Når man skal lage sin egen nettside eller blogg bør man absolutt vurdere å kjøpe et domene. Dette er da et valgfritt ord, navn eller hva som helst med en .com, .no, eller en annen endelse. Et domene får uten tvil hele nettsiden til å være mye mer profesjonell enn om du har et gratisdomene som for eksempel navn-navnesen.blogg.no, og det er heller ikke spesielt dyrt.
Et domenenavn koster omtrent en hundrelapp i året, og det er ikke store prisforskjeller mellom de ulike aktørene. Men hvor bør man egentlig kjøpe domenet sitt?
Prisforskjellen hos de ulike aktørene for domener er omtrent nesten ikke-eksisterende, så det du bør se etter er god service og et brukergrensesnitt du liker. Siden dette er litt personavhengig er det umulig å si hvilken aktør som er best, så man må nesten finne sin egen favoritt. Nedenfor har vi noen gode kandidater.
Noen av de mest populære aktørene for å selge domener er som følger:
Domeneshop: Dette er Norges mest brukte domeneleverandør (også kjent som en registrar), og håndterer utrolig mange domener. Her kan man kjøpe mange ulike typer domener, og det går raskt og enkelt. Man kan betale med både bankkort og faktura, og bruke tjenesten som både bedrift eller privatkunde.
Uniweb: Uniweb håndterer også store mengder med domener, og vi har ingen personlig erfaring med dem, men har likevel hørt at de er gode, til tross for at de har litt rar og tullete informasjon om domener på nettsidene sine (hvor de blant annet påstår at .net-domener rangerer bedre på Google enn andre, noe som bare er fantasi).
Hos Uniweb kan man kjøpe en hel rekke ulike domener, inkludert .no.
Namecheap: Dette er en internasjonal registrar som er kjent for å være billig. Mange sverger til å bruke dem, for det er billig og enkelt, og kundeservicen er døgnåpen og stort sett god. Den store ulempen fra et norsk perspektiv er at de ikke kan selge .no-domener der, så da må du registrere det et annet sted.
GoDaddy: Dette er også en internasjonal registrar som heller ikke kan selge .no-domener, og er ofte sett på som den største konkurrenten til Namecheap.
Alle disse aktørene fungerer bra, og det er altså egentlig mye opp til hver enkelt hvilken de liker best.
Les også: Totalpris for å starte en WordPress-nettside forklart.
Unngå å kjøpe domene og webhost på samme sted
Selv om det i 99,9 % av tilfellene går helt fint, er det generelt sett lurt å unngå å kjøpe domene og webhosting hos samme leverandøren. Grunnen er enkelt nok at dersom man får problem med én av tingene (for eksempel ved at de går konkurs), så har du fortsatt tilgang til den andre halvdelen.
Det er enkelt å flytte nettsiden over til en ny webhost og fortsatt bruke det samme domenet, så om du er misfornøyd med webhosten din er det altså veldig enkelt å bytte til en annen. Denne prosessen er stort sett mye enklere om du har domenet hos en annen leverandør enn selve hostingen.
Les også: Bør man velge webhosting i Norge eller utlandet? Forklart.
Eier man domenet man kjøper?
Når man bestiller et domene så kjøper man det ikke. Det er faktisk helt umulig å eie domener, men man leier isteden rettighetene til å bruke det. Disse rettighetene gjelder for ett år av gangen, men du kan selvsagt betale for å bruke domenet i mange år frem i tid.