Hvilken type strømavtale bør man velge? Forklart!

De fleste av oss har dessverre ikke 100 % kontroll over hva vi betaler for strømmen vår, eller om vi i det hele tatt har den beste strømavtalen vi kan få. For mange kan det være mye penger å spare på å bytte strømavtale, men hvilken type strømavtale skal man velge?

Vi skal gå i detalj på alle de ulike typene strømavtaler som finnes på det norske markedet under slik at du selv kan velge den avtalen som passer deg best.

Likevel er det slik at man nesten alltid sparer mest penger på å velge avtaletypen som heter spotpris. Denne avtaletypen har vist seg å være billigst over tid i utallige ulike pristester, og det er kun i spesifikke tilfeller at de andre avtalene lønner seg.

Om du bare vil ha strøm så billig som mulig gjør du det enkelt ved å gå til denne nettsiden hos Tjenestetorget. Skriv inn postnummer og adresse, så får du opp tilbud fra alle strømleverandørene i området ditt. Velg den som gir lavest pris på spotpris, så har du 99 % sikkert så billig strøm som mulig!

Les også: Hvordan spare penger på nettleie.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Når det er sagt er det derimot ikke helt sikkert at dette er den beste avtalen for deg. Derfor skal vi se nærmere på de fire typene strømavtaler som er tilgjengelig i Norge nedenfor. Disse er altså spotpris, innkjøpspris, standard variabel pris, og fast pris.

Spotpris – billigst over tid

Spotpris er altså den strømavtalen som jevnt over viser seg å være billigst over tid. Denne avtalen baserer seg på markedsprisen på strøm uten noen form for vekting av tidspunktet på døgnet. Selv om kanskje innkjøpspris høres ut som den avtalen som er mest lik det strømselskapet selv betaler for strømmen, er det faktisk spotpris som er dette.

Med spotpris betaler du nemlig det strømleverandøren kjøper strømmen for når du bruker den + en liten sum ekstra. Her følger du altså markedsprisen på strøm uten noen unntak.

Innkjøpspris – nesten lik spotpris

Innkjøpspris er egentlig ganske lik spotpris, og baserer seg også på markedsprisen for strøm. Forskjellen er at innkjøpspris er vektet for når på døgnet man bruker mest strøm. Jevnt oven er den omtrent lik som spotpris, og for mange er det ikke all verdens forskjell, men over tid vil statistisk sett spotpris lønne seg for de fleste.

Hos noen strømleverandører kalles også innkjøpspris for «spotpris vektet».

Les også: Forskjell på spotpris og innkjøpspris på strøm forklart.

Standard variabel pris – litt mer forutsigbarhet

For noen tiår siden var standard variabel pris det mest vanlig, men det har gradvis blitt endret til spotpris. Uansett, standard variabel pris er en type avtale hvor strømleverandøren er pliktet å varsle prisendringer minst 14 dager i forveien. Her betaler man gjerne litt mer for strømmen, men vil hele tiden ha oversikt over hvor mye du kommer til å betale per kWh noen uker frem i tid (i motsetning til spotpris hvor man kun vet hvor mye strømmen koster akkurat nå).

Her får man altså mer forutsigbarhet. Strømleverandøren gir deg jo en pris som skal gjelde frem i tid, og da betaler du den summen uavhengig av om den faktiske strømprisen går opp eller ned. Så dersom strømselskapet er dårlig til å forutse markedet kan du tjene penger på det, mens du vil tape penger dersom de er gode til det, da den ekstra risikoen også betyr at de tar seg bedre betalt.

I de aller fleste tilfeller er jo strømselskapet bedre til å forutsi strømprisen i fremtiden enn de vi vanlige lekfolk er, så det er sjeldent man klarer å spare stort på å velge denne strømavtalen. De er likevel supert for deg som vil ha mer kontroll over strømregningen, dersom du er villig til å få dyrere strømregninger i bytte mot litt forutsigbarhet.

Ladere i et strømstøpsel og stikkontant

Fast pris – for deg som vil ha forutsigbarhet

En fastprisavtale på strøm er som oftest den dyreste avtalen du kan ha, men den har også sine fordeler. I motsetning til hva mange tror betaler du ikke en fast sum hver måned, men heller en fast sum per kWh i en gitt periode.

Som oftest binder man seg til 12 måneder av gangen. I denne perioden får du da en sum du betaler for strømmen, så plikter strømleverandøren seg til å levere strøm til denne prisen uansett om strømprisen går opp eller ned.

Les også: Kan det lønne seg med fast pris på strøm? Forklart.

Prisen du betaler per kWh er betydelig høyere enn spotpris, så man må regne med å betale ganske mye mer enn det man strengt tatt trenger med en slik avtale. Om du derimot er helt avhengig av å ha kontroll over strømutgiftene dine kan det være gunstig.

Jevnt over lønner det seg absolutt ikke, for i de fleste tilfeller ender man opp med å betale dyre strømprisen året rundt istedenfor kun den perioden hvor strømmen faktisk er dyr (som da er på vinteren).

Denne artikkelen inneholder annonser for Tjenestetorget.

Les også:

Legg igjen en kommentar