp, og må renses for hver person som bruker det. Et termometer for å måle øretemperatur kan bestilles her.
- Måle temperatur i tinningen. Dette er kanskje den beste måten å måle temperatur på, og er både enkel i bruk, helt steril, og gir et korrekt resultat. Den store fordelen med dette er egentlig at man kan måle ved å holde temometeret et stykke unna den man måler, så man trenger ikke å tenke på smittevern. Om man skal måle barna kan man dessuten gjøre det mens de sover! Prisen er omtrent som for et øretermometer, og kan bestilles fra nettsider som Apotekhjem.
Hvordan redusere feber
Man kan redusere kroppstemperaturen ved å innta legemidler som har en febernedsettende effekt. Eksempler på disse er Paracet som inneholder virkestoffet paracetamol, Aspirin som inneholder salisylat (gi kun til voksne, ikke barn), eller Ibux som inneholder ibuprofen.
Her er alle merkene kun eksempler, og det finnes alternativer til alle sammen som også inneholder det aktive virkestoffet. Snakk gjerne med noen på apoteket hvis du er usikker.
Det er også verdt å merke seg at det er usikkert hvorvidt febernedsettende medisiner faktisk hjelper. Når man har feber er det jo fordi kroppen øker temperaturen for å øke farten på immunforsvaret, og ved å bruke febernedsettende midler kan det også være at kroppen bruker lenger tid på å bekjempe sykdommen. Forskere er faktisk litt usikre på hvordan disse legemidlene påvirker sykdommsforløpet, så det er en vurdering man må ta selv.
Det er i alle fall ikke til å komme unna at febernedsettende midler er viktige for å få oss til å føle oss bedre, og kanskje til og med klarer å fungere litt bedre i hverdagen samtidig som vi er syke.
Denne artikkelen inneholder annonser for Apotekhjem.