Dersom man drømmer om å begynne med programmering (eller koding som mange kaller det), er det et hav av muligheter tilgjengelig. Det finnes bokstavelig talt hundrevis av ulike programmeringsspråk, og alle er forskjellig fra hverandre selv om noen er likere på hverandre enn andre.
Men hvilket programmeringsspråk er det aller beste for en som er helt ny og ønsker å lære seg programmering?
Dessverre er det ikke slik at det er ett språk som er det beste. Det er litt smak og behag, men vi anbefaler å starte med Python som sitt første programmeringsspråk. Python er både enkelt å lære, samtidig som det er veldig kraftig. Det har også utrolige mange brukere, så det er mange gode eksempelkoder tilgjengelig, og mye ressurser for å løse problemer.
I tillegg til å være et veldig godt programmeringsspråk er det også stor etterspørsel etter Python, og på verdensbasis er det nettopp Python som er mest ettertraktet på arbeidsmarkedet.
Den aller største fordelen med Python er at det er så enkelt å komme i gang med. Dersom du ikke ønsker å bruke mye tid på å forstå små detaljer bak logikken til programmeringsspråket er Python perfekt. Her kan du lære deg det og bruke det raskt, og får da følelsen av større progresjon underveis i læringsprosessen.
Les også: Hva er en fullstack-utvikler? Forklart.

Det er mange alternativer til Python
Til tross for at vi her på Forklarmeg anbefaler Python som første språk man bør lære seg når man skal lære seg programmering, er det mange ulike meninger. Mange andre alternativer som ofte dukker opp som forslag til første programmeringsspråk er PHP, Java, C eller Ruby. Alle har fordeler og ulemper, og brukes til litt ulike oppgaver.
Det er derfor fritt frem for å velge det språket du har mest lyst til å lære deg!
Slik kommer du i gang med å lære Python
Det er mange gode ressurser for å lære seg programmering i Python, men man kan enkelt nok starte med den offisielle guiden fra Python-samfunnet selv. Der kommer man godt i gang med mange av de ulike funksjonene til språket.
Dersom det blir litt for komplisert kan man vurdere å bruke en lærerbok som er lagt opp mer pedagogisk enn disse online-guidene. Boka Python Crash Course er knallgod, og gir en solid innføring i faget. Den er over 500 sider lang, og har mange gode eksempler man kan jobbe med. Prisen er heller ikke så ille med tanke på at det er en såpass enorm bok.
Det finnes også tusenvis av ulike kurs og ressurser på internett hvor noen er bedre enn andre. Her må man bare prøve seg litt frem etter hva man liker og synes fungerer bra, for noen lærer mye bedre av YouTube-filmer enn de gjør av bøker, mens andre foretrekker å jobbe med konkrete oppgaver.
Hvor lang tid tar det å lære sitt første programmeringsspråk?
Hvor lang tid man bruker på å lære å programmere som en helt fersk nybegynner avhenger selvsagt av hvor mye tid du legger i det. Det er fint mulig å lære det på et par måneders tid, men da krever det full innsats tilsvarende en fulltidsjobb. På dette punktet kan man forvente å kunne programmere på et akseptabelt nivå, men da har du fortsatt veldig mye igjen å lære før du faktisk blir skikkelig god.
Om du bare kan sette av noen timer hver kveld vil det nok ta minst 6 – 12 måneder før du begynner å bli ålreit på å programmere. Det tar ganske mye innsats å lære programmering helt fra starten av, men det er vel verdt det hvis du har et ønske om å få det til.
Når du først har lært ett språk går det mye raskere å lære nye. For selv om det er store forskjeller er det mange likheter, og mange av konseptene som strings, arrays og sånt kan overføres fra ett språk til et annet.
Er det mulig å få jobb som programmerer uten en relevant utdanning?
Det regnes som ganske utfordrende å få jobb som programmerer uten å ha noen formell utdanning, men det er langt fra umulig. For å få til dette bør man ha en del prosjekter og koding å vise til, gjerne i form av å ha bidratt eller utviklet prosjekter på Github. Der er det enkelt å vise frem hva man har laget, og gir arbeidsgivere noe å vurdere deg ut fra som et substitutt til utdanning.
Denne artikkelen inneholder annonselenker for Adlibris.